Feiyutech Vimble 2: Umirjevalnik z dodatnim trikom (#VIDEO)
Matjaž Ropret 8. oktobra 2018 ob 12:27

Telefoni snemajo vse lepši video, to je dejstvo. Dovolj dober tudi za resnejšo produkcijo, pa še priročni so. Težava pa je v umirjanju, s popačenko stabiliziranju slike, zato verjamem, da ni redko razmišljanje o kakšnem pripomočku za ta namen. Gimbal, kot se stojalu z motorčki, utežmi in drugo tehnologijo reče v angleščini, je danes že precej uveljavljena naprava, Feiyutech Vimble 2 pa spodoben in cenovno dostopen predstavnik svoje vrste.

Zanimivo je, kako hitro so ta držala prodrla v množični segment. Še kakšni dve leti nazaj so bila precej ekskluzivna in cene so se vrtele okrog tristo evrov. Zdaj jih proizvajalci, kot sta Zhiyun ali Feiyutech prodajajo za dobrih sto evrov, malo »uglednejši« DJI pa za nekaj desetakov več. Kaj pa kupec dejansko dobi za ta denar?

Če se odloči za Vimble 2, precej simpatično napravo, ki ni ne pretirano velika ne težka. Po uradnih podatkih ima samo nekaj gramov manj kot denimo Zhiyun Smooth Q, vendar je razporeditev teže očitno boljša, da ima uporabnik občutek lažjega in manj utrujajočega pripomočka. Tudi bolj slok je ta umirjevalnik, nima tako značilne »glave« s komandami, kot jo poznamo  iz drugih, tudi DJI-jevega Osmo Mobile (2). In še pospravljen ne zaseda preveč prostora. Izdelava se tudi zdi kar dobra, je pa reč nezgrešljivo plastična. Glavna atrakcija pa je teleskopski del, ki se skriva v zgornjem delu. Z njo gimbal postane nekakšna selfijevska palica, raztegovanje (do 18 cm) je poljubno  in trdnost se zdi v redu. Uporabnost tega vidim predvsem v vlogerskih nalogah, saj je tako laže snemati svoje govorance in nastopaštvo pred kamero, lahko pa se malo zaplete z zvokom, ker je za kakovostnega skoraj treba priključiti zunanji mikrofon in pri tem se že lahko vidi kabel na posnetku.  Možno pa je tudi, da aplikacija mikrofona ne bi prepoznala, čeprav mojo »bubo« je. Res pa je, da se ta priključi še na izhod za slušalke, ki ga ima vse manj telefonov, s prilagojevalnikom pa lahko deluje ali pa tudi ne. Kakorkoli, selfijevski del je lahko dobrodošel še takrat, če zmanjka kakšen cm, da bi se stegnil čez ograjo ali kaj podobnega, sicer pa je vseeno, če je stojalo v zloženem položaju.

V principu uporabe ni kaj dosti razlik glede na druge tovrstne pripomočke. Na telefon je treba naložiti aplikacijo za snemanje (Vicool) in se v njej modrozobo povezati s stojalom. Seveda pa še prej namestiti telefon, kar je vedno znova zoprno početje, saj so vzmeti kar trde in je zato treba biti previden, sicer lahko telefon dobi kakšno poškodbo. Navodila priporočajo uporabo telefona brez ovitka, sam pa bi svetoval ravno nasprotno. Mobilnik v ovitku ima več možnosti, da jo odnese brez prask. Povezovanje je hitro in tudi komande delujejo brez težav. Zgornja drsna tipka premika telefon, srednja je za spreminjanje načina, spodnja pa za sproženje ali ustavitev snemanja oz. za fotografiranje. Načini so trije. V osnovnem motorčke premikaš gor-dol, levo-desno pa motiv korigiraš z vrtenjem stojala. Lahko v vse smeri operiraš s tipko ali pa celotno motorizacijo zakleneš. Osnovni način je res najbolj priročen, edina težava lahko nastopi, če telefon pride v kakšno čudno pozicijo, iz katere ga je težko izvleči. Ampak večinoma se da zelo lepo slediti nečemu premikajočemu se, snemati med hojo ali vožnjo, obkrožiti kakšen predmet in tako naprej. Ob strani je tudi tipka za »zumiranje«, vendar je z njo težko doseči lep, zvezen prehod, približevanje ali oddaljevanje bo na posnetku koračno.

Video iz aplikacije je čisto spodoben. Mogoče bi bil iz tiste, ki jo ima telefon privzeto za snemanje oz. fotografiranje še lepši, toda potem je upravljanje s stojalom okrnjeno in uporabnik na zaslonu nima informacij. Meni se je z enim od telefonov na začetek vsakega posnetka prikradel pisk, z drugim pa ne in tudi Marjan ni zaznal takih težav. Baterije je dovolj vsaj za uro snemanja, najbrž tudi več, da pa se iz stojala napajati telefon, če temu že malo pohaja energije, vseeno pa je treba posneti še tistih pet ali deset minut materiala. Aplikacija bi bila lahko za določene zadeve malce preglednejša, toda v resnici je potem, ko so parametri enkrat nastavljeni, delo s tem stojalom preprosto. In zabavno, če imaš ideje, kaj snemati z njim.

Zato je Feiyutech Vimble 2 za dobrih sto evrov zelo dober nakup. Obstaja tudi podobno stojalo (G6) za akcijske kamere, pri katerih je umirjanje slike še toliko bolj pomembno. Oblika je malo drugačna, delovanje pa zelo podobno, a seveda malo drugačno. Tam je palica samo brezžično povezana s kamero, kar poskrbi, da ni treba uporabljati tipk na kameri, nastavitve pa so na telefonski aplikaciji, ki ima s stojalom modrozobo povezavo. Odločitev, katerega od teh dveh umirjevalnikov kupiti pa je seveda odvisna od tega, kaj primarno uporabljaš za snemanje.

HVALIMO
  • Masa ni utrujajoča, teleskopsko podaljševanje pa uporabno
  • Aplikacija večinoma deluje zanesljivo
  • Dobro opravi osnovno nalogo
GRAJAMO
  • Pri vstavljanju telefona je treba biti previden, da ga ne poškoduješ
  • Polnjenje prek priključka microUSB

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja