Festival Animateka je letos na spletu in že poteka
Matjaž Ropret 2. decembra 2020 ob 17:15

Komaj se je dobro končal Liffe, že na spletu poteka nov filmski festival. Od 30. novembra do 9. decembra (prihodnje srede) si je namreč mogoče ogledati filme iz programa 17. Mednarodnega festivala animiranega filma, bolj znanega pod imenom Animateka. Tudi te z domačega kavča, ker so letos pač take razmere.

Organizatorji so do zadnjega verjeli, da bi lahko, kot pravijo, raznovrstne in vrhunske animirane filmske izdelke iz vseh vetrov prikazovali na velikem platnu, a žal to ni mogoče. Tako lahko vse naslove najdeš na spletni strani Animateke, dodatno pa še predavanja in pogovore, kajti festival ne bi bil pravi, če bi zgolj ponudili filme v digitalni obliki, in nič drugega zraven.

Vsak pošten filmski festival je do letošnjega leta zasledoval temeljne principe organizacije, kot so kvaliteta projekcije v kinodvorani, gostoljubje do avtoric in avtorjev na festivalu prikazanih filmov ter pestre spremljevalne aktivnosti. S pandemijo določena spletna izvedba ničesar od tega ne omogoča in zato je leto 2020 tudi leto učenja. Ekipa Animateke je v tej situaciji našla izziv in potrudili se bomo spletno festivalsko edicijo izvesti čim bolj izvirno in kar se da srčno možno. Seveda pa globoko v sebi komaj čakamo na vrnitev v normalo,

je programski direktor festivala, Igor Prassel. Filmi se znova potegujejo za nagrade v Glavnem tekmovalnem programu, v Tekmovalnem programu mladi talenti Evrope in Slonovem tekmovalnem programu. Poleg teh sekcij so tu še Svetovni jagodni izbor, Kinotripov svetovni jagodni izbor v sodelovanju s festivalom Kinotrip, Vzhodnoevropska in srednjeevropska panorama, Študentska panorama in CEE Animation Talents 2020.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

»Vstopnica« za posamezni film stane 5,30 evrov, pri čemer ima kupec enako kot že pri Liffu štiri ure časa za dokončanje ogleda. Mogoče je kupiti tudi štiri karte v kompletu in dobiti peto zastonj, ali pa za 45 evrov festivalsko prepustnico, ki omogoča ogled celotnega programa. Za 60 evrov pa kupec dobi še festivalsko majico, vrečko in zaščitno masko.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja