Galaxy Note20: Edini pametni telefon po premijski ceni s hrbtiščem iz “NEČESA” (#video)
Marjan Kodelja 7. septembra 2020 ob 06:30

Občutki so toplo – hladni, saj Samsung Galaxy Note20 nudi kombinacijo najnovejših komponent in tehnologij iz družine Galaxy S ali celo lanskega modela.

Se morda motim, a zdi se mi, da se je v vsem razen v ceni Samsung zgledoval po Applu? Tako kot Iphone SE 2 ima namreč tudi Note20 najnovejši procesor in operacijski sistem, ostalo pa je vzeto iz starejših modelov. Predstavili so ga skupaj z zmogljivejšim in dodelanim modelom Ultra, zato se ne morem popolnoma znebiti občutka, da so ga »vkup« zmetali le zato, da imamo možnost izbire med dvema telefonoma s pisalom. Nesramno dragim in samo dragim. Samsung sicer poreče, da zadaj ni plastike, temveč snov, ki je »videti-kot-steklo-vendar-ni-plastika«, ampak videl sem, kakšna je in kako se odziva na trkanje. Kot plastika, pa čeprav naj ne bi bila!

Samsung Galaxy Note 20
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIONALNOSTI
 • RAZMERJE MED CENO IN KAKOVOSTJO:
4

Naj kupim?

Z odgovorom na vprašanje imam kar nekaj dilem. Telefon niti približno ni slab, pa tudi plastično hrbtišče bi mu oprostil. Vendar ne vem, komu natančno ga je Samsung namenil.

 • Če ne potrebujete pisala in vam je to odveč, potem je ceneje poseči po enem od modelov družine S20.
 • Če pa je pisalo pomembno, potem je zaradi veliko boljšega primernejši model Note20 Ultra, ki ima boljši fotografski sklop, čeprav v kakovosti fotografij zaradi tega kaj dosti ne izstopa.
 • Če pa vam je vseeno za nadgrajeno pisalo, potem pa je verjetno cenovno ugodnejši lanski model Note10 Plus, pod pogojem, da ga dobite po ugodni ceni.

 

Samsung, kaj ti je tega treba bilo?

Naj vas hrbtišče ne zavede, saj gre drugače za v vseh pogledih kakovostno izdelano napravo z občutkom za podrobnosti in kovinskim okvirjem. Tokrat zaslon ni ukrivljen preko bočnih stranic, ukrivljeno je samo hrbtišče, v primerjavi z modelom Ultra pa so vogali lepše zaobljeni, zato se manj navezuje na estetiko pravokotnega. Kljub velikosti telefon lepo leži v dlani in ne drsi, o enoročni uporabi nima smisla govoriti, saj je prevelik, za moj okus pa se na hrbtišču preveč poznajo prstni odtisi.

Samsung je ležišče pisala preselil iz desnega dela spodnjega roba na levega, da so na desni bok lahko prestavili tipki vklop in jakost zvoka. S tem so poenotili naprave in morda se v govoricah, da je to zadnji model Note, skriva nekaj resnice. Ker sta Note20 Ultra in S20 Ultra po velikosti in zmogljivostih dokaj podobni napravi, je čisto mogoče, da bosta prihodnje leto dva modela »S30 Ultra«. Eden s pisalom in drugi brez. Je pa še dovolj časa do predstavitve nove družine S, zato se lahko še marsikaj spremeni.

Videz naprave lepo zaokrožuje zaslon s tako tankimi robovi, da so skoraj neopazni. Prednja kamera se skriva za luknjico na sredini, ultrazvočno tipalo prstnih odtisov pa na običajnem mestu pod spodnjo tretjino zaslona. Obe bočni tipki sta dobro odzivni, nič pa ne bi imel proti, če bi bili malo debelejši in postavljeni nekoliko nižje. To bi sicer pokvarilo estetiko, bi ga pa lažje uporabljali ljudje z manjšimi dlanmi.

