EufyCam 3 (S330): Že dolgo ne tako preprostih in hkrati zmogljivih kamer
Marjan Kodelja 24. novembra 2022 ob 06:12

Komplet bazne postaje in dveh kamer Eufy prepriča na prvo žogo, ker omogoča izgradnjo video nadzornega sistema v nekaj minutah. Za napajanje poskrbijo sončne celice, medtem ko je komunikacija z bazno postajo brezžična.

Bogate izkušnje imam s kitajskim Ankerjem in njegovimi kamerami, ki jih trži pod blagovno znamko Eufy. Ker so preproste za uporabo, zmogljive in, kako nezdružljivo z nekaterimi zahodnimi ponudniki varnostnih rešitev, ker delovanja naprednih funkcij ne pogojujejo z mesečno naročnino. Navdušili sta me pravzaprav že kameri SolocamE40 in izvedba s sončnimi celicami S40, toda nekatere bo zmotila razločljivost (samo) 2K in povezava v domače omrežje Wi-Fi, ki ima tako prednosti kot slabosti. Ravno zaradi tega je prav, da si pogledamo še komplet dveh kamer s pripadajočo bazno postajo.

Namestitev je preprosta, čeprav bazna postaja, prehod ali most (kakorkoli škatlo imenujete) zahteva kabelsko povezavo z usmerjevalnikov. Brezžične ne dovoli. Meni odgovarja. Zaradi zanesljivosti in varnosti je tako bolje. In če nimate ravno palače, razdalje do kamer ne bi smele biti prevelike za lastno radijsko povezavo. Od tu naprej je gradnja nadzornega sistema čisto po sodobnih pravilih. Na telefon naložite aplikacijo in sledite navodilom, da usposobite postajo in nato še obe kameri iz kompleta S330. Med povezovanjem vseh treh elementov je najbolje, da so blizu skupaj. Kamere torej namestite na njihovo mesto šele potem. Najtežje bo najti primerno, od koder bo »videla« površino, ki naj jo nadzoruje in bo hkrati v dosegu radijskega signala. Glede na izkušnje je najbolje, da je bazna postaja v sredini tlorisa stanovanja in nikakor ne v kleti, če nameravate kamere namestiti višje na pročelju stavbe. Ker ni nujno, da bo delovala povsod, je smiselno upoštevati nasvet, da jo najprej povežete s postajo in šele nato začnete iskati primerna mesta. Ves čas pa preverjate delovanje in »moč« radijskega signala, ki je prikazan s pahljače v spodnjem delu okvira na začetnem zaslonu aplikacije.

Kamere nudijo izredno razločljivosti 4K, v kakšni ločljivosti je posnetek, kajti vse na most priključene, si delijo njegovih 16 GB velik pomnilnik, pa prilagodite potrebam. Pri razločljivosti 4K to ni ravno veliko, zato je v postaji prostor in priključek za trdi disk s kapaciteto polnjenja tja do 16 TB. Predno kamero začnete uporabljati, jo je smiselno napolniti preko priključka USB na zadnji strani, potem pa bo za napolnjenost baterije skrbela sončna celica na zgornjem delu. Tri tedne sem jo imel v prostoru brez neposrednega sončnega obsevanja, toda dovolj svetlem, kar je zadoščalo, da se je v baterijo kljub temu steklo nekaj »elektronov«. A ne dovolj, da bi kazala 100-odstotno polnost ob v tem času nekaj deset zabeleženim dogodkom. Ker je dovolj že relativno malo svetlobe, jo lahko namestite na severno pročelje in verjetno ne bo treba pogosto (ali celo nikoli) okoli nje skakati z napajalnim kablom. Poraba je kajpak občutno večja, če je pretakanje pogleda v živo (streaming) v razločljivosti 4K, zato je primerno vsaj to zmogljivost nastaviti na »samodejni« način. Po drugi strani je smiselno snemanje pustiti v najvišji razločljivosti, kajti le tako bo na posnetku mogoče prepoznati ljudi. Ponoči je na voljo IR snemanje (črno-belo) ali barvno, v tem primeru po zaznavi gibanja in začetkom samodejnega snemanja, prižge sijalko. V kolikor želite barvni nočni pogled med gledanjem v živo, sijalko prižgete ročno z izbirno možnostjo z izbirnikom v oknu s pogledom kamere. Na voljo je še dvosmerna avdio povezava, da slišimo zvoke in se po potrebi s kom pogovorimo.

Inteligenca v bazni postaji je sposobna zaznave živela in premikanje vozil. Ravno tako je na voljo prepoznava obraza ljudi na posnetku. Na voljo sta dva načina. Lahko počakate, da kamera nekoga zazna, nakar vam ponudi možnost, da poveste, kdo je ali pa v aplikaciji s pomočjo kamere telefona vnesete obraze družinskih članov. Ko je oseba vnesena, bo sistem ob uspešni zaznavi javil, koga vidi. Uporabno zlasti pri nastavljanju, kdaj se sproži alarm in kdaj ne. Prepoznava deluje dokaj dobro v razmerah dnevne svetlobe in med gledanjem neposredno v objektiv, medtem ko ponoči in ko je obraz na posnetku manj izrazit, ni najbolj uspešna.

Poleg algoritmov prepoznave aplikacija omogoča še cel kup nastavitev in prilagoditev delovanja kamer. Zanimivo je, da pri novi generaciji ne dodamo področja, kjer želimo, da zazna gibanje, temveč ravno nasprotno. »Narišemo« področja, za katera želimo, da jih ne opazuje. Možnost, s katero sosedu zagotovimo zasebnost. Poleg klasičnih načinov delovanja, kot so izključeno, doma, od doma ali urnik, pri vseh določimo posebej, kaj naj se zgodi ob zaznavi gibanja, je na voljo še način, ko aplikacija s satelitskim sprejemnikom zazna, da je telefon doma in temu primerno prilagodi delovanje nadzornega sistema. Dokaj uporabna možnost za dodatno avtomatizacijo in več udobja. Sicer je v aplikaciji na voljo »bataljon« načinov in nastavitev, s katerimi kamera optimalno nastavimo, prilagodimo delovanje sistema potrebam in odpravimo morebitne težave, kot je slabša zaznava gibanja (možnosti nastavljanja občutljivosti).

HVALIMO:
  • Preprosta namestitev in uporaba
  • Posnetki so hranjeni lokalno
  • Nobenih mesečnih stroškov
  • Razločljivost 4K
  • Življenjska doba baterije in sončne celice
GRAJAMO:
  • Možne težave z brezžično povezavo med osrednjo enoto in kamerami
  • Bazna postaja zahteva povezavo v omrežje s kablom

Tehnični podatki:

Kamera EufyCam 3 
Ločljivost in objektiv:4K (3.840 x 2.160 pik), BSI CMOS tipalo, zaslonka f/1.4
Zmogljivosti:130 stopinj FOV, nočni vid (IR), sijalka, mikrofon in zvočnik
Baterija:13.400 mAh, do 356 dni z enim polnjenjem; sončne celice
Procesor:Štiri jedrni (ARM Cortex A55)
Mere:65 x 129 x 65 mm
Postaja HomeBase 3 
Pomnilnik:16 GB in prostor za 2,5-palčni disk do 16 TB
Algoritmi AIprepoznava obraza, živali in zaznava gibanja vozila.
Mere:78 x 109 x 144 mm
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja