Facebook, Instagram in Twitter suspendirali Trumpove račune, a premalo odločno in prepozno
Matjaž Ropret 7. januarja 2021 ob 10:45

Sinočnji šokantni prizori poskusa prevrata v ameriškem kongresu so vendarle primorali upravljavce ključnih spletnih storitev (platform) k ukrepanju. Facebook in Instagram sta uporabniški račun Donalda Trumpa zamrznila za 24 ur, Twitter pa za 12 ur in vnovično odklepanje pogojil z izbrisom treh spornih tvitov zadnjega dne. Facebook je, enako Youtube, tudi izbrisal Trumpov enominutni video nagovor med divjanjem »protestnikov«, v katerem je znova ponavljal neosnovane in ničkolikokrat ovržene trditve o zrežiranih in ukradenih volitvah.

»Preučili smo dve kršitvi pravil uporabe na strani predsednika Trumpa in se na osnovi tega odločili za 24-urno blokado, kar pomeni, da v tem času ne bo mogel objaviti ničesar,« so zapisali v Facebooku. »Zaradi nezaslišanega in trajajočega nasilja v Washingtonu smo zahtevali odstranitev treh tvitov na uporabniškem računu Donalda Trumpa, v katerih je slednji resno in ponavljajoče kršil pravila državljanske integritete. Zaradi tega je račun zaklenjen za 12 ur in bo ostal zaklenjen, če tviti ne bodo odstranjeni. Vsaka nadaljnja kršitev pravil državljanske integritete ali nasilnih groženj bo pomenila trajno « pa so dejali v Twitterju. Trije tviti so medtem po neuradnih informacij že izbrisani.

Trump je z omenjenih platform ščuval svoje privržence k »odstranitvi« kongresnikov, ki bi glasovali za potrditev rezultatov volitev in s tem potrditev zmage njegovega protikandidata Joea Bidna. V videu, v katerem je navidezno pozval k umiritvi situacije, je še enkrat več ponovil blodnje in teorije o ukradenih volitvah, zaradi česar je Twitter označil tvit in onemogočil njegovo všečkanje ter retvitanje, čeprav so ga uporabniki še vedno lahko vključili v svoj tvit (quote tweet), Facebook in Youtube pa sta video kmalu sama odstranila.

Komentatorji na drugi strani Atlantika se strinjajo, da so bile poteze pravilne, a prepozne in še premalo odločne. Mnogi so že prej pozivali predvsem Twitter, pa tudi Facebook, naj ukrepata, kajti predsednik je že dolgo širil zarotniške teorije, spodbujal k nasilju, se prerekal z državljani in na teh platformah počel še marsikaj, kar posnemajo tudi ne tako redki ljudje na položajih v teh krajih. Tudi zaradi vsega tega pa so se razrasla množična gibanja, ki resnico prikrajajo po svoje.

»Najti moramo način, da končamo teorije zarot in širjenje dezinformacij. Nevarni voditelji so nas pripeljali v tak položaj in naložili v peč,« je zapisal Aaron Levie, ustanovitelj in direktor podjetja Box ter pogost komentator aktualnega dogajanja v družbi.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Platforme se bodo morale sprijazniti s »cenzuro«, ki to sploh ni, saj ne gre za nevtralne prenašalce podatkov, ampak vsebinske ponudnike. Morajo imeti svoja pravila in uredniško politiko ter aktivno preganjati očitne laži in manipulacije, ker te povzročajo zelo očitno škodo. Pa tudi neprimerno vedenje politikov bi moralo biti po mojem mnenju sankcionirano, če je oblastnikom že dovoljeno namenjati čas za to vrsto »komunikacije« z državljani.

Dodatek (7. 1. 2021 ob 21h): Facebook je sporočil, da je Trumpov uporabniški račun oz. njegovo stran na družabnem omrežju in na Instagramu “zamzrnil” za nedoločen čas, najmanj pa do 20. januarja, ko bo prisegel novoizvoljeni predsednik Joe Biden. V tem času odhajajoči predsednik ne bo mogel objaviti ničesar. Tveganje bi bilo preprosto preveliko, je prepričan šef Facebooka Mark Zuckerberg, saj da Trump zelo očitno izrablja oz. zlorablja zadnje dni na oblasti za svoje zasebne cilje, med katerimi je glavni preobrniti rezultat volitev, ki mu ni všeč in ga noče priznati. “Dogajanje prejšnje popoldne v Washingtonu pa je dokaz, da mu zdaj ne moremo več omogočiti glasu,” je še dodal Zuckerberg.

Naslovna ilustracija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.