EON box: Korekten TV sprejemnik, ki pa nikdar ne bo več kot to!
Marjan Kodelja 15. marca 2019 ob 06:09

Telemachov EON je neskončno boljši digitalni sprejemnik v primerjavi s škatlami, ki jih je ta operater nudil v preteklosti. A po treh mesecih preizkušanja so občutki mešani. Delovanje je bilo večinoma stabilno, le občasno je prihajalo do »kratkih« stikov, uporabniški vmesnik pa je sodoben, pregleden in dojemljiv, lahko pa bi bil za odtenek preprostejši (bolj minimalističen). Če iščete sprejemnik, ki bo potešil željo ogleda vsebin za nazaj in ste zadovoljni s Telemachovimi storitvami, potem bo zadostil vsem potrebam. Škoda, da ni opremljen tudi z brezžičnim vmesnikom, kajti potem bi ga bilo preprostejše namestiti. Žal tudi ni usmerjen v prihodnost, saj ni vsebinocentrični in ne zna krmiliti tipal in naprav pametnega doma, kot Telekomov sprejemnik Neo.

Namestitev in priklop

Malo nas je presenetilo, da naprave nismo mogli namestiti sami, temveč je to storil tehnik operaterja. Razlog ni samo v uporabniku dokaj neprijaznem »setupu«, ki je tedaj zahteval nekaj izklopov in ponovnih zagonov, temveč tudi, da mora operater na svoji strani napravo aktivirati. In če tam tega pravočasno ne naredijo, je tehnik pač tisti, ki mora klicati in rešiti zadevo. Drugače pa nastavitev sama po sebi ni nič posebnega in bi jo, če bi jo malo poenostavili, lahko naredil vsak.

Poleg koaksialnega kabla, po katerem naprava dobiva televizijski signal linearne televizije po standardu DVB-C, mora biti blizu tudi kabel (ali vtičnica) računalniškega omrežja, saj prek tega, pri čemer ni nujno, da je priključek v internet Telemachov, sprejemnik dobiva vsebino iz strežnikov operaterja. To pa so vsebine storitev ogleda za nazaj in videa na zahtevo. Nima pa Eon vmesnika brezžičnega omrežja, ki bi omogočal povezavo v domače omrežje, če ožičeno ni na razpolago. Verjetno pogost primer, saj ni nujno, da sta kabelski modem za dostop v internet ter televizor blizu skupaj, marsikdo pa zato do slednjega nima speljanega kabla UTP. Kljub temu, da je pametni televizor bolje priključiti v ožičeno, kot v brezžično omrežje.

Aplikacije EON v škatli s sistemom Android

Eon je škatla s solidno zmogljivim procesorjem, pomnilnikom ter še nekaterimi drugimi nujnimi vezji ter okrnjenim sistemom Android, ki jih operaterji kupijo od katerega od izdelovalcev na daljnem vzhodu, nato pa vanj namestijo (tudi) svojo aplikacijo. Telemach je tako vzel istoimensko za pametne televizorje in jo ustrezno dodelal. Zato je le ena izmed prednameščenih in ni sposobna popolnoma prevzeti delovanja naprave. To ima prednosti kot tudi slabosti. Na sprejemnik je namreč mogoče preprosteje namestiti druge aplikacije, dovolj je, da so te v Googlovi tržnici, ki je prav tako ena od prednameščenih. Telekomov Neo deluje za odtenek drugače. Bolj je integriran v napravo in je skoraj njen uporabniški vmesnik. Druge aplikacije, ki jih je tudi manj, saj se morajo izdajatelji strinjati z namestitvijo, pa so mu podrejene.

Najbolj pa nas je motilo, da je mogoče s pritiskom napačnega gumba izleteti iz aplikacije Eon v osrednji meni naprave, kar je zoprno, če smo ravno sredi ogleda za nazaj, kajti vrnitev nas ne vrne tja, kjer smo bili, temveč naprava predvaja izbrani televizijski program v živo. Se zgodi, ko pritiskamo na slepo po daljinskem upravljalniku.

Daljinec ima vse, morda celo preveč

Kdor je navajen običajnega televizijskega daljinca, bo več kot zadovoljen tudi z daljincem sprejemnika Eon. Ima vse tipke, ki jih pričakujemo, deluje pa na radijske, ne svetlobne (infrardeče) valove, zato ni potrebe, da je obrnjen proti napravi, ko pritisnemo na želeni gumb. Daljinec je tudi relativno ozek in tanek, zato lepo leži v roki, ergonomija pa je dobra. Ni pa prilagojen uporabi aplikacij, kajti vnašanje uporabniških imen, gesel ali iskalnih nizov je dokaj zamudno in ne najbolj udobno.

Daljinec ni minimalističen, z minimalnim številom tipk, ter s površinami občutljivimi na dotik, ker tovrstni uporabi ni prilagojena aplikacija EON. Pogoj je namreč glasovno upravljanje in čeprav je to sicer omogočeno v funkciji iskanja, ni mogoče z glasom menjati programov ali spreminjati glasnosti zvoka.

Korekten uporabniški vmesnik

Čeprav ne sodi med najbolj minimalistične, je uporabniški vmesnik dokaj razumljiv in preprosto za uporabo. Kar se tiče nastavitev kaj dosti niti ne moremo spreminjati, televizijski programi so že vpisani, pohvalimo pa lahko, da ni več podvojenosti istih programov v standardni in visoki razločljivosti v programski shemi. V programskem mestu, ki je dodeljeno programu, je “kanal” v najvišji možni kakovosti.

Več načinov »prehajanja« med programi je na voljo, tudi tako, da vnesemo njegovo številko, veliko pa je možno narediti prek smernih tipk na daljincu – okrogla večnamenska tipka s tipko OK v sredino. Pritisk nanjo prikaže programski meni z informacijami v stolpcih. Čisto desno je spored današnjega dne, v sosednjem stolpcu v levo so dnevi, sledi seznam programov in čisto na levem še stolpec s kategorijami. Če v »programu« pritisnemo tipko »levo«, se na levem robu prikaže seznam programov in to je še en način, kako preskakovati med njimi. Ko pa pritisnemo tipko »dol« pa dobimo prek spodnjega roba prikazan seznam z že predvajanimi oddajami v eni in še ne v drugi smeri. Tu tudi najdemo vsebine, ki si jih želimo ogledati za nazaj ali pa naredimo “opominek” za oddaje, ki nas zanimajo, a še niso bile na sporedu.

Podobno preprosto je tudi iskanje vsebin na zahtevo v videoteki, kjer pa nas moti, da je seznam boren, pa tudi uporaba drugih možnosti vmesnika, ki nam je na voljo. Vmesnik povprečnemu uporabniku nudi vse, kar ta potrebuje, preprostost uporabe pa lahko le pohvalimo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kako pa kaj deluje?

Večino časa je sprejemnik deloval stabilno, je pa dvakrat ali trikrat tudi malo »zaštekal« oziroma tako zelo, da je pomagal le ponovni zagon. Tega mu ne moremo šteti kot slabost, saj je dobro, da sem ter tja vsako »pametno« napravo »resetiramo«. To velja za telefon televizor pa tudi za digitalni sprejemnik, še posebej če temeljijo na sistemu Android.

Motilo pa nas je, kadar je zvok za nekaj kratkih sekund utihnil, medtem ko je slika normalno tekla »naprej«. Zelo verjetno je napaka povezana s slabšim signalom preko koaksialnega kabla, vendarle se je isto dogajalo tudi pri ogledu vsebin za nazaj, ko je sprejemnik te dobival preko domačega omrežja in priključka dostopa v internet. Moti, še posebej ko je vsebina slovenska ali pa je sinhronizirana v slovenščino, saj so luknje ravno tako velike, da gledalec izgubi stik z vsebino.

Glavna kritika pa leti na elektronski programski vodič, ki ni neposredno povezan s kakovostjo delovanja sprejemnika. Posredno pa je! Opisi oddaj manj »pomembnih« programov so slabi in zelo posplošeni, za nekatere pa je bil del vsebine celo v srbščini. Škoda, kajti dober EPG je pogoj tudi za morebitno nadgradnjo v smeri delujočega iskanja vsebin v programih linearne televizije in ne le vsebin iz Youtuba.

HVALIMO
 • Svetlobna leta sodobnejši od vseh prejšnjih Telemachovih škatel
 • Radijski daljinec, ki ga ni treba natančno usmeriti v napravo
 • Dobra prepoznava slovenske izgovorjene besede
 • Naprava deluje tudi, ko je v internet povezana prek omrežja drugega operaterja
GRAJAMO
 • Netflixove aplikacije še vedno ni mogoče namestiti na EON Box
 • Naprava nima vmesnika Wi-Fi
 • Glasovno naprave ni mogoče upravljati, glasovno iskanje pa ne išče po televizijskih vsebinah

TV sprejemnik EON
 • HITROST DELOVANJA
 • PREPROSTOST VMESNIKA
 • ZANESLJIVOST GLASOVNEGA UPRAVLJANJA
 • RAZNOVRSTNE MOŽNOSTI PRIKLOPA
 • PONUDBA APLIKACIJ IN VSEBIN
3.7

Naj kupim?

Odgovor na to vprašanje ni neposredno povezan z delovanjem naprave, temveč bolj s cenovno in vsebinsko ponudbo Telemacha. Če vam ta odgovarja, potem je dobro vedeti, da je operater po dolgih letih ponudil digitalni sprejemnik, ki je v mnogočem boljši od vsega, kar so ponujali do zdaj. Po drugi strani pa sprejemnik izniči glavno prednost kabelske televizije, to pa je popolna izraba vseh funkcij televizorja in en sam daljinski upravljalec. Zato pa dobimo možnost ogleda za nazaj, ki je sicer mogoč tudi z aplikacijo za pametni TV, a je marsikdo na svoj televizor ne more naložiti.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
14 komentarjev
 • “Večino časa je sprejemnik deloval stabilno, je pa dvakrat ali trikrat tudi malo »zaštekal« oziroma tako zelo, da je pomagal le ponovni zagon. Tega mu ne moremo šteti kot slabost, saj je dobro, da sem ter tja vsako »pametno« napravo »resetiramo«. To velja za telefon televizor pa tudi za digitalni sprejemnik, še posebej če temeljijo na sistemu Android.”
  Resnično zelo čudno spisan odstavek.
  Najprej “malo zaštekal” nato pa takoj “oziroma tako zelo, da je pomagal le ponovni zagon”. Huje kot da se obesi je samo še če ne dela? 🙂
  In reseta enkrat na mesec ne štejete kot minus? Želim vam obilo sreče ko boste imeli doma po 50 pametnih naprav in boste nato vsako izmed njih morali resetirat vsak mesec, ker je to za vas nekaj normalnega in kot je razbrati iz teksta tudi opravičljivega. 😀

  Sicer pa super članek in nasploh super da se sploh kdo pri nas na spletu spravi k opisovanju domačih tehnikalij.

 • Malo je res čudno, a spisal sem tisti odstavek namenoma tako, ker res ne poznam naprave, morda so izjeme le Applove, ki kdaj ne bi vsaj malo po domače rečeno zaštekala. Sem pa tudi dokaj neučakan. Če se mi zdi, da je nekaj narobe, najprej ponovno zaženem napravo, pa čeprav bi se morda sama spravila v red po določenem času.

 • *pri čemer ni nujno, da je priključek v internet Telemachov*

  Skoraj mora biti. Sam sem želel zamenjati obstoječi D3 STB in mi ni uspelo. Zakaj? Zato ker Telemach pogojuje svoj internet (ali Telekomov), če je le ta na razpolago. Pri meni je tako, da je moji internetni ponudnik T-2, ki mi edini lahko ponudi optični priključek in tega ne nameravam zamenjati za slabšo stvar. Optika je optika.

  • Imam ravno T2 optični priključek, od Telemacha pa le kabelsko televizijo. Nič drugega in dela. Če pa gre za komercialno pogojevanje, potem bi rad vedel, kaj so vam dejali. Meni so namreč na predstavitvi naprave EON dejali, da pogojevanja ne bo.

 • Oglašam se pozno (4 mesece po objavi), ker sem šele danes prebral Marjanov pispevek. Imam dve vprašanji: na prvi sliki sta v EON box priključena oba kabla, mrežni (UTP) in koaksialni. Zakaj ni dovolj samo mrežni? Za delovanje EON-a na računalniku ali na Androidnem TV-boxu je dovolj samo dostop do interneta (preizkušeno), torej bi moral zadostovati samo UTP kabel? Res pa je, da EON aplikacija na računalniku nima vseh TV programov, ki so v kabelskem paketu.

  Drugo vprašanje: kaj izgubimo, če priključimo samo koaksalni kabel ali samo UTP?
  Hvala za odgovor.

  • “Televizijski” signal, se pravi za gledanje tistega, kar je trenutno na programu, še vedno pride po koaksialnem kablu. Kar je najbrž tudi najbolj smiselno, saj tako ne obremenjuje internetnih tokov. Za ogled nazaj, tudi če samo za nekaj sekund, in za ostale funkcionalnosti na “škatlici”, pa je seveda treba imeti internetno povezavo. Tudi podatkovni tok (bitrate) je na koaksialcu višji in posledično slika lepša kot čez internetno povezavo.

  • Ce gre za Telemachovo hibridno CoaxOptično omrežje se priklopi Coax in UTp, oziroma Telemach kabelsko + net od drugega operaterja. V kolikor se pa EON priklaplja preko Telemach ali Telekom optike, je pa dovolj samo UTP kabel, ker gre za IP tv – dela preko imterneta.

 • Imam box D3, ki je povezan s kompozitnima 2 x RCA činč kabloma na reciever Pioneer starejšega tipa, ki je povezan na Bose ozvočenje – 6 zvočnikov. Iz reciverja je LG TV povezan z optiko, HDM kablom za sliko itd. Vse deluje, tudi zvok ko je TV ugasnjen (radio itd.). Ker EON box nima kompozitnih izhodov, ima pa poleg klasike(Ethernet, koax, HDMi) tudi izhod za zvokovno povezavo (optika) me zanima, ali bo princip delovanja zvoka tudi pri ugasnjenem TV deloval, če EON box povežem z optiko na Pioneer reciever (ima 2x optični vhod). Telemachov tehnika (2) nočeta naredit preizkusa ker mora najprej odjavit D3 sprejemnik, pa prijavit EON sprejemnik in če zadeva ne “špila”, ponovit vajo. Demo EON boxa Telemach ne premore kar je sramota “par excelence”. Ali se je že kdo spoprijel s podobno težavo? Prosim svetujte mi.

 • Živjo, to pri meni deluje brez težav. Ugasnjen TV in radio preko optičnega kabla na receiver.
  Lp

 • Na Telemachu sem od začetka. Imam D3 stari reciver. Ob prklopu wooferja na Onqyo NR- TX 696 7.1 mi ta nenehno brni. Ugotovil sem, da se zvok pojavi pri vklopu antene na D3 in sicer, ko pride do kontakta zunanjega ovoja koaksalnega kabla v konektor na D3. Zvočniki stolpni in center delujejo normalno takrat normalno. Na samem TVju pa ves priklopjen in povezan sistem skupaj z wooferjem pa deluje normalno, ko povezave med D3 on NR-TX696 ni. Preveril sem več HDMI kablov, pa je vedno enako. Poskusil sem tudi z drugim D3 od soseda -pa je enako. Ima kdo kako idejo, kaj lahko naredim?

 • Včeraj su tudi pri meni iz Telemacha priključili EON box ter nov paket. Prej sem imel staro škatlo D3 tako, da je sedaj veliko boljša uporabniška izkušnja. Opozoril bi sledeče:

  Telemachov tehnik, ni bil prepričan, če bom dobil zvok na TV ampak le na receiver. Ne vem, kaj ga je zmedlo. Sem rekel, naj najprej stestiramo, da vidimo, če dobim zvok tudi na TV, da se lahko odločim, če grem na nov paket. To pa žal pri Telemachu ni možno, moraš skleniti pogodbo, podpisati, šele potem lahko testiraš. Žalosten takšen odnos do strank. Sem pomislil s svojo glavo, nisem videl problema, da zvoka ne bi dobil na TV preko HDMI in na receiver preko optike. Preklopil sem na nov paket in potem res videl da deluje.

  Sem tehnika vprašal, če si lahko daljinca od boxa konfiguriram tudi za TV. Je rekel, da ni možno, saj ima bluetooth komunikacijo. Sem se že videl, kako iščem daljince po kavču. Danes pogledam po spletu in najdem čudovita navodila na youtube, kako se lahko programira, tudi za mojo 15 let staro LCD Toshibo. Daljinec deluje super za moj TV, tako da podpira bluetooth in IR. Še en minus za Telemach podporo.

  Pa še zadnje, če ima kdo kaj več izkušenj. Na box povežem zunanji disk, kjer imam posnet koncert ali film z zvokom DTS 5.1. Kako dobim ta zvok na receiver, kjer imam 5 zvočnikov, da imam res pravi hišni kino? Digitalni optični izhod na boxu, pripelje na receiver le digitalni stereo in ne 5.1 zvoka. Včasih, ko smo uporabljali DVD diske, takšen zvok mi bil noben problem, sedaj ko pa imamo vse na trdih diskih in priklopljeno na pametne boxe ali TV pa je kar problem. Pozna kdo rešitev?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.