Vrhunska zverina s črno piko

Procesor Exynos 990 sodi v svetovni vrh, vendar je Snapdragon 865+, ki je v napravah za ameriški trg, za odtenek ali dva boljši, na kar kaže večina testov. Evropejci dobimo zmogljivo napravo, vendar ne tako zmogljivo, kot bi lahko bila, plačamo pa celo več. Če bo Samsung res poenotil obe družini, naj poenoti procesorje in dokaže, da kupce enako ceni.

Pričakovano je Note20 opremljena z vsemi najnovejšimi možnostmi povezljivosti, manjka le vmesnik za omrežja 5G. Zlahka opravi z vsemi nalogami, pa če brskate po spletu ali igrate grafično zahtevne mobilne igre. 8 GB delovnega pomnilnika je sicer manj od 12, kolikor ga ima Ultra, vseeno pa je dovolj, da je lahko sočasno odprtih veliko aplikacij. Pomnilnika je 256 GB, kar bo moralo zadostovati, saj reže za pomnilniške kartice ni.

Note 20 ima stereo zvočnika, ki sta dovolj glasna za običajno rabo, pa tudi kakovost zvoka je na zavidljivi ravno. Z manj izrazitimi nizkimi toni (basi), kajti zaradi tankosti ohišja drugače ne morebiti. Priključka (3,5 mm) za slušalke pa jasno ni.

Velikost naprave določa 17-centimetrski (6,7-palčni) zaslon Amoled polne HD razločljivosti in s podporo standarda HDR 10+. Osveževanje pa ostaja 60 Hz in ni dinamično do 120 Hz, kot ga ima model Ultra. Škoda, kajti višja frekvenca osveževanje izboljša kakovost sliko s hitrimi prizori, še najbolj pa njene prednosti občutite med igranjem zahtevnih iger. Zaslon nudi lepe pravilne barve, že nastavljene so nekoliko živahne, kar lahko spremenite v nastavitvah. Vidni koti so dobri in je dovolj svetel za delo na prostem. Medtem ko Huawei stavi na mobilno telefonijo, so zasloni Samsungov as iz rokava. Čeprav ni najboljši mogoč, je še vedno odličen.

Solidna pa je tudi baterija s kapaciteto 4300 mAh. Koliko časa bo zdržala, je odvisno od načina uporabe naprave, a več kot dan pri srednje zahtevni ni nedosegljivo. Na voljo je hitro (25 W) in tudi brezžično polnjenje (15 W).

Če se ga navadite, potem boste težko brez

Zdi se, da je za razliko od modela Ultra, Note20 obstal z lanskim malo pohitrenim pisalom S-pen (26 ms zakasnitve), a je kljub temu še kako uporabno. Pa ne zaradi (neumnih) zračnih kretnjah, ki ga spremenijo v nekakšno paličico, s katero mahate po zraku in upravljate telefon, temveč zaradi aplikacije Note. Menim in verjetno nisem daleč od resnice, da je najboljša aplikacija za zapiske za pametne telefone. Odlično prepoznava rokopis, mojega malo manj, ker ni ravno lep in ga spremeni v besedilo. Omogoča, da ga del označite in samo tega kot besedilo prenesete nekam drugam ali s pritiskom na tipko poravnate, da naravno teče po zaslonu. Med beleženjem lahko poženete snemanje zvoka, posnetek pa postane del beležke. Zabeleženo pa lahko pretvorite v druge zapise, pdf, navadno besedilo, sliko ali zapise Microsoftove pisarniške zbirke Office.

Prestali deli Samsungove preobleke operacijskega sistema Android 10 pa sledijo smeri, ki so jo pred leti začrtali z vmesnikom One UI. Korejci so vedno imeli željo dodajati čim več bolj ali manj zanimivih in uporabnih funkcij, nato so odločili za disciplino in enovitost razvoja aplikacij oziroma programske opreme. Digitalni pomočnik Bixby še vedno »je«, pa čeprav so ukinili njemu namenjeno tipko, čas pa bi bil, da bi tudi njega poslali po isti poti. Na telefonu ne boste našli neželenih aplikacij, so pa nameščene Netflix, Facebook in celotni paleti Googlovih in Microsoftovih. Občutek pa imam, da se je Samsung letos še malce bolj navezal na Microsoft, ko gre za »servisiranje« potreb poslovnih uporabnikov.

Vsestranski sklop treh zadnjih kamer

Upoštevajoč še sprednjo kamero, ima Note20 fotografsko uravnotežen sklop, ki vam bo zadovoljivo služil v vseh primerih rabe. Sprednja ima 10-milijonsko tipalo, medtem ko imata glavna in kamera s širokim kotom 12-milijonska. Izstopa 64-milijonsko tipalo tretje kamere, ki pa je tolikšno predvsem zaradi 3-kratne hibridne povečave. Vendar lahko v dobrih svetlobnih pogojih snema fotografije s tolikšno ločljivostjo. Čeprav je na njih več podrobnosti, je pa vprašanje, zakaj bi jih potrebovali.

Dobrodošla prednost prednje kamere je možnost dveh vidnih kotov, ožjega, kadar ste na fotografiji sami in nekoliko širšega, kot vas je več. Zdi pa se, da tudi ob izključenih učinkih olepšanja obraza, tega vseeno vsaj malo zgladi, vsekakor pa z njimi ne pretiravajte, saj boste drugače namesto sebe na fotografiji opazovali velik zmazek. Fotografije sprednje kamere so dovolj svetla, barve so pravilne, na njih pa je dovolj podrobnosti.

Sklop zadnjih treh kamer nudi dokaj široko uporabnost. Pohvalno je, da imata glavna in kamera s širokim kotom enaki tipali, zato so fotografije obeh enako kakovostne in enakih tonov. Barve so na obeh pravilne, podrobnosti pa je dovolj. Tudi kamera s hibridno povečavo naredi 12-milijonsko fotografijo podobno dobre kakovosti. Pri vseh treh pa je še vedno opaziti Samsungovo običajno poudarjanje barv in robov, da so fotografije lepe vidne na zaslonu telefona.

Note20 ima nočni način fotografiranja, ki združuje več fotografij v eno, ki se najbolj izkaže na fotografijah z običajnim vidnim kotom (1 x). Čeprav fotografije posnete brez tega načine, ne zaostajajo veliko. V obeh primerih so fotografije svetle, podrobnosti pa vidne tudi na temnih področjih, nejasnosti in šuma pa je manj. Slabše pa v takšnih razmerah izpadejo širokokotne in fotografije s povečavo.

V dobrih svetlobnih razmerah daje glavna kamera kakovostne rezultate, čeprav tipalo nima (pretirane) visoke ločljivosti. Fotografije so lepe, z dovolj podrobnosti in z lepo dinamiko. Prav tako pa ves čas fotografski deluje konstantno z enakimi rezultati.

Galaxy Note20 omogoča funkcijo snemanje videa razločljivosti 8K, ki pa bo večinoma ostala manj izrabljena. V naravni razločljivosti ga nimate kje predvajati, pa tudi število sličic na sekundo (24) je malo, zato se je bolje držati preizkušenega snemanja v razločljivosti 4K. So pa barve v video posnetkih za moj okus malo preveč živahne in znajo delovati nenaravno. Priznam pa, da je morda ravno zato video gledalcu všečen.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO:
 • Integrirano pisalo S-Pen, čeprav ne najboljše možno.
 • Odlična aplikacija za beleženje (Samsung Note).
 • Zmogljiv in tekoč uporabniški vmesnik brez nepotrebnih dodatkov.
 • Manjši od modela Note 20 Ultra.
GRAJAMO
 • Ni hitrega (120 Hz) osveževanja zaslona.
 • Plastično ohišje.
 • Zračne kretnje so še vedno bolj kot ne neuporabne.
 • Bixby še vedno ni odjahal v sončni zahod.
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja