Eufy RoboVac L70 Hybrid: Zakaj so si kitajski roboti podobni kot jajce jajcu? (#VIDEO)
Marjan Kodelja 27. marca 2020 ob 06:46

Ko ugotovijo, da je nekaj dobro, da se je prijelo, da so izdelek ljudje sprejeli, takrat ga skopirajo v več modelov na papirju različnih izdelovalcev, med kateri so razlike minimalne in običajno nepomembne.

Kitajsko podjetje Anker pod blagovno znamko Eufy ponuja pametne domače naprave, med katerimi so robotski sesalniki po zanimivosti na prvem mestu. Eufy RoboVac L70 Hybrid je njihov najdražji in hkrati najbolj izpopolnjen model, na videz pa je silno podoben modelu Roborock S50, ki že skoraj dve leti poslanstvo hvaležno opravlja pri meni doma. Mimogrede, ta model in njegovi nasledniki so naprodaj tudi v ponudbi še enega Kitajskega podjetja, Xiaomija. Vseeno je, za katerega se odločite, saj so razlike med njimi s stališča uporabnosti manj pomembne, prepričan pa sem tudi, da te in verjetno še katere modele, ki se pojavljajo na svetovnih trgih pod različnimi imeni, dejansko oblikuje in izdeluje eno podjetje. Zelo verjetno Beijing Roborock Technology.

Podobna na zunaj in navznoter!

Na zunaj je sicer Eufy RoboVac L70 podoben prvi generaciji sesalnikov Roborocka (na voljo je bil sicer pod Xiaomijevim imenom). Zgoraj spredaj sta dva, namesto treh gumbov, lasersko tipalo pa je na zadnjem delu in ne v sredini, kot pri S50. Na spodnji strani pa so razlike minimalne. Krtača je modre barve namesto oranžne, drugačna pa je tudi tekalna površina obeh gonilnih koles. Nič od tega pa ne vpliva na učinkovitost sesanja, kar je edina pomembna lastnost pri tovrstnih izdelkih. Tudi L70 je kombinirana naprava, pomeni, da ima tudi nastavek s krpo, da lahko tla tudi briše. Medtem ko ima S50 posodo za vodo v nastavku, je pri L70 premaknjena v koš za smeti. Ta pa je tudi večji in ima po mojem mnenju lažje odstranljiv filter, ki bo zaradi tega morebiti tudi cenejši. Ker je posodica z majhno prostornino za vodo v košu, po eni strani poenostavi uporabo, po drugi pa dodatno zaplete konstrukcijo naprave, saj mara biti povezana z odstranljivim dodatkom za brisanje tal. Bolj, kot je nekaj zapleteno, prej se lahko pokvari. Osebno mi je zato bolj všeč posoda v dodatku, kot jo ima S50!

Še največja razlika med napravama je v sesalni moč. Pri L70 znaša 2200, pri S50 pa 2000 Pa. Na prvi pogled malo, a se lahko pozna, še posebej če robot veliko sesa po preprogah. Moram pa poudariti, da najvišja moč sesanja ni stalna, temveč jo sesalnika uporabite, ko jo potrebujeta, kajti drugače bi se bateriji prehitro izpraznili.

Soliden pobiralec smeti

Sesalnik je treba najprej povezati v domače brezžično omrežje, kar storite s pomočjo aplikacije EufyHome. Postopek je sicer preprost in lepo založen s potrebnimi informacijami. Če pa v prvem poskusu ne uspe, poskusite še enkrat. Nekako sem se že navadil, da je velikokrat tako, ko gre za izdelke kitajskih izdelovalcev. Dostikrat mi izdelka v prvo ni uspelo povezati, v drugo ali največ tretje pa vedno. Kasneje pa težav z delovanjem ni. V aplikaciji so običajne funkcije za nadzor in upravljanje z delovanjem sesalnika, pa prvem čiščenju prostora pa robot oblikuje tloris, ki ga lahko posnamete, da na njem narišete površine, na katere sesalnik ne sme ali črte, ki jih ne sme prevoziti. Funkcija, ki jo ima tudi S50, se je v praksi izkazala za zelo uporabno, saj odpade potreba in skrb za dodatne naprave (navidezni zid, svetilnik), ki jih v te namene potrebujejo nekateri drugi sesalniki. Je pa aplikacija Xiaomi Home (potrebuje jo S50) trenutno bolj izpopolnjenja, saj na tlorisu samodejno zazna sobe, če pa se pri tem zmoti, lahko napako popravimo. Zaradi tega je veliko bolj preprosto poslati sesalnik delat v določeno sobo, kot je to za enkrat možno v aplikaciji EufyHome. Ne eden ne drug pa nima možnosti, da bi lahko shranili več tlorisov (na primer nadstropji) in bi sesalnik sam zaznal, v katerem je.

Tudi ta sesalnik pa ima žal eno samo krtačo, kombinirano z gumo in ščetinami. Smeti sicer pobira dokaj dobro, vendar ne tako, kot dve pri sesalnikih iRobot, pa še veliko težje jo je čistiti, ko se vanjo zavijejo lasje ali vrvice. Za razliko od modela S50, pa je malce večje stranska metlica, zato naj bi bil v teoriji uspešnejši v pobiranju smeti ob robovih. Praktično tega ne morem ne potrditi, ne zamikati, opaziti pa je, da kdaj metlica odbije smeri stran od sesalnika in ne pod krtačami. Zaradi tega predlagam, da nastavite sesalnik tako, da površino posesa dvakrat. Enako seveda velja tudi za model S50.

Zaradi enake konstrukcije, mer in tipal ima L70 tudi enake težave. Še vedno mu preglavice povzroča rob pod krilci kuhinjskih omaric, prav tako pa ga zmede, če lasersko tipalo zakrije zavesa. Dovolj, da je prozorno in pojavi se podobna težava kot pri vseh laserskih napravah, ki morajo delovati v »megli«. Tudi ta sesalnik namreč nima algoritma, ki bi ga rešil v takšnih primerih. Drugače pa je njegova orientacija v prostoru zelo dobra, premika se v vzporednih poteh, ki se med seboj pokrivajo, vedno pa tudi najde pot do polnilne postaje. Baterija je sicer dovolj velika, da zdrži več kot 2 uri, če pa je to premalo, se sesalnik vrne, napolni baterijo in delo nadaljujejo, kjer je končal.

Zapovedano vzdrževanje enkrat tedensko!

Učinkovitost čiščenja sesalnika Eufy RoboVac L70 Hybrid je na ravni modela S50, za katerega sem že pred časom zapisal, da pobere dovolj smeti in prašnih delcev in sem zato tozadevno z njim zadovoljen. Prepričan pa sem, čeprav to govorim na osnovi svojih opažanj, ne empiričnih dokazov, da je ena krtača manj učinkovita od dveh. V tem je tudi razlog, zakaj večinoma testi kažejo, da Roombe višjega cenovnega razreda bolje posesajo, čeprav razliko v praksi težko opazite. Žal pa cena tega sesalca sodi v zgornji srednje razred, tam pa se najde tudi marsikaj boljšega. Za S50 se pred leti ocenil, da ima najboljše razmerje med ceno in zmogljivosti, ker je bila njegova cena okoli 500 evrov, cene primerljivih Roomb pa so se gibale okoli tisočaka. So pa od takrat padle, tako da L70 s ceno 550 evrov ni več tako zanimiv, predvsem pa z njim tekmujejo tudi novi modeli Roborocka.

Glede na velikost koša za smeti ter optimalnemu vzorcu sesanja, ki nekako ostaja vsak drug dan, boste morali sesalnik enkrat na teden temeljito očistiti. Izprazniti koš za smeti ter izpihati filter. Izpiranja pod vodo ne priporočamo, prej ali slej se umazanija na njen sprime in omeji pretok zraka skozenj. Zato pa mi S50 zdaj jamra, da je omejil moč sesanja zaradi umazanih filtrov. Treba jih je zamenjati, vendar jih še nisem naročil prek spleta, zato upam, da bo potrošni material za L70 lažje dosegljiv. Prej ali slej boste morali namreč zamenjati tudi krtačo in stransko metlico! Z rednim vsakotedenskim natančnim čiščenjem pa zagotovo podaljšate uporabnost obstoječih.

Sesalnik omogoča tudi pomivanje tal, vendar sem to funkcijo pri S50 uporabil največ trikrat. Najraje imam, če sesa, ko me ni doma, brisanje tal pa zahteva redno ožemanje krpe ter omejevanje, kje se robot lahko giblje. Zadnje, kar si želimo, da se z mokro po možnosti še umazano krpo sprehodi po beli preprogi. Nekaterim se bo tudi ta možnost zdela dobra in jo boste uporabljali, vedeti pa, da učinkovitost ni na ravni specializiranih robotov za pomivanje tal. Deluje pa in ne škodi, da možnost je.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO
 • Izredno dobra navigacija robota v prostoru
 • Primerna kapaciteta baterije (več kot 2 uri)
 • Dobro čiščenje gladkih tal, nekoliko slabše preprog.
 • Aplikacija je preprosta za rabo.
 • Možnosti določanja področja čiščenja in področja, kamor robot ne sme.
GRAJAMO
 • Med brisanjem tal z vlažno krpo ne zazna preproge (in se ji izogne).
 • Brisanje tal je dobrodošel dodatek, vendar kakovost ni primerljiva specializiranim brisalcem tal.
 • Samo ena krtača, ki jo je težko čistiti.
 • Cena bi lahko bila nižja!
Eufy RoboVac L70 Hybrid
 • UČINKOVITOST SESANJA
 • KAKOVOST IZDELAVE
 • PREPROSTOST UPORABE
 • PREPROSTOST VZDRŽEVANJA
 • RAZMERJE MED CENO IN KAKOVOSTJO
 • CENA DODATKOV (KRTAČE, FILTRI,...)
3.9

Naj kupim?

Pred dvema letoma sem podobno zmogljivega robota S50 ocenil za popestritev slovenske ponudbe in največ, kar ste takrat dobili za svoj denar. Stvari pa so se spremenile. Za priporočeno ceno 549 evrov še vedno dobite učinkovit in zmogljiv robotski sesalnik, vendar … Cene Roomb so padle in če počakate na ugodnost, lahko za podoben denar kupite katero od njih, ki ima gotovo bolšje krtače. Velik tekmec pa so mu tudi modeli Roborocka, ki so cenovno na podobni ali celo nižji ravni, v zmogljivostih so enaki, tako pa so tudi videti!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja