Matjaž Ropret 26. septembra 2016 ob 09:13

V analogni eri je bil svetlomer nepogrešljiva naprava za vsakega kolikor toliko resnega fotografa. Z razmahom digitalnih fotoaparatov, kjer je mogoče vsako fotografijo takoj preveriti in ni treba varčevati s filmom, je ta naprava odrinjena v ozadje. Še vedno pa je za profesionalne postavitve in posnetke nujna, trdijo tako uporabniki kot proizvajalci. Največji med njimi, kot sta japonski Sekonic in nemški Gossen, še vedno prodajajo naprave, ki so zelo podobne tistim izpred nekaj desetletij. Edino zaslone na dotik in še kakšen pridih modernosti so pridobile. Slovenski startup Lumulabs se je zadeve lotil drugače. Pred tremi leti je začel prodajati dodatek za iPhone, ki je nadomestil klasičen svetlomer. Minuli teden pa je na sejmu Photokina prvič pokazal novo, izpopolnjeno različico Lumu Power, ki poleg svetlobe meri še moč in trajanje bliskavice in barvno toplino.

Lumu Power je majhna kupolasta reč, ki se vstavi v priključek lightning. Predhodnik, ki je še naprodaj za sto dolarjev, je deloval čez izhod za slušalke (oz. vhod za mikrofon). Prehod na novi priključek je ravno ob pravem času, saj novi iPhone 7 nima več zvočnega izhoda. Napravica ni na namenjena merjenju svetlobe za fotoaparat v telefonu, kot kdo zmotno misli, ampak iPhone (lahko pa tudi iPod ali navsezadnje iPad, karkoli s priključkom lightning) samo uporablja za poganjanje aplikacije, merjenje in prikazovanje rezultatov. Namen je natančno izmeriti svetlobne razmere in prilagoditi osvetljavo in nastavitve (profesionalne) snemalne opreme.

Lumu Power ima dve tipali. Pod kupolasto površino fotodioda meri ambientalno svetlobo in bliskavico, pod ravnim delom (reč je treba izvleči, obrniti in vtakniti nazaj) pa je barvno tipalo za informacije o barvni toploti, pravilni nastavitvi beline, itd V podjetju Lumulabs poudarjajo, da ves čas dodajo novosti v aplikacijo in tako lahko izboljšujejo izdelek, medtem ko klasični svetlomer in trenutka nakupa do konca svoje življenjske dobe ostane nespremenjen. Obiskovalci stojnice Lumulabs na Photokini se pogrešali le merjenje barvne topline bliskavice.

Kakšna pa je prednost uporabe takega svetlomera pred tistimi, ki so vgrajeni v fotoaparate in kamere? Predvsem v natančnosti, pa tudi v tem, da merijo vpadno (razpršeno), ne odbito (točkovno) svetlobo. Lumu Power naj bi bil dokončan novembra, takrat bodo predvidoma tudi odpotovale prve pošiljke tistim, ki so razvoj novega svetlomera podprli na Kickstarterju. Potem gre zadeva tudi v trgovine, kjer bo cena verjetno tristo dolarjev. Za zdaj je v predprodaji še 229 dolarjev, slovenski kupci pa so deležni dodatnega popusta. Kdor nima jabolčne naprave, kamor bi priključil Lumu Power, pa bo moral še malo počakati. Ekipa Lumulabs se za zdaj osredotoča na platformo iOS, ko bo zbrala dovolj odzivov na Lumu Power, pa se bo morda lotila še izdelave različice za androidne telefone s priključkom USB-C.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja