Evropska komisija: Apple zlorablja monopolni položaj
Matjaž Ropret 30. aprila 2021 ob 13:00

Evropska komisija (EK) obtožuje Apple kršenja pravil konkurence. Omenjeno podjetje namreč, tako EK, zaračunava ponudnikom pretočne glasbe visoke provizije v tržnici App Store in jim onemogoča informiranje potrošnikov, hkrati pa tekmuje z lastno storitvijo Apple Music.

V preliminarnem stališču EK ugotavlja, da Apple zlorablja svojo prevladujoči položaj pri posredovanju naročniških storitev pretočne glasbe (kot so Apple Music, Deezer, Spotify in podobne) prek tržnice App Store. Komisija kot izkoriščanje monopola (znotraj okolja iOS) vidi zahtevo, da morajo vsi ponudniki uporabljati Applov plačilni mehanizem. Ob tem Apple vzame 30 odstotkov provizije, kar se po ugotovitvah EK večinoma odrazi v višjih cenah, saj ponudniki to provizijo prenesejo na končne kupce. Ali pa v App Storu sploh ne ponujajo naročnin. Poleg tega je komisija zaskrbljena, ker konkurenčne storitve Applovi lastni ne smejo obvestiti, da je drugod, zunaj omenjene tržnice, naročnina na voljo za nižjo ceno.

Takole je zadevo komentirala komisarka za konkurenco in podpredsednica komisije Margrethe Vestager:

Apple je prek tržnice App Store vratar za uporabnike naprav iPhone in iPad. S storitvijo Apple Music pa neposredno tekmuje s ponudniki naročniške pretočne glasbe. S postavljanjem strogih pravil v tržnici App Store, ki konkurenco spravljajo v slabši položaj, Apple uporabnike prikrajša za cenejše alternative in izkrivlja konkurenco.

Kot je znano, je pritožbo v Bruselj že pred leti poslal švedski ponudnik Spotify. Na ugotovitve Evropske komisije bo zdaj lahko odgovoril Apple, nato pa sledi ali umik obtožbe ali pa izrek kazni, če bodo kabinetu Margrethe Vestager dokončno potrdili zlorabo prevladujočega položaja.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.