Galaxy Fold mogoče začenja prepogljivo prihodnost ali pa se bo zložil sam vase
Matjaž Ropret 21. februarja 2019 ob 06:23

Običajno podjetja na predstavitvah ne izletijo takoj na začetku z najbolj odmevno zadevo, ampak stopnjujejo napetost in udarno stvar prihranijo vsaj za sredino ali celo konec predstavitve. Legendarna Jobsova »Pa še nekaj« (And one more thing). Toda Samsung je vse skupaj obrnil in še pred Galaxyji S10 ter ostalimi izdelki (slušalkami, urami), kar takoj v uvodu predstavil Galaxy Fold, svoj prvi telefon-tablico s prepogljivim zaslonom. Še bolj nenavadno pa je bilo to, da naprave ni predstavil najvišje rangirani govorec, ampak kar glavni šef za marketing v korporaciji. Kar mogoče tudi nekaj pove o samem izdelku, ki zagotovo vzbuja želje, a je verjetno v prvi generaciji bolj marketinška reč kot resno uporabna naprava.

Doslej so bili telefoni omejeni z velikostjo, zdaj pa nič več,

je na odru drdral Justin Denison in se neprestano trudil izvabiti aplavz iz občinstva, četudi to ni kazalo namena za kaj takega. Si pa Galaxy Fold nedvomno zasluži nekaj pozornosti, ker vsaj trenutno res izstopa. Če se bodo take naprave prijele in bodo čez nekaj let povsod, bomo na ta prvi primerek verjetno gledali kot na neroden začetniški poskus. Zdaj pa deluje še kar futuristično, da se telefon odpre kot nekoč Nokijin Communicator in se zaslon poravna v tablico brez kakšnega presledka ali gube.

Galaxy Fold negira skeptike, ki pravijo, da je inovacij pri pametnih telefonih konec, da smo vse že videli,

je še trdil govorec.

Notranji zaslon ima diagonalo 7,3 palcev in v zgornjem desnem kotu iz ne čisto jasnega razloga zarezo za dvojni (!) fotoaparat. Povsem vseeno bi bilo, če bi bil objektiv za selfije na zunanji strani, znotraj pa nemoten zaslon. Zunanji zaslon je velik 4,6 palcev.

Na predstavitvi so bolj kazali, kakšna je uporaba te naprave, o specifikacijah pa niso dosti govorili. Morda tudi zato, ker bo reč prišla v prodajo šele čez dobra dva meseca, na začetku maja (v Evropi). Njena cena bo dva tisoč evrov, kar je še malenkost več smo slišali v govoricah. Izvedeli smo le, da bo zadevo poganjal procesor, izdelan v 7-nanometrski tehnologiji, torej eden od Samsungovih Exynosov ali Qualcommovih Snapdragonov (zagotovo ne Huaweijev Kirin), da bo prostora za podatke 512 GB in pomnilnika 12 GB. Fotoaparatov bo skupno menda šest, vgrajeni bodo zvočniki AKG. Predvsem pa so omenjali pregib, ki v svojem mehanizmu spominja na to, kar je pri prenosnikih Yoga nekaj let počel Lenovo. So pa vsi ti zobniki in ostalo skriti. Bolj zanimivo je seveda, kaj se zgodi z zaslonom, kako se lahko na tanki črti povsem prepogne. Naprava ima dve bateriji, ki delujeta kot ena s kapaciteto 4380 mAh.

Glavna atrakcija pri uporabi je kajpak to, da se ob odprtju »telefona« na velikem zaslonu prikaže in nadaljuje točno to, kar je uporabnik prej gledal na malem. Naenkrat pa so lahko na tabličnem zaslonu prikazane tri aplikacije, vsaka v svojem »oknu«. Samsung bo zelo poudarjal to večopravilnost. Komu bo prehajanje med enoročno uporabo telefona ter uživanjem v vsebinah ali večopravilnosti na tablici, z eno napravo, ne dvema, res prav prišlo, je za zdaj težko reči. Bo pa vsekakor več kot zanimivo poskusiti. In hkrati opazovati, kako se bodo tega lotili drugi proizvajalci.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Me zelo skrbi, kako se bo obnašal pregib. Dvomim, da bo zdržal prav dolgo. Po kakšnih 100 dneh bodo svetovali, da ga raje ne zapirat. Če se bo ta ideja obnesla, bo verjetno bolj uporabna Microsoftova ideja SurfacePhone s sestavljenim ekranom. Vprašanje pa je, koliko ljudi je pripravljeno vložiti 1800€ za igračko, ki je ne smeš niti grdo pogledat , ne da bi počila.

  • Pri trenutno aktualnih mobilnih napravah z diagonalo zaslona 5.8 – 6.4 palca, je to neuporabna naprava, ki si je zares želi le malo tehnoloških navdušencev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.