Evropski uporabniki si bomo lahko olajšali sistem Windows
Matjaž Ropret 18. novembra 2023 ob 06:20

Akt o digitalnih trgih (Digital Markets Act, DMA), pravila Evropske unije za regulacije premočnih tehnoloških korporacij, bo dal prve rezultate. Microsoft bo namreč za uporabnike v Evropski uniji omogočil nekatere možnosti v operacijskem sistemu Windows, ki jih doslej nismo imeli. Odstranili bomo namreč lahko določene doslej integralne dele in funkcionalnosti.

Med razvijalci (oz. založniki) programske opreme in njihovimi uporabniki je skoraj vedno nekakšna dihotomija, vsak pol gleda na zadevo s svoje perspektive. Prvi želijo v svoj softver strpati čim več in tudi kar se da veliko programov, možnosti, funkcionalnosti zakoličiti za privzete in morda narediti neodstranljive. Mnogi na drugi strani pa si želimo čim bolj čistega okolja in prilagajanje po svoje. Regulatorji so na srečo že davno prepoznali, da paketiranje vsega ni najboljša rešitev, četudi se na prvi pogled za kupca zdi dobro, da dobi vse v kompletu. Toda to ubija konkurenco in ustvarja monopole. Zato mora Microsoft kot eden od »vratarjev«, ki jih je Evropska komisija določila v skladu z DMA, ostali so Amazon, Apple, ByteDance (TikTok), Google in Meta (Facebook), spoštovati določena pravila. Poenostavljeno rečeno nam mora omogoči večjo svobodo pri tem, kaj želimo v programski opremi in storitvah.  

Podjetje je napovedalo spremembe najprej za Windows 11, kasneje bo na vrsti še sistem Windows 10, ki še vedno – pretežno po Microsoftovi krivdi, malo pa tudi zaradi uporabnikov – vztraja na veliko računalnikih. Za prvi sistem je različica beta že na voljo, končna naj bi bila v prihodnjih tednih, v celoti pa bo Microsoft spoštoval DMA s sistemom Windows najkasneje do 6. marca 2024.

Kakšne bodo spremembe? Prva je označitev, kateri programi so del sistema, denimo Raziskovalec. Ostale bo mogoče odstraniti. Med dodatnimi, ki bodo lahko odmeščeni, pa tega doslej z njimi nismo mogli storiti, so Cortana, Kamera, Iskanje z Bingom, brskalnik Edge in Fotografije.

Druga sprememba je v interoperabilnosti posameznih delov operacijskega sistema. Tako bo mogoče dodajati druge ponudnike vsebin v Pripomočkih oz. nekakšnem novičarskem toku, ki se prikaže ob kliku na tisto, kar Windows 11 prikazuje v skrajnem levem kotu opravilne vrstice (kar je sicer mogoče tudi izključiti). Prav tako bodo za iskanje na voljo drugi ponudniki, ne samo (v Sloveniji pogojno uporabni) Bing.

Pomembna novost bo lažje spreminjanje privzetih programov za odpiranje različnih datotek in povezav in ob odpiranju take vsebine, ki jo lahko odpre na novo nameščeni program, naj bi dobili vprašanje, katerega želimo za privzetega za to vrsto datotek. Kar naj bi se dogajalo že zdaj, a se pogosto ni. Windows pa bo po novem tudi ponudil uporabniku izbiro, ali želi, da se njegove nastavitve, podatki o programih, gesla in ostalo sinhronizirajo z oblakom, da jih nato lahko uporabi na drugem računalniku. Doslej se je to dogajalo kar samodejno in je bilo treba ročno izklopiti. Vedno raje vidimo, če zadeve dopuščajo vpis, kot da moramo po vsiljenem vpisu iskati način za izpis.

Fotografije: Microsoft

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

 • Windows 10, ki še vedno – po mojem mnenju brez pravega razloga – vztraja na veliko računalnikih …
  Pravi razlog je verjetno ta, da Windows 11 ne deluje na starejših računalnikih.
  Uporabljam Vaio z i7 2630q, ki dobro dela, W11 pa seveda noče nanj.
  Na drugi računalnik z m3 sem na silo namestil W11, sedaj gledam kako namestiti 23h2.
  Po mojem mnenju si Microsoft zasluži kritiko za onesnaževanje okolja.

  • Se strinjam, da je v precejšnji meri kriv Microsoft sam s popolnoma umetnimi in nepotrebnimi omejitvami. Na nekatere je Win 11 z nekaj guglanja in vztrajnosti celo mogoče spraviti, kot ste sami omenili, res pa tega mnogi ne znajo, nočejo ali se jim preprosto ne da ukvarjati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja