Galaxy A7: Dokaj zanimiv telefon za še sprejemljivo ceno
Marjan Kodelja 2. januarja 2019 ob 06:42

Samsungova družina telefonov Galaxy A srednjega in višjega srednjega razreda je ena velika zmeda. Milo rečeno. Cel kupček modelov s črko A ter številko, nato pa še letnico predstavitve.

Lani je postalo jasno, da Samsungova družina »S« nujno potrebuje nekaj novega, nekaj, zaradi česar bodo ti telefoni spet zanimivejši od modelov kitajskega tekmeca, družina »A« pa manj modelov, z bolj opaznimi razlikami med njimi. Ne dvomim, da bodo Korejci letos poskušali tako ali drugače presenetili, na kar morebiti kaže že telefon Galaxy A7. Prvič v zgodovini je Samsung nekaj na papirju novega, boljšega, v tem primeru gre za trojno zadnjo kamero, vgradil v izdelek, ki ne sodi med premijske modele. Nobena skrivnost tudi ni, da so na fotografskem področju v zaostanku. Pozno so vpeljali dvojno kamero, pri računalniško obdelani fotografiji – fotografski umetni inteligenci -, pa sploh zaostajajo. Galaxy A7 in A9, ta ima celo štiri kamere, sta zato morda neke vrste test, kako bodo tehnologijo sprejeli uporabniki, pa tudi kupovanje časa do novih modelov, ko bomo za Samsungove telefone lahko dejali, da so vsaj ujeli, morda pa tudi prehiteli tekmece. Trenutno pa ni tako. Če sem odkrit, fotografije A7 niso slabe za telefon srednjega razreda, a tudi niso nič posebnega. Učinke dodane resničnosti, ki na osebe dodajo različne smešne dodatke, pa smo na Sonyevih telefonih občudovali že pred leti.

Da je všečen, ni dvoma

Telefoni družine A se po videzu ne ločijo veliko od premijskih modelov, jasno pa je, da so neprimerno nižjo ceno lahko dosegli tudi zaradi manj dragih materialov. A7 ima hrbtišče iz trenutno modernega stekla, čeprav nima tuljave za induktivno polnjenje, okvir ohišja, ki vse dele drži skupaj, pa je iz plastike. Česar pa ne opazimo, če nismo zelo pozorni in kar se mene tiče, je tak izbor materialov primeren času, cenovni kategoriji in želja uporabnikov. Tudi dimenzijsko je v okviru zapovedi, kar pomeni, da se telefoni z zasloni v razmerju 16:10 in širokimi robovi počasi in nezaustavljivo umikajo tudi iz srednje cenovne kategorije.

A7 je kakovostno izdelan telefon, ki je primerno tanek, a se ne zvija in je na splošno dovolj robusten, da preživi običajno dnevno rutino, če pa potrkamo po njem, doni, kot bi bil votel. Ampak podoben zvok sem zaznal tudi pri Applovem modelu XR. Čeprav je hrbtišče iz stekla, kaj dosti ne drsi iz rok, da pa je magnet za prstne odtise, verjetno ni treba dodatno poudarjati. Na to »slabost« steklenih površin smo se navadili in jo tudi sprejeli. Zanimivo je tudi, da je tipalo prstnega odtisa v stranskem gumbu za vklop telefona in ne na hrbtu. Ko se na lokacijo tipala enkrat privadiš, pravzaprav ni slaba oziroma je celo ena boljših, saj je preprosto dostopna, ne glede kako je telefon odložen.

Kolikor denarja, toliko »muzike«

Osem jedrni procesor Exynos 7885, dve jedri delata v taktu 2,2, šest pa 1,6 gigaherca, ne obljublja »dovolj« moči za odlično poganjanje zahtevnih iger, drugače pa poganja telefon brez opaznega zatikanja. So pa v tej cenovni kategoriji tudi modeli z močnejšimi procesorji, na primer Honor Play, ki sem ga imel možnost pred časom preizkusiti. Škoda pa je, da je na A7 operacijski sistem Android 8, nad katerim teče sicer soliden Samsungov uporabniški vmesnik, ko bi se verjetno bolje izkazala različica 9. Na telefonu s koneca lanskega leta bi pričakovali »devetko«, kajti Samsung se skoraj nikoli ni izkazal v hitri pripravi nadgradnje.

Čisto nekaj drugega pa je 6 palčni zaslon. Ne samo, da je v razmerju 18,5:9 z ozkimi robovi, je namreč zaslonske tehnologije AMOLED polne HD razločljivosti. Kar pomeni, da je zaslon svetel, barvi, z dobrim kontrastnim razmerjem. Skoraj 75 % prednje površine zaseda zaslon, ki mimogrede nima zarez in ni zakrivljen. Zakrivljenost, ki je značilnost Samsungovih premijskih telefonov, je sicer všečna, nekatere pa moti. Prav tako v primerjavi z njimi, zaslon A7 ne zagotavlja enake barvne pravilnosti, zaradi nižje ločljivosti, prikaže manj podrobnosti na sliki, pa tudi ravnovesje beline ni najboljše. Gotovo pa je eden boljših zaslonov v tem cenovnem razredu.

A7 ima solidno 3300 mAh baterijo, ki glede na dejstvo, da je procesor srednje zmogljivosti, brez večjega naprezanja zagotavlja dovolj energije za delovanje od jutra pa do večera. Če pa ne pretiravamo s svetilnostjo zaslona, potem zdrži celo dan in pol ne preveč zahtevne do srenje zahtevne uporabe.

Samsung Galaxy A7
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA
 • CENA
3.9

Naj kupim?

Če ste močno navezani na Samsungove telefone, potem je odgovor pritrdilen, drugače pa je prerivanje v srednji kategoriji veliko in zna se najti tudi kaj zmogljivejšega po boljši ceni. Honor, Xiaomi, Nokia, … Galaxy A7 je videti kot premijski telefon, odreže pa se kot tipičen model srednje cenovne kategorije. Samsung s ceno ni pretiraval, ker tega roko na srce niti ne more. Model Galaxy S9 je moč kupiti za med 500 in 600 evri, ker pa je vsaj za en razred boljši, je cena dobrih tri stotake za Galaxy A7 primerna.

Fotografsko v zlatem povprečju

Glavno kamero z običajnim vidnim kotom in 24 milijonskim tipalom (f/1.7), nadgrajujeta 5 milijonsko tipalo za zaznavo globine ter 8 milijonsko z lečami širokega vidnega kota (120 stopinj, f/2,4, goriščnica 13 mm). Dobro se obnese v dobrih svetlobnih razmerah, saj zajame cel kup podrobnosti. A7 ni izjema, kar se tiče obdelave fotografije – za moj okus preveč poudarjene barve in kontrast. Motiv je lahko relativno blizu lečam (6-7 cm), zato je s tem telefonom mogoče narediti dobre bližinske fotografije, se pa ne obnese najbolje v slabših svetlobnih razmerah, tudi zaradi pretirane obdelave fotografije. Dinamika je povprečna, agresivno odstranjevanja digitalnega šuma pa naredi fotografije mehko, v žargonu polikano. Presenetila pa me je hitrost učinka bokeh (zamegljeno ozadje), ki je skoraj na ravni najboljših telefonov.

Uporabna je tudi »širokogleda« kamera, saj se nam ni treba oddaljevati, da je na fotografiji čim več »okolice«. Nima pa samodejnega ostrenja, zato je bolj kot ne uporabna za fotografiranje pokrajine, v slabših svetlobnih razmerah pa se obnese slabše kot glavna. Pri tako velikem kotu je težava tudi v popačenju na robovih, spopadanje s to težavo pa je povprečno. Fotografsko je sistem treh kamer malo nad povprečjem modelov srednje kategorije, podpovprečno pa je snemanje videa v slabih svetlobnih razmerah. Druga zgodba pa je snemanje v dobrih razmerah, saj ima A7 tudi zelo dobro stabilizacijo.

Prednja selfi kamera je takisto povprečna oziroma na ravni cenovne kategorije. Tipalo je 24 milijonsko (f/2), zna pa kamera cel kup trikov oziroma učinkov. Od lepotnih načinov, zamegljenega ozadja, pa do dodane resničnosti. Slednje zna biti zabavno nekaj časa, prej ali slej pa se vsak naveliča »neumnih« sebkov. Sploh kot primer na sliki.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Samsung, kaj pa ti je bilo tega treba?

Še v eni stvari A7 izstopa. Vgrajen je priključek micro USB, kar sicer pomeni, da je nanj lažje priključiti morebitne starejše dodatke, a vendarle ta ne spada na telefon z letnico 2018. Če ne zaradi drugega, pač zato, da se počasi v družini znebimo dveh različnih kablov, na račun enega tipa za vse domače naprave. Življenje zna biti zaradi tega mnogo preprostejše. Telefon tudi ne omogoča hitrega in brezžičnega polnjenja, a brez tega je mogoče živeti.

HVALIMO:

 • Za ta razred presenetljivo dober AMOLED-zaslon.
 • 64 GB pomnilna nadgrajuje reža za kartice.
 • Vsestranski sistem treh kamer (kamere ultra širokega kota je redka v srednjem razredu).
 • Dobra baterija.

GRAJAMO:

 • Ne najboljša kakovost fotografij in videa v slabih svetlobnih razmerah.
 • Priključek mikroUSB, nima hitrega polnjenja.
 • Za tekmeci v grafičnih zmogljivostih.
 • Ne snema 4K videa (pa tudi ne polne HD ločljivosti s 60 sličic na sekundo).
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar
 • Jas imam ta telefon in povem da igre delujejo odlično pod najboljšimi grafikami ta telefon je top

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.