EON se je preselil še na TV
Matjaž Ropret 4. junija 2018 ob 16:06

Operatersko vztrajanje na stališču, da so aplikacije za mobilno televizijo »drugi ekran« se počasi mehča in tako te storitve prihajajo tudi na velike zaslone v dnevni sobi. Pri Telemachu je EON za Televizorje Philips, Sony (oboji Android), LG, Samsung in Tesla še posebej dobrodošel, saj dobršen del naročnikov tega operaterja uporablja kartico Conax za dekodiranje signala DVB-C in je bil tako doslej prikrajšan za ogled nazaj. Nekateri nič več, a žal ne vsi.

Operaterska logika je jasna. Na televizor želijo pripeljati signal s svojo opremo, po navadi zunanjim sprejemnikom (STB), ne po internetu. Prek tega bi pošiljali sliko le na telefone, tablice in računalnike. Če jih gledalci potem nekako spojijo s TV-jem, denimo s pomočjo protokola chromecast ali fizično s kablom, naj bo. Ampak še posebej pri kabelskih operaterjih in med njimi je Telemach dominanten, STB ni nujno potrebna naprava. Televizorji podpirajo standard DVB-C, zato se je mogoče izogniti dodatni škatli, daljincu in kablom. Je pa s tem gledalec vsaj na televizorju ostal brez kasnejšega ogleda zamujenih oddaj in filmov ter dodatnih vsebin, do tega je lahko prišel samo na »drugem ekranu«. V Telemachu so sicer že ob lanski splovitvi EON-a potiho napovedovali njegov prenos na pametne televizorje, ki se je zdaj dejansko zgodil. Ampak na žalost samo za naročnike paketov Gold Trojka Extra in Gold Trojka Premium. Čemu tako razlikovanje med plačniki računov in omejevanje, ne razumem.

Sama vsebina aplikacije je bolj ali manj identična, kot jo poznamo s tablic in telefonov. Programi glede na naročeno programsko shemo, ogled za en teden nazaj, filmi in serije iz različnih virov (AXN, HBO, Pickbox), znova v odvisnosti od naročnine oz. paketa. Najbolj zanimiv bo kajpak ogled zamujenih vsebin, kajti za gledanje sproti je slika na standardnih kanalih lepša, ima višji podatkovni tok. Filmi in serije pa so tudi pretežno v standardni ločljivosti, ne v HD, zato ta del vsebine prav tako ni posebej atraktiven za lastnike večjih in boljših TV-jev. Pa nasploh, zakaj še vedno moramo trpeti SD v letu 2018?

Uporabniški vmesnik je pri ogledu nazaj logičen, ne pa najbolj priročen. Gledalec se pomika po dveh oseh. Vedno najprej po navpičnici nekaj izbere in gre naprej vodoravno. Torej: Želeni nabor programov – naprej – izbrani program – naprej – dan – naprej – oddaja – potrdi. Med ogledom pa so na voljo tipke za pavzo, skok naprej in nazaj, ki ju je najbolje pustiti pri miru, saj odpeljeta na prejšnjo ali naslednjo oddajo (oz. aktualni čas, če z zamikom gledaš oddajajo, ki je trenutno na sporedu), in časovnica, kjer se je mogoče pomikati naprej ali nazaj po minutah. Vse skupaj pomeni, da ne prideš ravno v sekundi do želene vsebine, ampak se potrpeti in predvsem sem vesel, da je to končno na voljo. Moti pa me, da se med brskanjem po aplikaciji vedno predvaja zadnji program, ki sem ga gledal. Zakaj moram poslušati o oglase za proticelulitne kreme, medtem ko se odločam, kaj bi gledal ali iščem risanko za otroke?

Telemach ima seznam podprtih televizorjev, glede na to, da sem aplikacijo naložil na (resda androidnega) Philipsa z letnico 2016, očitno zadeva deluje tudi še na čem starejšem. V glavnem podpora izgleda kar obširna. Že pred tem je za televizorje aplikacijo prilagodil tudi A1, vendar njegov Now še vedno štejem za polovičarski poskus, saj ima zelo omejen nabor programov in zgolj sliko SD.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
7 komentarjev
 • Ne razumem te novice, sam spremljam EON preko Samsung Smart TVja že več kot eno leto. Vse od izida aplikacije za TV…

   • Ne bo držalo. Na Android TVju (tako kot na Samsungovem Tizen OSu) deluje že od splavitve aplikacije pred slabim letom (uradno za Nvidia Shield in novejše Sonye), sedaj so samo razširili nabor podprtih naprav (Philips, Tesla). Je pa tudi do sedaj aplikacija neuradno delovala na marsikateri drugi Android TV napravi, kot so nekateri Philipsovi televziroji, Mi Box TV 3, itd. Podpora za LGjev WebOS je pa res nova. Ampak sam “prenos” EON na pametne televizorje se je zgodil kar ob splavitvi EONa…

    • Takrat so govorili, da je EON za “drugi ekran”. Aplikacije so bile na pol uradne in sploh za Android jih ni bilo v Google Play. Če si znal in imel srečo, si jih lahko namestil, ampak za običajne uporabnike niso bile vidne.

     • Tudi to ne drži. Aplikacija je bila čisto uradna, na voljo v Google Play Storeu ter vidna vsem uporabnikom, ki so/smo imeli podprto napravo (še enkrat, Philips in Tesla televizorji to takrat res še niso bili). Enako je bila aplikacija čisto uradno na voljo tudi v Samsungovem app storeu za podprte televizorje s Tizen OS.

     • Precej prepričan sem, da je za noben androiden TV takrat ni bilo. Ampak, kakor koli, dejstvo je, da so šele v zadnjem času približno zaobjeli celotno sceno in tudi začeli promovirati EON na TV-jih.

 • Enostavno se motite. Še enkrat, app za Android TV je na voljo že od prvega dne v Google Play Storeu (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ug.eon.android.tv). Sam ga imam naloženega na Sonyu z Android TV čisto uradno že nekaj časa. Prav tako so app za TV promovirali že v prvi reklami, ki se je nonstop vrtela po televiziji in je na voljo tudi na YT (https://www.youtube.com/watch?v=dCSECn-vp5k). Že takrat so bila med drugim na voljo tudi kratka video navodila za aktivacijo in uporabo tako EONa kot tudi EONa za Smart TV (https://www.youtube.com/watch?v=pMd67G1WuYg). Seveda so bile že takrat na portalu eon.telemach.si navedene tudi vse podprte naprave z Android TV. To so dejstva.

  Razumem, da se človek zmoti in ne pozna vsega. Ampak prepričevanje ljudi v nekaj kar ne drži in se lahko preveri v nekaj minutah googlanja, pove dosti o kredibilnosti tega portala.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja