Fotografsko primerjamo trojico precej različnih telefonov in rabimo tvoja opažanja!
Matjaž Ropret 8. maja 2020 ob 10:25

Tokrat bomo fotografsko primerjavo treh telefonov izvedli malo drugače. Na način t. i. slepega testa. Sledi namreč ducat primerov in na njihovi osnovi bi najprej radi slišali vaša mnenja in ugibanja, potem pa bomo povedali še svoje misli o tem, kaj je razkril ta test (pa tudi že večina prejšnjih v zadnjem času).

Kot je razvidno že iz prvega primera, imamo tri telefone – A, B in C – in dovolj potencialnih razlik med njimi, od barv do globinske (ne)ostrine. Na vseh fotografijah ima posamezen model isto črko. Dva od teh sta novinca na trgu, tretji pa je v prodaji že nekaj časa. Cenovno so razporejeni od srednjega do najvišjega cenovnega razreda. Fotografirali smo samo z glavnim objektivom in samodejnem načinu, da so bili pogoji kolikor toliko izenačeni. Edino v slabi svetlobi smo uporabili najboljšo možnost, torej nočni način, če je bil na voljo.

Zelo si želimo tvojega mnenja, kaj lahko izluščiš iz objavljenih fotografij. Kakšne so razlike med telefoni – iščemo jih v osvetlitvi, dinamičnem razponu (kaj se vidi v temnih predelih motiv in koliko so presvetljeni svetli), reprodukciji barv, v detajlih, ostrini, konsistentnosti in še čem. Zanima nas tudi, kako velika se ti zdi razlika med njimi in ali bi te kateri od trojice prepričal, da bi ga samo zaradi tega, kar izdela njegova glavna kamera, izbral namesto ostalih dveh.

Sledi torej še več primerov, fotografirali smo različne motive, od narave, prek mestnih znamenitosti do portreta, za poskušanje portretnega načina. Sicer je tokrat nastopal kip, a nič zato. Veselimo se torej komentarjev, izsledke pa objavimo naslednji teden. In seveda razkrijemo, kateri telefoni so sodelovali v tokratnem slepem testu.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
15 komentarjev
  • Men so najboljši posntki iz fotografij GSM ja z B. Ima najboljšo ostrino, globino, več detajlov in ostrine. Drugi je pod C in nato pod A..

  • Najboljše so mi fotografije narejene s telefonom C, nato sledi B in na zadnjem mestu A. Res pa je da je v slabši svetlobi telefon A naredil občutno boljšo fotografijo kot druga dva. Sam ne spremeni skupne ocene.

    • Izbor B spominja na to, kar zmore moj obstoječi Samsung in mi je tudi najljubši. Pri fotografijah C me nekoliko moti večja količina modre in perspektiva pri fotografijah fasad in pokrajine. Ljubša mi je perspektiva A. Pri A-ju se mi zdi tudi najbolje predstavljena barva fasade frančiškanske cerkve oz. objektov. Pa tudi svetlost pri šopku, ampak manjkajo detajli pri oblakih. Nisem fotografinja, tako da opažanje vzemite z nekaj rezerve.

  • Najboljše se mi zdijo fotografije silksne z B, veliko slabši je C, ki je ke malo boljši kot A.

  • B me spominja na iPhona ali na Pixla,predvsem zaradi ostrine in naravnih barv,zato bi glasoval za njega,so pa pri srednjem tla presvetla ampak osnovni objekt pa obdrži čvrstost .Zelo zanimiv test,še več takih prosim!

  • C vse dokler ni macro tistih pisanih zadev v skledi od blizu, tam je A se najboljsi, sicer ni noben dober, tudi potem spomenik glava ni v bistvu noben dober.
    Ljudem je verjetno bolj vsec B, ampak preostri in prevec poudari barve, ni realno. A vcasih zamuti, C je vecinoma najbolj realen.

  • B najbolj realne barve, optika… Tudi ni prisotne monokromatske aberacije, sledi C vendar zelena pretirano zelena.. ala ViVid, A meni zmazek. Predvidevam, da ima B Leico optiko. Ravno prav mehkobe in nepreoster posnetek. Ima toplino.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja