Marjan Kodelja 20. marca 2020 ob 06:45

Svoboda govora je pomembna svoboščina, ki nikakor ne sme biti žrtev trenutnih razmer, vendar tudi ne opravičilo za nekatere, da brez odgovornosti in posledic na spletu pišejo, karkoli jim pade na pamet.

Slovenci imamo lep pregovor, »po toči zvoniti je prepozno,« a kaj hočemo, če tokrat druge možnosti ni. Ameriški globalni tehnološki velikani, med njimi Facebook, Google in Twitter, so se zavezali in objavili smernice boja proti neresnicam o koronavirusu. Zdaj bodo morda naredili tisto, česar so se leta tako ali drugače otepali in govorili, da lažne novice niso njihova težava, da naj se s tem pozabavajo države ali da ne mislijo ukinjati svobode govora. A kaj, ko je »vrag vzel šalo.«  

Objave, kot je ta na zgornji fotografiji, nimajo v teh razmerah česa iskati na Facebooku, še manj pridobivati všečkov in komentarjev.

V trenutnih razmerah pričakujemo točne informacije o koronavirusu in ukrepih za njegovo zajezitev, pomembno pa je tudi, da se omeji strah ljudi, ki lahko preraste v paniko. Ta je namreč za gospodarstvo in odnose v družbi še bolj nevarna kot sama pandemija. Novice, da so v Ljubljani pristali ameriški marinci, da vlakovne kompozicije vozijo cisterne s »koronavirusom« ali da pandemije ni in je vse skupaj le slepilo, v ozadju pa poteka uničenje svetovnega gospodarstva, so morda na prvi pogled nedolžne, vendar hkrati lahko delu populacijo dajo napačne informacije, zato v tem času nimajo česa iskati na družbenih omrežjih, spletnih portalih in komunikacijskih storitvah. Mimogrede, prav tako ni nepomembno, kako pristojni ukrepe posredujejo javnosti. Potrebujemo umirjeno govorjenje, jasna navodila in to brez groženj v podtonu. Bombastični naslovi, očetovski nastopi, »boš že videl, zdaj bo šiba pela«, ta čas tudi niso primerni. Dovolj je zapisati, »V Sloveniji je do 14. ure zabeleženo 286 primerov okužbe«, brez besedice »že« pred številko, kajti z njo gola informacija preraste v nekaj drugega, bolj zloveščega.

Ljudje smo različni, eni bolj dojemljivi za lažne novice, drugi manj, vendar smo vsi dovzetni za informacije, ki so videti, da izvirajo iz verodostojnih virov. Medtem ko družbena omrežja lahko po potrebi filtrirajo objave, je to popolnoma nemogoče v nekaterih komunikacijskih storitvah. Po poročanju ameriškega portala CNN leglo polresnic in neresnic postaja storitev WhatsApp v lasti Facebooka, kajti zaradi šifriranja prometa ni mogoče preprečiti njihovega širjenja. Irski premier Leo Varadkar je uporabnike storitve pred časom na Twitterju pozval državljane, naj prenehajo deliti, da so v bolnico sprejeli štiri zelo mlade ljudi, ker preprosto ni držala. Zanimivo je tudi, da se je nato informacija pojavila še v hebrejščini in francoščini z drugačnimi podatki o bolnišnici, kar kaže, da nekateri še vedno ustvarjajo in posredujejo lažne novice. Podobno velja za tisoče nasvetov. Kot so, da pomaga inhalacija vroče pare, grgranje vode s kisom in soljo ali pitje tople vode vsakih 15 minut. Zdaj tudi ni čas za napotke samooklicanih zdravilcev in vračev, saj je položaj preresen.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Pa ni težava samo v WhatsAppu, temveč povsod, saj se odzovejo šele po prijavi. Prva črta obrambe pred polresnicami in lažmi je kanček zdrave pameti. Kadar vas nekdo prepričuje, da je informacije točna, ker jo je izvedel od prijatelja, katerega ožji družinski član dela v bolnišnici in on že ve, takrat pritisnite na zavoro. Morda je sicer točna, a je večja verjetnost, da ni! Ne pravim, da se morate izogibati portalom, ki so znani po bombastičnih naslovih, potem pa v besedilu novice piše nekaj čisto drugega, temveč da poskušate med branjem spustiti pridevnike, ki v informacijo dodajo čustva. V tem trenutku je namreč pomembno, da izveste natančne in jasne napotke, kaj vam je storiti, brez nepotrebnega dodatnega balasta. Morda je zato pametno, če se glede dogajanja v državi informirate dvakrat na dan, samo na izbranih portalih, ki jim zaradi dela v preteklosti zaupate. Zanemarite ostale, predvsem pa objave na družbenih omrežjih, kajti v njih je cel kup »trolov«, ki le sami vedo, zakaj širijo laži in poskušajo sprožiti paniko!

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar
  • Se popolnoma strinjam. Dodal pa bi še nekaj: vsebina medija tv24 je nepotrebno hujskaška, posebej v današnjih razmerah. Malo samokritike bi bilo nujno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.