Evropska komisija bi regulacijo roaminga podaljšala za deset let in še okrepila
Matjaž Ropret 25. februarja 2021 ob 06:25

Od poletja 2017 znotraj Evropske unije (EU) in držav Evropskega gospodarskega prostora (še Islandija, Lihtenštajn in Norveška) za uporabo mobilne telefonije velja načelo gostuj kakor doma oz. po angleško Roam like at home (RLAH), regulacija cen pa traja še nekaj let dlje. Evropska komisija predlaga podaljšanje za nadaljnjih deset let in še nekaj novih določil, da bodo uporabniki imeli v tujini še bolj primerljivo izkušnjo domači.

V komisiji poudarjajo, da je čas, ko naj bi se zaradi zajezitve pandemije nenujnim potovanjem raje odpovedali, njihov predlog pomemben za načrtovanje svetlejše prihodnosti. Zdajšnja pravila za regulacijo gostovanja v mobilnih omrežjih, ki so kombinacija regulacije maloprodajnih in veleprodajnih cen in ki se iztečejo sredi prihodnjega leta, bi podaljšali kar za deset let. Poleg tega bi z njimi »poskrbeli za boljše storitve za vse popotnike.« V Bruslju še vedno ne vidijo tolikšne pripravljenosti industrije za poštene cene gostovanja, da bi se lahko odpovedali regulaciji. Nenazadnje na to kažejo prihajajoče podražitve gostovanja v Veliki Britaniji.

»Znižanje stroškov roaminga je najboljši primer, kako EU povezuje milijone državljanov in izboljšuje njihova življenja. Nova pravila bodo poskrbela, da še naprej ne bo doplačil za gostovanje v tujih omrežjih in vse skupaj še izboljšala,« je zatrdila podpredsednica komisije Margrethe Vestager. Komisar za notranji trg Thierry Breton pa je dodal, da je brezplačen roaming eden od ključnih gradnikov enotnega evropskega trga. »V digitalni dobi mora vsakdo imeti možnost za izvrstno povezljivost, ne glede na to, kje v Evropi je.«

Po novem bi tako poleg enakih cen kot doma oz. izrabe količin v naročniškem paketu (s t. i. pravično uporabo pri prenosu podatkov) uporabniki morali dobiti še primerljivo kakovost storitve in učinkovit dostop do nujnih storitev. V praksi bi tako nekdo, ki je doma naročnik na 5G, moral pri tujem operaterju z ustreznim omrežjem prav tako dobiti možnost povezovanja v 5G in ustrezne hitrosti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Po podatkih najnovejše raziskave Eurobarometer je od 15. junija 2017 že 170 milijonov prebivalcev Evropske unije izkoristilo možnost zastonjskega gostovanja v tujih omrežjih. Uporaba podatkovnega roaminga je bila poleti 2019 (lansko poletje seveda ni relevantno za tovrstne raziskave) 17-krat višja kot v poletju pred »odpravo« roaminga, torej 2016.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Ena redkih pridobitev za navadne smrtnike Eu. Poleg več ali manj enotne valute, da ne potrebuješ ne vem koliko valut, če potujes po Evropi. Razen Skandinavije, Češke in mogoč se nekaj izjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.