Evropsko sodišče: Prodajanje predvajalnikov s Kodijem za piratske vsebine je nezakonito
Matjaž Ropret 1. maja 2017 ob 08:00

Ugotavljali smo že, da gledanje piratskih vsebin s pomočjo aplikacije Kodi in vtičnikov zanjo ni kaznivo dejanje. Toda prodajanje predvajalnikov, ki imajo vse to že prednaloženo, pa je nezakonito, je razsodilo evropsko sodišče.

Primer je pred sodišče Evropske unije v Luksemburgu prišel iz Nizozemske, kjer je tamkajšnje združenje imetnikov avtorskih pravic Stichting Brein po sodni poti od nekega g. Wullemsa zahtevalo, naj neha prodajati predvajalnike z imenom filmspeler s prednaloženim programjem za enostaven dostop do piratskih vsebin. Stvar je seveda v vtičnikih, ki Kodi prelevijo iz legalne aplikacije v malo bolj sporno. »Glede na oglase predvajalnik na televizorju omogoča enostaven in brezplačen ogled avdiovizualnih del brez soglasja imetnikov pravic,« je situacijo opisalo sodišče.

Zadevo je primerjalo s spletišči, ki ponujajo povezave na piratske vsebine, češ da gre za popolnoma enak princip. In ker niso izpolnjeni pogoji, da bi se tovrstni ogledi šteli za reprodukcijo za osebno uporabo, je sodišče zaključilo, da ti predvajalniki niso izjema in tako kršijo zakonodajo o avtorski in sorodnih pravicah. Eden od glavnih razlogov je v tem, da je g. Wullems s predvajalniki ustvarjal dobiček. Dokler so taka dejanja nepridobitna, se imenitniki pravic sicer pritožujejo, a nimajo veliko osnove za preganjanje storilcev.

Sodišče je še ugotovilo, da uporaba omenjenih predvajalnikov neposredno vpliva »na običajno izkoriščanje teh avtorskih del in povzroča škodo zakonitim imetnikom pravic.« Z drugimi besedami – ker uporabniki filme in serije gledajo zastonj, jih ne kupijo (pustimo ob strani, ali bi jih kupili ali ne) in s tem odtegnejo zaslužek tistim, ki te vsebine producirajo in prodajajo. Torej – Predvajalnike s Kodijem se sme prodajati, a (piratske) vtičnike bo moral vsakdo namestiti sam ali koga poprositi, da to stori namesto njega.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja