Fortnite znova v središču ravsanja glede »nepravičnega« davka v tržnicah z aplikacijami (#video)
Matjaž Ropret 14. avgusta 2020 ob 06:25

Najprej Apple in nato še Google sta sinoči brcnila Fortnite, že leta eno najbolj priljubljenih video iger, iz tržnic App Store in Trgovina Play. »Kazen« je pričakovano sledila potuhnjeni potezi založnika Epic Games, ki je v kodo aplikacije skril svoj plačilni mehanizem za plačila znotraj igre in ga po odobritvi posodobitve aktiviral. Ravsanje ultra bogatih korporacij ima en sam razlog – denar.

Že od začetkov tržnice z aplikacijami App Store (pa tudi Googlove Trgovine Play) se razvijalci aplikacij in ponudniki različnih naročnin potiho in redki tudi na glas pritožujejo nad Applovo 30-odstotno maržo. Tolikšen delež za vsako prodajo ali sklenjeno naročnino (od drugega leta naprej se delež zniža na 15 odstotkov) namreč vzame upravljavec trgovine, poleg tega pa razvijalec oz. ponudnik mora uporabiti v tržnico (pravzaprav v operacijski sistem) vgrajeni plačilni mehanizem, lastni niso dovoljeni. Pri Googlu sicer samo za nakupe v igrah, ne tudi v ostalih aplikacijah in za naročnine. Okrog tega že tečejo postopki pred varuhi konkurence tako v ZDA kot v Evropi, saj so Spotify in še nekatera podjetja pritožila čez, po njihovem, sporne in monopolistične Applove poslovne prakse.

Prav prepoved alternativnega načina plačila je načrtno poskušal zaobiti Epic Games. Kar je bila v bistvu samo vnaprej nastavljena past za Apple, da so se v Cupertinu razjezili in odstranili Fortnite iz App Store. Kajti Epic je takoj po tem Applovem protiukrepu že udaril s svojima naslednjima, očitno že nekaj časa pripravljenima. Videom, predelavo slavnega Applovega oglasa, ki prikazuje Apple v vlogi tirana, proti kakršnemu (konkretno IBM-u) se je isto podjetje borilo leta 1984, ko je predstavljalo računalnik Macintosh. In pa tožbo zaradi zlorabe monopolnega položaja. V njej Epic niti ne zahteva kakšne odškodnine, temveč »pošteno konkurenco« na dveh »ključnih« trgih. To sta distribucija aplikacij na mobilnih napravah in obdelava plačil za nakupe znotraj aplikacij. V drugimi besedami – v Epicu bi radi vzpostavili alternativno tržnico za naprave s sistemom iOS (in najbrž iPad OS), kjer bi bile na voljo dodatne možnosti plačevanja, ne samo skozi Applov sistem. Skozi alternativen plačilni sistem so poskušali še demonstrirati, v čem je konkretna težava za uporabnike. Cene za dodatke (preobleke, itd) so bile za približno dvajset odstotkov nižje.

Apple v tem sporu z razvijalci in založniki že ves čas trdi, da vzdržuje za uporabnike prijazno in varno okolje in da je delež, ki si ga vzame, pošten. Da se strinjati glede varnega, kontroliranega okolja, saj uporabniki točno vedo, komu oz. prek koga plačujejo, kam se lahko pritožijo, ni treba vedno znova vpisovati številke kreditne kartice, preverjati razvijalca, se bati kakšne prevare. Popoln nadzor nad aplikacijami in storitvami v operacijskem sistemu pa ima za posledico tudi varnost samega operacijskega sistema, saj na naprave ni mogoče namestiti ničesar zunaj Applove kontrole, zaradi česar se uporabnikom ni treba bati zlonamerne kode, kot jo poznamo na bolj odprtih operacijskih sistemih, denimo MacOS ali Windows 10.

Epic, Spotify in drugi pa trdijo, da Apple zlorablja monopolni položaj, uporabnikom odreka možnost izbire in jim neupravičeno povečuje cene. V središču je 30-odstotni »davek«, zraven pa še nezmožnost plačilo speljati mimo edinega dovoljenega sistema in celo prepoved uporabnikom sploh povedati, naj denimo naročnino sklenejo na spletu, mimo Applove digitalne carine. Mnoge moti tudi »neenakost pred zakonom«, kajti določeni ponudniki, ki so dovolj veliki in se s tem lahko ukvarjajo, denimo Amazon ali Netflix, se z Applom lahko pogodijo za posebno obravnavo. Epic je doslej prvi, ki se je spustil v dejanski boj, kdo je močnejši. Morda tudi zato, ker Apple nima storitve, ki bi pomenila neposredno konkurenco. To je namreč še ena od pritožb določenih ponudnikov. Storitve, kot so Spotify, Netflix in ostale, so na iPhonu ali iPadu zaradi tega 30-odstotnega deleža nujno dražje od Apple Music ali Apple TV+.

Epic si zaradi svoje velikosti in mega priljubljenosti igre Fortnite tak neposreden boj lahko privošči. Na androidni strani je sicer letos popustil in uvrstil Fortnite v Trgovino Play ter Googlu dovolil, da si odreže svoj 30-odstotni delež pogače, potem ko se je leto in pol temu upiral in aplikacijo ponujal zgolj v obliki namestitvene datoteke apk (ta pot seveda na sistemu iOS ni možna). Za predstavo, o kakšnih denarjih govorimo, nam lahko pomagajo ocene podjetja Sensor Tower, ki trdi, da je Fortnite od marca 2018 samo na iNapravah prinesel 1,2 milijarde dolarjev prihodkov. Od tega si je torej Apple odrezal približno 360 milijonov dolarjev.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Cilj Epica verjetno niti ni vzpostavitev lastne tržnice ali uporabe alternativne plačilne poti, temveč predvsem znižanje Applovega deleža pri nakupih aplikacij in naročninah na nekje med desetimi in petnajstimi odstotki. Enako zagotovo želi tudi Spotify in še kdo, za omenjeni odstotkovni razpon pa se marsikdo strinja, da bi bil povsem (u)pravičen. Apple je nedavno sprožil še dodaten mini vihar, ker je zatrdil, da v svojo tržnico nikoli ne bo uvrstil »oblačnih« igričarskih storitev, kot sta Microsoftov Project xCloud in Google Stadia. Češ, da ne more preveriti vsake izmed iger v ponudbi, saj te tečejo iz oblaka, ne na sami napravi. Tako se iOS ta čas ne kaže kot igram prijazna platforma, četudi je v resnici s temi vsebinami precej bolje založena od Androida. Vse skupaj pa bi morda lahko poskusil izkoristiti nekdo tretji, denimo Huawei s tržnico App Gallery.

Ob tem kajpak ne gre spregledati še dejstva, da so igre, kot je Fortnite, zelo očitno zasnovane tako, da brez dodatnih plačil igralec nima veliko možnosti za uspeh, in torej nihče v tej zgodbi ni ravno svetnik. Je pa ne glede na izid Epicove tožbe ter protimonopolnih preiskav bolj na udaru Applov ugled, saj ga utegnejo mnogi prepoznati kot grabežljivo korporacijo, ki se poskuša na vsak način oklepati svoje izjemno visoke marže (za malo dela). Njeni vodilni pa so prepričani, da imajo pri zagovarjanju tovrstne prakse absolutno prav.

Fortnite za Android je še vedno mogoče namestiti s prenosom datoteke apk z Epicove spletne strani, medtem ko ga na iOS-u novi igralci ne morejo dobiti. Še vedno pa deluje vsem obstoječim, vendar skozi trgovini ne bo posodobitev.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • “Ob tem kajpak ne gre spregledati še dejstva, da so igre, kot je Fortnite, zelo očitno zasnovane tako, da brez dodatnih plačil igralec nima veliko možnosti za uspeh, in torej nihče v tej zgodbi ni ravno svetnik” – Tole pa ne bo držalo, Fortnite je odličen primer igre, kjer imajo vsi igralci povsem enake možnosti, plačuje pa se le za kozmetične dodatke, ki na samo igro nimajo nobenega vpliva.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.