Galaxy A30s: Konju za »300 evrov« ne gledaš vsakega zoba …!
Marjan Kodelja 18. novembra 2019 ob 12:14

Samsung je model A30 predstavil spomladi in ga že jeseni zamenjal z A30s z dodatno kamero, optičnim tipalom prstnih odtisov in zanimivejšim hrbtiščem na račun slabšega zaslona. Kaj jim je bilo tega treba?

Zgolj ugibam, a dozdeva se mi, da se glavna bitka med izdelovalci (minus Apple) ne vodi na ravni premijskih telefonov ali telefonov za stotaka, temveč v srednji kategoriji naprav s priporočenimi cenami med 250 pa recimo tja do 400 evrov. Donedavno so igro z agresivnimi modeli in cenami dirigirali kitajski izdelovalci, kar je prisililo Samsung v poteze, ki jih verjetno drugače (še) ne bi potegnil. Opremil tudi cenejše izdelke z zaslonom AMOLED.

Samsung Galaxy A30s
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIONALNOSTI
 • CENA
3.7

Naj kupim?

Če so vam ljubi Samsungovi pametni telefoni, a zanje niste pripravljeni plačati preveč, potem bo model A30s kot nalašč. Drugače pa je na trgu mogoče dobiti tudi telefone, ki imajo boljše fotografske zmogljivosti, bolj »premijsko« ohišje ali pa kakšno funkcijo, po katerih izstopajo iz povprečja. Težko pa boste našli model, ki bi A30s prekašal čisto na vseh področjih. A tako je kategoriji naprav s ceno med 250 in 400 evrov, kjer se za pozornost kupcev verjetno bori največ različnih modelov in proizvajalcev.

Plastično ohišje zakrito s premijskim videzom

Telefon je plastičen, razen steklene zaščitne plasti nad zaslonom. Plastičen je tudi strukturni okvir telefona, kar pa prav veliko ne vpliva na solidno trpežnost ohišja. Le ko sem močno pritisnil na hrbtišče, se je iz njega zaslišal slaboten klikajoč zvok, upogibanj ohišja po katerikoli osi pa nisem opazil, ne glede na moč poskusa zvijanja. Ohišje je tanko, zato trkanje po hrbtišču ne odzvanja votlo. Hrbtna ploskev je prevlečena z odsevno plastjo, daje videz stekla in je magnet za prstne odtise. Gredo pa radi dol, le redno ga moraš brisati.

Na visoki ravni izdelave so tudi podrobnosti. Med okvirjem ter hrbtiščem in zaslonom je sicer nekaj malega robu, ki ne moti uporabe naprave, pa tudi ne kazi njene estetike. Podobno velja tudi za druge elemente ohišje, luknje nad glavnim in gornjim zvočnikom, pokrova nad režo in obeh priključkov – USB C in 3.5mm avdio. Robovi okoli zaslona so tanki, le brada (spodnji rob) je debelejša, čeprav bi bilo verjetno telefon videti lepše, če bi bili enaki. Kot so na telefonu Huawei P smart Z podobnega cenovnega razreda in zmogljivosti. Zaslonska zareza je oblike vodne kapljice, krivulja pa bi lahko bila strmejša, da bi zasedla še manj dragocene površine zaslona. Na temni strani pa so bočne tipke, natančneje preglasen »plastični« zvok, ne vem kako bi ga drugače imenoval, s katerim se oglasijo ob vsakem pritisku, zato dajejo občutek cenenosti in slabe kakovosti.

Iz rok ne drsi pretirano in trik za enoročno rabo?

Kljub gladkemu hrbtišču, posamezni deli različno odbijajo svetlobo, kar je videti dokaj všečno, telefon ne drsi pretirano iz rok. Ko ga držiš, nimaš tistega zoprnega občutka strahu, da bo zdrsnil iz rok in padel na tla, ki sem ga zadnje čase občutil pri nekaterih večinoma dražjih modelih. Zdrsi pa po gladki trdni površini, tudi če ta ni pretirano nagnjena. V primerjavi s premijskim in modelom srednje kategorije, ki sem ju dal poleg njega na »drsalnico«, zdrsi enkrat prej drugič kasneje, a so razlike zanemarljive. Telefon je sicer tanek, vendar so robovi ravno prav zaobljeni, da ga je preprosto prijeti, ko je odložen na mizi, prijetno pa leži tudi v dlani.

Ergonomija je zadovoljiva, kolikor je lahko zaradi položaja tipala prstnega odtisa v spodnji tretjini zaslona. Veščina zvijanja palca pride prav, da z njim odkleneš telefon, ko ga z eno roko držiš približno na sredi, da dosežeš tudi bočne tipke. Pomaga tudi manjši trik. Prstni odtis palca lahko prebereš tudi obrnjeno, kot je normalno in predlagano. Če imaš v napravi vzorec palca v obeh položajih, potem je zanesljivost odklepanja naprave tudi pri »zvitem« palcu višja.

Soliden, vendar v ničemer res ne izstopa

Predhodnik A30 ima enako velik (6,4-palčni) AMOLED zaslon polne, iz nekega razloga pa so se odločili, da bo A30s imel le HD-razločljivost (720p). Pri tej diagonali, sploh če upoštevaš, da vse bolj tudi telefon uporabljamo za gledanje video vsebine, ni ravno »fajn«, če lahko opaziš posamezne pike, da manj ostrih besedil niti ne omenjam. Edina resna prednost tega zaslona je globoka črna, v tem prekaša tudi najboljše zaslone tipa IPS, v barvah pa sta si enakovredna. Tudi svetilnost zaslona ni med boljšimi, na sončni svetlobi pa je zato slabše berljiv tudi pri najvišji nastavitvi. Razumljivo je, da Samsung v model srednjega razreda ne bo vgradil najboljšega, vendar če je višjo ločljivost imel A30, bi lahko ostala. Tudi, če zato ne bi imel optičnega tipala prstnega odtisa pod zaslonom, ki je na moji lestvici prioritet – kaj mora dober telefon imeti in česa biti sposoben – veliko nižje kot kakovost zaslona. Sploh, ker lahko telefon okleneš s prednjo kamero in njeno sposobnostjo prepoznave obraza, ki dokaj zanesljivo deluje v dobri svetlobi.

V srednjo kategorijo sodi tudi osem jedrni sistem na čipu Exynos 7904 z dvema solidnima in šestimi manj zmogljivi jedri. Večini bo zmogljivost zadoščala, njen manko pa je občasno opazen pri počasnejšem zagonu nekaterih aplikacij, predvsem pa pri slabšem delovanju 3D iger. Neprimerno pa bi bilo pričakovati »rakete« od telefona za 300 evrov, vendar tudi med njimi se najdejo primerki, ko so tozadevno boljši. Sploh v razgibani ponudbi telefonov Xiaomia. Pomnilnik velik 64 GB je prav tako pod povprečjem potreb in pričakovanj, ima pa A30s vsaj režo za dodatno pomnilniško kartico. Je pa zato velika baterije, saj s kapaciteto 4000 mAh obeta tudi do dva dneva manj zahtevne uporabe.

Všeč mi je tudi sodoben uporabniški vmesnik One UI 1.5 nad sistemom Android 9. Lepo ikone, veliko prostora med njimi, primerne barve sodijo med njegove pozitivne strani. Ima pa tudi vsaj eno negativno. Iskalnik v sistemskih nastavitvah je obupno počasen. Recimo takole. Vpišeš iskalni niz, pritisneš »išči« ter odideš na kavo…ni tako zelo hudo, vendar opaziš razliko, sploh če si navajen na hipni prikaz rezultatov iskanja na drugih telefonih.

Kakovost fotografije sorazmerna s svetlobo!

Namesto dveh in A30s tri kamere, dodali so mu namreč še širokokotno s tipalom ločljivosti 8 milijonov slikovnih pik. Glavna jim ima 25 (f/1.7), kamera za podatke o globini pa pet milijonov. Širokokotne kamere so očitno obvezen dodatek vsakega telefona, ki želi kaj dati nase, pa ni važno, v katero cenovno kategorijo sodi. Elektronika je namreč poceni, temu primerni pa so tudi rezultati. Sprednja kamera s 16 milijoni pik je v vseh pogledih v povprečju kot tudi snemanje videa, ki se konča pri polni HD razločljivosti.

Kakovost kamere je sorazmerna s svetlobnimi pogoji. Kadar so dobri, so dobre tudi fotografije, drugače pa dokaj hitro »pridobijo« nejasnosti in pretirano veliko šuma. Vidi se, kaj si hotel zajeti, vendar fotografija ni takšna, da bi jo z veseljem kazal naokoli. Način HDR je soliden, nočnega načina fotografiranja pa A30s nima. Pri fotografijah kamere s širokim vidnim kotom pa je opazna ukrivljenost na robovih. Sicer pa slike povedo več kot besede. Česa vsega so kamere sposobne, vidite v galeriji. Ni slabo za telefon tega cenovnega razreda, a morda bi bilo bolje, če bi Samsung ostal pri le dveh kamerah, ter več pozornosti namenil njuni nadgradnji.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Hvalimo:

 • Dobra baterija, zaradi manjših zmogljivosti tudi dolga avtonomija telefona.
 • Sodoben in všečen uporabniški vmesnik brez nepotrebnih okraskov in aplikacij.
 • Zanesljivo optično tipalo prstnih odtisov pod zaslonom.
 • Na videz všečen telefon, na prvi pogled se ne opazi, da je plastičen.
 • Dobre fotografije v dobrih svetlobnih pogojih.
 • Cena ni pretirana.

Grajamo:

 • Zaslon je le HD-razločljivosti, kar ni sorazmerno z njegovo siceršnjo kakovostjo.
 • Izredno počasni iskalnik v sistemskih nastavitvah.
 • Zmogljivosti so pod povprečjem srednjega razreda.
 • Fotografska aplikacija nima nočnega načina.
 • Fotografije v slabih svetlobnih razmerah bi morale biti boljše.
 • Slabša kakovost zvočnika.
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
4 komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja