Evropska unija proti Applu še zaradi NFC-ja
Matjaž Ropret 7. oktobra 2021 ob 06:34

Po poročanju tiskovne agencije Reuters namerava Evropska komisija v začetku prihodnjega leta uradno obtožiti Apple nove zlorabe prevladujočega položaja. Tokrat zaradi tehnologije NFC v telefonih iPhone (in morda urah Apple Watch), do katere lahko v celoti dostopa zgolj plačilni sistem Apple Pay.

V tem je tudi srž problema. Medtem ko imajo androidni telefoni tehnologijo NFC za komunikacijo na kratke razdalje popolnoma odprto in jo lahko za brezstično plačevanje uporablja vsaka mobilna denarnica, je v operacijskem sistemu iOS drugače. Apple namreč poln dostop dovoli le lastni denarnici, medtem ko ostale aplikacije lahko NFC uporabljajo zgolj v omejenem obsegu. Tako, da »sprejemniku« sporočijo svojo prisotnost, v drugo smer pa komunikacija ne gre.

Evropska komisija je preiskavo odprla lani junija. Na začetku so jo poleg same tehnologije NFC skrbeli tudi pogoji storitve Apple Pay, vendar je, tako Reutersovi viri, postopek kasneje zožila na sam NFC. Kar ni presenetljivo, saj za banke in druge ponudnike finančnih storitev po našem vedenju ni večjih ovir za vstop v Applovo plačilno platformo, večina se zgolj ne strinja z zahtevami kalifornijskega podjetja, tudi finančnimi. Podobno kot denimo pri vzpostavitvi vsega potrebnega za ponujanje ure Apple Watch s povezljivostjo v mobilna omrežja.

Ko bo Komisija predočila svoje očitke Applu, bo ta imel možnost, da v določenem času nanje odgovori. Nato sledi končna odločitev komisarke Margrethe Vestager in njene ekipe, ali je ameriška korporacija res kršila protimonopolno zakonodajo in če je, kakšno kazen si zasluži. Globa lahko znaša do deset odstotkov letnih prihodkov, še bolj pomembno pa je to, kar v Bruslju korporaciji naložijo, da mora storiti. V konkretnem primeru bi bilo lahko odprtje NFC-ja za druge ponudnike. Potem bi verjetno še na iPhonih hitro dobili storitve, kot so mDenarnic@, NLB Pay ali Urbana.

Apple se pri tem, čemu na svojih napravah dovoli zgolj lastno plačilno rešitev, vedno izgovarja na zagotavljanje varnosti in zasebnosti. Vendar njegovi argumenti težko vzdržijo, saj na androidni strani ni nikakršnih težav, kaj šele afer, ker mobilne denarnice z možnostjo brezstičnega plačevanja ponuja množica bank po vsem svetu.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Obstaja seveda možnost, da Komisija na koncu ne ugotovi kršitev in ne izreče kazni. Če denimo ne definira ustrezno upoštevnega trga, kjer ima podjetje prevladujoči položaj, potem ne more dokazati zlorabe tega položaja. Morda se Apple že med postopkom nekako pogodi z bruseljskimi regulatorji, kar pa je glede na običajno postopanje tega podjetja malo verjetno. O podobnih ukrepih razmišljajo, ali pa jih že sprejemajo, tudi drugod po svetu, denimo v Južni Koreji ali na Japonskem. Tudi Nemčija je že zapovedala odprtje plačilnega sistema na iPhonih (za razumno ceno). Poleg tega ima Evropska komisija odprtih še nekaj postopkov proti istemu podjetju, tako zaradi pritožb Spotifyja in drugih ponudnikov naročniških storitev kot zaradi tržnice z aplikacijami App Store. Spor okrog slednje, ki ga je sprožilo podjetje Epic Games, je v ZDA dobil prvi epilog, vendar se bo pravdanje še nadaljevalo, saj so v Epicu pritožili na sodbo. Apple za zdaj vztraja pri svojih načelih in ne popušča, a prej ali slej bo ob pritiskih regulatorjev z vseh koncev vsaj do določene mere verjetno moral.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja