Enola Holmes: Še nekdo pametnejši od inšpektorja Lestrada! (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 30. septembra 2020 ob 06:48

»Zate imam samo dve vprašanji. Kako si razvozlal primer?« In. »Kako to, da ga je sestra prej?«

Užitek je opazovati nekoga zelo pametnega, ki se požvižga na družbene norme med razreševanjem skrivnosti, ki so za vse ostale pretrd oreh. Sherlock Holmes je fikcijski plastelin, ki ga je mogoče preoblikovati za različne namene – trpečega doktorja Housa (Zdravnikova vest), detektive in detektivke v inflaciji kanadskih serij (Murdochove skrivnosti, Frankie Drake) ali sodobno politično korektni detektivski z Jonny Lee Millerjem v vlogi Sherlocka in Lucy Liu zdravnice Watson (Elementary). Robert Downey, Jr. ga je naredil za sodobnega akcijskega junaka v viktorijanski dobi, Will Ferrell v filmu Holmes & Watson za intelektualnega »bebčka«, Benedict Cumberbatch pa si je zgradil svetovno prepoznavnosti v televizijski seriji, ki lik Arthurja Ignatiusa Conana Doyla prestavi v sedanjost. Zdaj je Netflix »gnetenju plastelina« dodal novo dimenzijo z ekranizacijo romanov ameriške pisateljice Nancy Springer o dogodivščinah Enole Holmes – mlajše sestre saj veste koga. Vedeli smo, da ima Sherlock brata, čemu ne bi imel še mlajše sestre?

Ameriške storitve pretočnega videa so se spustile v »mesarsko« klanje za vsakega gledalca posebej, zato ne čudi, da pograbijo vsako potencialno zanimivo idejo unikatnega filma ali televizijske serije, še posebej, če je zaradi »pedigreja« ter dovolj denarja za kakovostno izvedbo in rekrutiranje najboljših igralcev (skoraj) obsojena na uspeh. Britanki Millie Bobby Brown družbo delajo Helena Bonham Carter, v vlogi svobodomiselne matere Eudorie, jekleni mož in mutirani iztrebljevalec pošasti (The Witcher) Henry Cavill kot Sherlock, Samuel George Claflin (igre lakote) kot viktorijansko zatežen najstarejši brat Mycroft, tu pa je še naslednik plemenite rodbine Viscount Tewksbury (Louis Partridge), za katerega je to prva resna vloga.

Millie Bobby Brown ima v filmu dvojno vlogo. Je Enola in še pripovedovalka zgodbe, ki tedaj za moj okus občasno malce preveč očitno, čeprav očarljivo, koketira z gledalcem. Večkrat pove, da nazaj prebrano ime pomeni »sama« (alone) in razlaga, kako jo je mati učila in ji dala svobodno voljo, da razvije svoje sposobnosti raziskovanja, dedukcije in nasploh, da najde svoj smisel življenja. Za žensko v viktorijanski dobi nekaj svetohlinskega. Z izjemo starejšega brata, nekdo mora biti obdobju primerno zoprn in snobovski, so ostali glavni liki pretežno simpatični, razumevajoči, predvsem pa sodobnih nazorskih prepričanj. Čeprav se Enola občasno preobleče v fanta, da lažje doseže svoje, s tem le dokazuje, da je Sherlockova veščina maskiranja dedna, z lahkoto doseže, kar si je zadala. Še prelahko, od tu moja ocena, da je film na trenutke malce otročji. Sicer pa zabaven in gledljiv. Če imate dve uri prostega časa in ni nič drugega pametnega početi, potem zna biti ogled v družinskem krogu dokaj zabavna in lepa sprememba.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

  • Kaj: Enola Holmes
  • Kje: Netflix
  • Ocena: 3 (ker je film na trenutke malce otročji!)
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja