Facebook in Google jih za predrznost dobita po prstih, a nič več kot to
Matjaž Ropret 1. februarja 2019 ob 11:04

Facebook in Google sta se zapletla v mini obračun z Applom. Zadeva je imela nastavke, da morda preraste v še kaj večjega. Toda giganti in konkurenti, pa tudi partnerji, ki vsak na svojem bregu težko branijo prevlado Silicijeve doline pred ostalim svetom, so se hitro pobotali in vsak po svoje delajo dalje. Verjetno je bila posredi tudi kakšna obljuba z nekaj ničlami v središču.

Jedro zgodbe je v tem, da sta Facebook in Google zlorabljala razvijalska statusa v sistemu iOS. Čisto običajnim uporabnikom iPhonov sta namreč preko tega računa oz. digitalnega potrdila zanj dopuščala nameščanje njunih aplikacij, ki nista bili v trgovini App Store. To pa zato, ker ju je Apple odstranil od tam, saj sta se pretvarjali, da sta nekaj drugega, kot sta bili v resnici – način za pridobivanje čim več uporabniških podatkov.

O tem, kako sta Facebook in Google novačila in ljudem omogočila namestitev aplikacij Facebook Research in Screenwise Meter, se je razpisal portal Techcrunch. Dokopal se je celo do informacij, da so nekateri uporabniki teh aplikacij, med njimi tudi mladina, dobivalo po dvajset dolarjev na mesec v zameno za podatke o njihovi uporabi telefonov. Facebook je to aplikacijo lani poleti zamaskiral v VPN, ali po slovensko program za navidezna zasebna omrežja. Take aplikacije skrijejo, od kod je posamezen uporabnik oz. ga »prestavijo« v drugo državo. Toda namen aplikacije Onavo Protect ni bil v tem, za kar se je izdajala na zunaj, ampak v zbiranju uporabniških podatkov. Ker, kaj pa drugega Facebook počne na tem svetu? Apple je aplikacijo lani poleti najprej blokiral, nato pa odstranil iz trgovine App Store.

Potem, ko sta oba našla obvod, kako spraviti zadevo do uporabnikov, in ko je to prišlo na plano, je Apple hitro reagiral. Obema je preklical korenski certifikat v razvijalskem statusu, zaradi česar so vse aplikacije, ki so bile nameščene z njim, nehale delovati. Tako tudi razvojne različice Facebooka, Instagrama, Googlovih zemljevidov in ostalih aplikacij za iOS, pa tudi interne storitve v podjetjih Facebook in Google, kot so naročanje prevoza in hrane. Tovrstno nameščanje aplikacij, ki niso javno objavljene v trgovini App Store, je namenjeno razvijalcem (programerjem), da preizkusijo, kako zadeve delujejo, preden jih dajo na voljo vsem uporabnikom. Podjetja pa na ta način očitno svojim zaposlenim nalagajo tudi aplikacijo, ki so koristne pri notranjih procesih. Zakaj sta Facebook in Google uporabila svoja primarna certifikata, ni posebej težko uganiti. Ker je bilo to najlažje. Podatki pa so jima očitno preveč pomembni. Ko se zaplete, se pač začneš pogajati. V tehnosvetu je vse prepleteno in vsak ima na svoji strani kar nekaj orožij.

»Dovoljenje za tovrstno nameščanje aplikacij je namenjeno izključno njihovi interni distribuciji znotraj podjetja. Facebook je uporabljal članstvo v našem razvijalskem programu za razširjanje aplikacije za zbiranje osebnih podatkov med končne uporabnike. To je jasna kršitev dogovora z nami, » so se odzvali v Applu. Napovedali so tudi, da bodo korensko potrdilo preklicali vsakomur, ki bo kršil »pogodbo«, česar so se tudi držali.

Vendar sta tako Google kot Apple hitro potrdila, da se pogovarjata o čimprejšnji razrešitvi situacije. Resda Apple že nekaj časa poudarja svojo zavezanost k spoštovanju zasebnosti uporabnikov, zato mu je obvod do uporabnikov prek razvijalskega programa za nabiranje osebnih podatkov še toliko manj všeč. Lahko bi šel še korak dlje in celo odstranil katero od pomembnih aplikacij iz App Stora. Čeprav po drugi strani ve, da je iPhone brez teh storitev bistveno manj zanimiv. In tudi, da mu Google prinaša lepe denarje, ker je nastavljen kot primarni iskalnik na teh telefonih. Pa tudi brez Facebooka nihče ne more, še posebej, če z druge strani sveta prežijo tamkaj izjemno močna družabna omrežja. Tako je bilo spora hitro konec. Grešnika sta dobila svoja potrdila nazaj, ugasnila sta svoji »vohunski« aplikaciji, a tudi še enkrat več videla, da pravila jemljeta preveč na lahko. Raje prej kot slej bi ju lahko zadela kakšna resna, pravična kazen, kot da samo rahlo dobita po prstih.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja