Fujifilmovi fotoaparati kot volkswagni, seati in škode
Alan Orlič 7. septembra 2017 ob 17:17

Za jesen je Fujifilm pripravil nekaj novosti, ki so bile pravzaprav že nekaj časa pričakovane. Za začetek je tu fotoaparat X-E3, ki nadomešča že lepo postaranega X-E2. Glavna novost je tipalo, ki je zdaj usklajeno z ostalimi iz serije X in ima 24 milijonov pik. Po ostalih tehničnih lastnostih je novinec zelo blizu modela X-T20, kar pomeni snemanje videa v ločljivosti 4K, elektronski zaklop do 1/32.000 s in možnost simulacije klasičnih filmov v samem fotoaparatu. Novost je bluetooth, ki omogoča stalno povezavo s telefonom in takojšnji prenos posnetkov nanj.

Zunanjost fotoaparata je ostala podobna predhodnikom, le da je še malenkost manjši, zaslon je občutljiv na dotik in namesto gumbov so vgradili večsmerno paličico. Vgrajena bliskavica je kot kaže izgubila svoj smisel, saj poleg fotoaparata pride manjša izmenljiva, kot jo ima X-T2, tudi vrtljiv LCD-zaslon ostaja domena modelov X-T. Še cena, samo ohišje približno 900 evrov, z objektivom 18-55 mm še dobrih 300 evrov dražje.

Fujifim ima tako štiri fotoaparate z enakim tipalom in obdelavo slike, le ohišje je drugačno. X-T2 z zatesnjenim ohišjem in dodatnim baterijskim držalom cilja predvsem na zahtevne uporabnike, medtem ko je X-T20 namenjen amaterjem. Po X-Pro2 posegajo predvsem tisti, ki jim je všeč Leica izgled in optično iskalo, X-E3 pa leži tistim, ki se jim zdi X-Pro2 predrag (in če vprašate mene, je optično iskalo precenjeno).

Objektiv XF 80 mm. Foto Fujifilm

Druga novost je makro objektiv 80 mm f2.8 z vgrajenim umirjevalnikom slike. Zmore povečavo do razmerja 1:1 in je vremensko zaščiten, kar pomeni, da mu vlaga in prah ne bi smela priti do živega. Napovedana cena je okoli 1200 evrov, kar je dokaj visoko za tak objektiv. Še zadnji novinec je prav tako objektiv, a za srednji format. To je 45 mm f2.8. Po kotu je primerljiv s 36 mm na klasičnem 35-mm formatu in je prav tako vremensko zaščiten. O ceni raje ne bi, a če koga zanima, približno 1700 evrov. Da, srednji format je tudi cenovno čisto drug razred.

Kar je pri Fujifilmu še posebej zanimivo, so programske nadgradnje fotoaparatov. Tako bo recimo lanskoletni model X-Pro2 z novo nadgradnjo dobil možnost snemanja v ločljivosti 4K (prej le FHD), boljše sledenje objektom v gibanju, takojšen prenos posnetkov preko wifi ali USB-ja in še nekaj drugih malenkosti. Gre torej za konkretno nadgradnjo, a ob tem se odpira tudi vprašanje, zakaj ta aparat že ob samem prihodu na trg ni imel možnosti snemanja videa v 4K.

Objektiv GF 45 mm. Foto Fujifilm

Še nekaj o tem, kar nas čaka prihodnje leto. Pri objektivih je daleč najbolj zanimiv XF 200 mm f2.0, ki bo seveda namenjen predvsem športnim in narovoslovnim fotografom, in ultraširokokotnik 8-16 mm f2.8. Oba bosta dopolnila profesionalno linijo in poizkušala približati Fujifilmove fotoaparate in objektive reporterjem ter drugim profesionalnim uporabnikom.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Alan Orlič
mm
Alan je s pisanjem člankov začel leta 1997 za revijo Moj mikro. Pokrival je programsko in strojno opremo, nazadnje predvsem digitalno fotografijo in vse, kar je povezano z njo. Članke je pisal tudi za druge medije, kot so Svet in ljudje, Joker in Delo. Trenutno si služi kruh kot informatik, ki upa na boljše čase za slovenske pisce tehnoloških člankov.
Alan Orlič - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja