Fimi Palm je najnovejši rezultat Xiaomijeve kopirne industrije
Matjaž Ropret 30. novembra 2019 ob 07:00

DJI Osmo Pocket je nedvomno prelomna naprava na svojem področju. V enem zamahu je bolj ali manj opravila s stabiliziranimi nosilci za snemanje s telefoni. Namesto velikih in nerodnih »gimbalov« smo dobili majhno, čedno in tudi zmogljivo napravo, ki res dobro snema tako sliko kot zvok (primer je spodnji video z igričarskega sejma). Ena njenih redkih slabosti je morda cena, saj s približno 350 evri (zdaj se ga da dobiti tudi za tristo) ni ravno množično dostopna, a po drugi strani že od začetka trdim, da ni draga, glede na to, kaj v resnici ponuja. Vseeno je več kot leto po prihodu na trg ostala brez enega samega pravega tekmeca, kar kaže na njeno posebnost. Zdaj pa prihaja klon iz Xiaomijevega ekosistega – Fimi Palm.

Fimi je znamka, ki jo že poznamo po nekaj dronih. Znotraj podjetij pod okriljem proizvajalca telefonov Xiaomija je to nedvomno tisto, ki naj bi se spoprijelo z DJI-jem. Zato ni presenetljivo, da so se lotili še izziva, ki ga je postavil Osmo Pocket. Bolj nenavadna, ali pa tudi ne, glede na zgodovino »kopiranja« v tem ekosistemu, je odločitev za skoraj popolno kopijo. Fimi Palm je namreč na videz in tudi po velikosti skoraj identičen kot izvirnik. Še največja razlika je v tem, da zaslon ni v isti ravnini, ampak malo izstopa ven, in da pod njim ni mesta za priključek na telefon. Zato pa je glava s kamero in celoten sklop umirjevalnika skoraj povsem enak, prav tako ima naprava dve tipki, le zrcalno postavljeni (pri Osmu je tista za snemanje na levi, pri Palmu pa na desni) in ena od njiju je tu kot igralna ploščica, za precizno krmiljenje kamere, za kar je treba pri DJI-jevem izdelku dokupiti dodatek.

Namembnost Palma je seveda enaka – snemanje nestresenega videa iz roke v kakršnih koli okoliščinah. Najsi bo s pogledom v okolico ali v vlogerski pozi. Pri tem pa naj bi prinašal nekaj izboljšav glede začetnika te vrste naprav. Tipalo bo enake velikosti in prav tako z 12 milijoni pik, toda goriščnica objektiva je širša, kar naj bi bilo bolje tako za vloganje kot za akcijo. Baterija naj bi zdržala do štiri ure snemanja pri polni visoki razločljivosti (pri Osmu zdrži uro in pol v 4K), vgrajena je brezžična povezljivost (Wi-Fi in bluetooth), navoj za postavitev na stativ in pa klasičen 3,5 mm vhod za mikrofon. Podobno kot konkurent naj bi bil novinec sposoben slediti obrazu ali čemu drugemu, kar bo določil uporabnik. Pri Osmu to deluje odlično, a je sledenje samodejno, ne da se določati, kaj naj kamera drži v sredini kadra in v polju ostrenja.

Bo pa Palm v kakšnem pogledu tudi slabši. Snemal bo do razločljivosti 4K pri 30 sličicah na sekundo in 100 megabitnem podatkovnem toku (enako kot DJI). Osmo Pocket zmore še 4K/60, sicer brez sledenja, a opcija je. Kakovost slike pa je zelo dobra in prav tu je največja neznanka »klona«. Če bo vsaj blizu temu, kar zmore DJI-jev začetnik trenda, bo ne glede na kopiranje pomemben izdelek. Kajti njegova cena naj bi bila precej nižja. V trgovini Gearbest ga je mogoče prednaročiti za 137 evrov, to pa je približno dvainpolkrat ceneje kot stane Osmo Pocket. Luč dneva naj bi Fimi Palm ugledal januarja (2020) in zelo zanimivo bo videti, kako se bo v praksi kosal z napravo, ki ga je navdahnila, pa tudi, ali bodo sledili še drugi posnemovalci.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja