Enoten napajalnik za vse telefone in male električne naprave
Marjan Kodelja 20. januarja 2020 ob 06:25

V nekaj mesecih bo evropska komisija povedala, kakšen bo moral biti enotni evropski napajalnik. Ali to pomeni, da bomo telefone in druge majhne naprave kupovali brez tega za zdaj nujnega dodatka v kompletu?

Kljub nekaterim kritikam je večina zahtev, ki jih evropski birokrati zahtevajo od industrije elektronskih in električnih naprav, dolgoročno koristila potrošnikom in okolju. Najprej so zapovedali prepoved prodaje naprav z nevarnimi snovmi (smernica RoHS). Nekaj kritik industrije je sicer bilo, zaradi nje so imeli dodatne stroške, vendar so prevladale prednosti – skrb za okolje ter zdravje uporabnikov in delavcev v tovarnah. Sledile so oznake za porabo televizorjev, ki so porabili na plazemske modele. Porabili so opazno več energije kot televizorji s tekočimi kristali (LCD). Industrija jih je kljub nekaterim prednostim (pravi črnini, lepšim barvam, itd) postopoma opustila.

Sicer pa je bila učinkovita raba energije razlog še za dve prepovedi. Prepoved prodaje žarnic in sesalnikov z močjo, večjo od 1,6 kW. Oboje je imelo kratkoročne posledice, saj so imele alternativne sijalke slabosti. Za halogenske smo vedeli, da jih bo Evropa prej ali slej tudi prepovedala, varčne so zahtevale ogrevalni čas za dosego najvišje svetilnosti, sijalke LED pa so šele prihajale na trgovske police. Bile pa so tudi nekajkrat dražje od žarnic z enako svetlobno močjo. Pri sesalnikih pa je bila težava v tem, da so izdelovalci šele čez nekaj časa ponudili naprave s sesalno močjo prej doseženo z motorji moči dva kW in več. Kajpada pa so ta »napredek« prelili v višjo ceno, ki je šele čez leta padla na raven, ki smo jo bili vajeni pred prepovedjo. Razen pri žarnicah. Cene so sicer padle, a na ravni pred prepovedjo verjetno ne bodo nikoli. Vsaj delno pa so uravnotežene s pričakovano daljšo življenjsko dobo.

Evropske zahteve so kratkoročno dvignile cene ali so bili potrošniki zaradi njih prisiljeni kupovati izdelke s slabšimi lastnostmi, a dolgoročno so koristile vsem.

Evropa pa se ni vtaknila le v elektronske in električne naprave, temveč tudi v storitve. Evropski politiki in potrošniške organizacije so operaterje mobilne telefonije dolgo nagovarjali, naj uredijo cene gostovanja. Vsem nam je šlo blazno na živce, da smo doma plačevali za klice, sporočila SMS in kasneje za prenos podatkov relativno poštene cene, v tujini pa nekajkrat višje. Teh pa operaterji seveda niso mogli opravičiti s stroški posredovanja. Še vedno pa moramo žal plačevati (pre)veliko med gostovanjem v državah, ki niso članice EU, zato težava globalno ni odpravljena. Ker so bili operaterji gluhi za nasvete oziroma so si izmišljevali vedno nove razloge, zakaj cen ne morejo poenotiti in znižati, je to namesto njih storila evropska komisija. Po nekajletnem postopnemu nižanju so cene povsod po Evropi enake kot doma, zdaj pa napovedujejo še regulacijo mednarodnih klicev; klicev iz domačega mobilnega omrežja v omrežja evropskih operaterjev.

Enkrat vmes so izdelovalci telefonov z EU sklenili zavezo, da bodo naprave opremili s skupnim priključkom za polnjenje. Prej je vsak izdelovalec uporabljal lastnega, kabel ni bil odstranljiv z napajalnika, zato ni bilo mogoče na primer z napajalnikom enega izdelovalca napolniti baterije telefona drugega. S pobudo so se strinjali vsi, tudi Apple in telefoni so najprej dobili mikro USB, zdaj pa priključek USB tipa C. Razen Applovih, ki še vedno uporabljajo svoj priključek, ki pa naj bi bil v skladu s pobudo, saj je na voljo pretvornik (adapter)?! Primer pa kaže tudi na nemoč Evrope, da ameriškemu podjetju karkoli zapove, oziroma na moč slednjega, da se milo rečeno požvižga na Evropske zahteve. Na slabšem pa smo uporabniki. Pa ne toliko zaradi priključka, kot zaradi nepripravljenosti Appla, da med drugim na primer prevede operacijski sistem v slovenski jezik ali nam omogoči delovanja tipala EKG na pametnih urah.

Apple je izigral evropsko pobudo o skupnem priključku pametnega telefona, saj še vedno uporablja lastnega. Pa mu tega nihče od odgovornih ne očita!

To sem omenil, ker se bojim, da se bo Apple podobno odzval na novo Evropsko zahtevo. Zdaj namreč želimo, da bi bili vsi napajalniki enaki, in ne samo kabel in priključek. Razlog je ekologija in pa zdrava kmečka pamet. V kompletu z novim telefonov ali majhno elektronsko napravo (pametna ura, pametne domače naprave, zabavna elektronika in tako naprej) dobimo tudi napajalnik. Kljub ceneni izdelavi zdržijo dlje kot naprave, zato se kopičijo. Sam jih imam najmanj dvajset. Vsi delujejo, nič jim ne manjka, le potrebujem jih ne toliko. Nekateri pa jih mečete stran, kar povečuje že tako velike težave elektronskih odpadkov. Zato Evropa želi enoti napajalnik, kar bi lahko pomenilo tudi možnost nakupa naprave brez tega dodatka, cenejšo za znesek, ki ga v primeru samostojnega nakupa zanj zahtevajo izdelovalci. Povpraševanje pa napajalnikih bi bilo manjše, kar bi pozitivno vplivalo na trg, rabo virov in okolje. Kajpada so se našli tudi kritiki. Trdijo, da bo enotni napajalnik preprečil inovacije, kar pa je po mojem mnenju mešanje megle. Nobene inovacije ni bilo na napajalniku, le močnejši so (sposobni večjega toka). Zahteva hitrega polnjenja, ki pa je inovacija na strani telefona, ne napajalnika. Z močnejšim napajalnikom pa lahko polnite tudi starejše naprave, ki zahtevajo manjše tokove, zato bi enotni napajalnik s primernimi električnimi lastnostmi zadostil razvoju pametnega telefona tudi v prihodnje. Vendar od vsega tega ne bo nič, če tokrat ne bodo zahteve upoštevali vsi in če ne bo mogoče kupiti naprav brez napajalnika.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Evropske zapovedi so vedno koristile industriji, saj so se podjetja prilagodila ali vsaj izsilila dovolj dolgo prehodno obdobje. So pa bili tudi primeri, ko alternativa ni zadovoljila pričakovanja in je marsikdo obisk države izven EU izkoristil za nakup termometra na živo srebro, saj ne zaupa natančnosti elektronskih! Največkrat pa smo za izdelke, ki so v skladu s pravili, prisiljeni plačevati več, kot smo plačevali za stare, ki so jih po prehodnem obdobju umaknili. Upajmo, da česa podobnega ne bo zaradi enotnega napajalnika. Ne želimo si namreč, da bo telefon brez napajalnika stal enak znesek, kot če je v kompletu z njim tudi ta. Stavit pa ne upam!

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja