Facebook in Google sta slabe volje, a tokrat je Apple uveljavil svojo
Matjaž Ropret 9. januarja 2021 ob 13:06

Decembra se je vnela mala vojna med Applom in Facebookom, slednji je celo objavljal celostranske oglase v ameriških časnikih, vendar ne kaže, da bi z njimi karkoli dosegel. Google je tiho, vendar že več tednov ni posodobil svojih aplikacij za operacijski sistem iOS. Kajti ob naslednji posodobitvi bo moral razkriti, katere podatke zbira in ali z njimi ustvarja uporabniške profile ter uporabnikom sledi po spletu, in prositi za privolitev za to početje.

Apple že od 8. decembra naprej od razvijalcev zahteva »zasebnostno etiketo« za vsako posamezno aplikacijo, ki je na voljo v tržnici App Store. Takole so spremembo pojasnili v obvestilu razvijalcem: »App Store bo kmalu pomagal uporabnikom razumeti prakse glede zasebnosti v posamezni aplikaciji. V vsakem opisu aplikacije se bodo potencialni uporabniki lahko poučili o vrstah podatkov, ki jih aplikacija zbira, ali so ti podatki povezani z njihovim profilom in ali so uporabljeni za sledenje.«

Sprememba ne pomeni, da aplikacije tega ne smejo početi, niti razvijalcem ni treba spreminjati praks glede sledenja uporabnikom (zunaj njihovih aplikacij), morajo pa vse to razkriti, in uporabniki morajo imeti ob prvem odpiranju aplikacije možnost, da to zbiranje ter uporabo podatkov potrdijo ali se iz tega izpišejo. Vsi, ki imajo na svojem iPhonu nameščeno različico iOS-a 14.3, v trgovini App Store tudi vidijo omenjeno etiketo pri vsaki aplikaciji.

Facebook javno in v oglasih trdi, da bo sprememba prizadela mala podjetja, češ da bodo njihovi oglasi manj učinkoviti in se bodo s tem zmanjšali njihovi prihodki. Google pa verjetno na vse kriplje išče način, kako bi nekako obvil to Applovo zahtevo, a še vedno sledil uporabnikom. Pri obeh je srž v tem, da pridobivata čim več informacij o tem, kaj počnemo na spletu, da nam potem lahko servirata »prilagojene« oglase. In seveda to dražje prodata.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Facebookovi argumenti niso prepričali skoraj nikogar, kajti tokrat je dejansko Apple tisti, ki dela v dobro uporabnikov. Komur tovrstno zalezovanje ni všeč, ga na iPhonu lahko po novem izključi, kdor pa bi rad imel »personalizirane« oglase, pa jih še vedno lahko ima, hkrati pa ve, kaj vse o njem vedo ponudniki aplikacij. Upravljavec največjega družabnega omrežja je že razkril, s katerimi podatki sledi uporabnike in katere povezuje s posameznikovo identiteto. Podobno Twitter, medtem pa Google odlaša s posodobitvijo aplikacij. Prej ali slej se bo moral vdati, ali lahko na kakšen način prelisiči Apple in uporabnike, pa še ne vemo.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja