Formulo 1 lahko letos gledaš na Sportklubu, tudi v 4K, ali v naročniški storitvi F1 TV Pro
Matjaž Ropret 26. marca 2021 ob 11:05

Z nekaj zamude, saj so veliko nagrado Avstralije prestavili na november, se ta vikend začenja nova sezona Formule 1. Vseeno naj bi bila bližnje normalnosti kot lanska, obeta se celo rekordnih 23 dirk v enem letu. Za slovenske gledalce pa znova prihaja sprememba, saj bodo prenosi po triletnem gostovanju na TV3 odslej na Sportklubu, vsaj dirke s sliko 4K.

Sportklub bo prenašal celotno dogajanje, oba petkova in sobotni prosti trening, kvalifikacije in seveda nedeljsko dirko. Večina prenosov naj bi bila na programu SK1, morda bodo katere ob petkih ali sobotah zaradi drugih pomembnih športnih dogodkov prestavili na SK2 ali SK3. Posebne oddaje pred dirko za zdaj ne bo, so pa za Tehnozvezdje povedali, da o njej razmišljajo. V 4K bo zagotovo prenos dirke, z enakim komentarjem kot na programu HD, komentatorja bosta Aljaž Golčer in Andraž Zupančič. F1 naj bi bila na Sportklubu vsaj tri sezone.  

Pri Telemachu, ki od lanskega maja kot edini od četverice velikih operaterjev v programski shemi ohranja lastniško povezane programe Sportklub, je program SK 4K na programskem mestu 211 v začetni programski shemi. Posebne naročnine torej zanj ni treba plačevati, je pa treba imeti ustrezno opremo. Televizor 4K dandanašnji ni več nič posebnega in neobičajnega, za sprejem pa je potrebna ali kartica Conax ali »hibridni« sprejemnik EON, torej tisti, ki za televizijo v živo uporablja kabelski signal. Na sprejemniku z zgolj internetnim (IP) priključkom, starih sprejemnikih (Cisco, itd), v aplikaciji za pametne televizorje in v aplikaciji za druge platforme pa programov 4K ni mogoče gledati (domnevam, da zaradi pasovne širine, ki jo zahtevajo). V aplikacijah verjetno zaradi pasovne širine, ki jo taka slika zahteva.

Foto: Wolfgang Wilhelm/Mercedes F1

Pri polni visoki razločljivosti za zdaj ostaja tudi storitev F1 TV Pro, ki je alternativa za naročnike ostalih operaterjev. To storitev pretočnega videa ponuja Formula 1 neposredno, stane pa osem evrov na mesec ali 65 evrov na leto. Slednja možnost je cenejša, saj sezona traja devet mesecev. Na voljo je še možnost F1 TV Access za 27 evrov na leto, kjer pa je dirke mogoče gledati le z zamikom, ne v živo. Podjetje Liberty, »lastnik« tega tekmovanja, se sicer pogovarja z velikani pretočnega videa o vključitvi Formule 1 v njihov katalog. Najbolj verjeten tovrstni partner naj bi bil Amazon s storitvijo Prime Video, navsezadnje ta velikan že ponuja zaledno infrastrukturo za zdajšnjo naročniško storitev. Toda po drugi strani Liberty sodeluje tudi z Netflixom, ki je nedavno ponudil naročnikom že tretjo sezono serije Formula 1: Drive to survive (Vozi, da preživiš) z novimi desetimi epizodami o lanskem dogajanju v tem športu.

Naslovna fotografija: Clive Mason/Getty Images (Red Bull Racing)

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
8 komentarjev
  • Formulo 1 lahko gledaš na ORF in na Servus TV v HD.
    Če ju loviš preko antene lahko gledaš Formulo 1 brezplačno.
    Kdo pa je doma na SV Slovenije lahko gleda Formulo1 tudi na M4 Sport.
    Ta TV program je prostodostopen preko antene.

    • Bomo videli, kako bo z ORF-om pri operaterjih, zelo verjetno bo med prenosi F1 zatemnjen. Prav veliko gledalcev, ki bi ga (lahko) sprejemali z anteno, verjetno ni. M4 Sport pa zelo pomaga vsem ostalim, ki ne živijo v SV Sloveniji in ki ne znajo madžarsko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.