Formula 1 ta vikend prihaja na TV3, ne pa še z naročniško storitvijo
Matjaž Ropret 23. marca 2018 ob 16:28

Ta vikend se z dirko v Melbournu začenja nova sezona Formule 1. Pogosto vprašanje v zadnjem času je: »Kdo to sploh še gleda.« Najbrž tudi kje drugod, saj kraljica motošporta povsod izgublja na priljubljenosti (o razlogih tokrat ne bom modroval, jih je pa veliko), a v Sloveniji še toliko bolj, ker v zadnjih dveh letih F1 ni bilo na sporedu domačih televizijskih kanalov. Toda nekaj ljubiteljev tega dirkanja je še vedno ostalo in letos bomo vendarle lažje ali vsaj z boljšo sliko spremljali boje Hamiltona, Verstappna, Vettla in ostalih, a verjetno šele z naslednjimi dirkaškimi vikendi.

Dirkaške navdušence je sicer najprej razveselila vest, da s to sezono prihaja naročniška storitev F1 TV Pro, s pomočjo katere bo mogoče spremljati Formulo 1 na različnih zaslonih. Lastnik tega tekmovanja, ameriška korporacija Liberty Media bo skupaj z infrastukturnim dobaviteljem Tata Communications sam ponudil to možnost, vendar se je zdaj izkazalo, da še ne čisto takoj. Med avstralskim vikendom bodo zadelo še testirali – verjetno so nabrali dovolj preizkusnih uporabnikov – naročnikom pa jo bodo začeli ponujati kasneje. Kdaj točno, še nočejo povedati, verjetno pa najkasneje ob dirki v Barceloni, prvi evropski v letošnjem koledarju, ki je na sporedu 13. maja. Do takrat bodo sicer še dirke v Bahrajnu, na Kitajskem (Šanghaj) in v Azerbajdžanu (Baku).

Toda glede storitve ostaja še nekaj drugih odprtih vprašanj. Eno je konkretna cena, druga pa tudi dosegljivost v Sloveniji. Naša država je bila na začetnem seznamu tistih, kjer bo storitev na voljo, toda kasneje je pravice za prenose dirk in kvalifikacij odkupila televizijska hiša TV3 Medias. To sicer ne bi smelo vplivati na F1 TV Pro, kajti vse pogodbe, ki jih Liberty podpisuje na novo, že vključujejo prisotnost naročniške storitve. Televizijske pravice menda niso več ekskluzivne, ali pa jih izdajatelj programa ne dobi. Vendar pa iz Formule 1 na naše konkretno vprašanje (še) niso odgovorili, tako da stoodstotne potrditve nimamo.

TV3 s prenosi začenja jutri, ko bodo ob sedmih zjutraj po slovenskem času kvalifikacije. Dirka v nedeljo je ob enaki uri, pri čemer je treba upoštevati, da v noči s sobote na nedeljo preidemo na evropski poletni čas. Vsaj ta vikend verjetno prenosi še ne bodo v najboljši možni kakovosti. Od večjih operaterjev je TV3 v svojo programsko shemo v visoki ločljivosti (HD) najprej dodal T-2, medtem ko se ostali operaterji glede tega z izdajateljem programa dogovarjali malo dlje. Nekateri po naših informacijah niso bili zadovoljni s kakovostjo slike, zato se je vse skupaj nekoliko zavleklo. Toda danes sta visokoločljivostni TV3 začela ponujati še A1 in Telekom Slovenije, medtem ko je Telemach po zadnjih informacijah še čakal z vključitvijo, kar pa se lahko do jutra še spremeni. Seveda pa je program na voljo s standardni ločljivosti, ki pa vsaj po mojem mnenju niti ne pritiče športu, kot je F1, niti ga v letu 2018 sploh več ne bi smelo biti. Formulo 1 bosta sicer na TV3 komentirala avtomobilistična novinarja Andraž Zupančič (Dnevnik), ki je v tej vlogi nekaj sezon nazaj že bil, in Dušan Lukič (Avto magazin).

Tako kvalifikacije kot dirke bo znova mogoče spremljati na avstrijski televiziji ORF in satelitskem programu RTL, žal tudi tam pri naših operaterjih samo v SD. Ni pa po naših informacijah TV3 zahtevala zatemnitve teh programov, kar bi tako ali tako verjetno lahko samo za ORF, tako da bo nekaj izbire, kje gledati in koga poslušati zraven.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: FIA

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
6 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja