Električni Ford Explorer bo pripeljal z nekaj dobrimi rešitvami
Matjaž Ropret 21. marca 2023 ob 14:15

Ford je »predstavil« mogoče najpomembnejše vozilo za prihodnost te znamke. Explorer je srednje velik SUV, ki zares začenja električno obdobje enega najstarejših avtomobilskih proizvajalcev. Zagotovo bo to prvi model za širše množice, kajti Mustang Mach-E je visoko zmogljiv križanec za tiste, ki si ga lahko privoščijo. Explorer sicer v Sloveniji (in tudi drugod) predvidoma prihaja v prodajo v prvem četrtletju prihodnjega leta (2024), torej Ford po stari navadi že dolgo prej začenja ustvarjati pomp, čeravno je Volkswagen nedavno napovedal model, ki ga bo začel prodajati šele čez dve leti. Iz doslej videnega in povedanega vseeno lahko izluščimo nekaj zanimivih podrobnosti.

Za osnovo najmanj tega modela, morda pa še enega, so se v Fordu dogovorili s Volkswagnom, s katerim v zadnjem času tvorno sodelujejo. Explorer tako stoji na platformi MEB, enako kot denimo ID.4 in ID.5, a bo od te dvojice s 4,46 m dolžine nekoliko manjši. Zasidral se bo torej približno tja, kjer je denimo Kia Niro EV. Tudi s 470 l prtljažnega prostora bo tam nekje. Zunanje in notranje oblikovanje sta povsem Fordova, ne kot pri Tourneu Connect, ki je v pretežni meri le Volkswagen Caddy z drugo oznako. Se pa najde kakšen volkswagnovski detajl, kot je zadnja klop z odprtino za prevoz daljših predmetov.

Oblika se sicer zdi prijetna in dovolj originalna, tudi manj »škatlasta« kot bi lahko sklepali po prej objavljenih obrisih, in avto deluje kompaktno. V notranjosti so mi všeč lepa integracija zaslonov, osrednji ni nataknjen na armaturno ploščo kot pozabljena tablica, in oblika volana.

O samih tehnikalijah v ameriški korporaciji še niso povedali skoraj ničesar. Le to, da se bo avto lahko napolnil od 10 do 80 odstotkov v 25 minutah in da bo mogoče izbirati med pogonom na zadnji ali na vsa štiri kolesa. Platforma MEB skoraj zagotovo pomeni baterijo s 77 kWh kapacitete, morda bo prišla v poštev še katera od manjših (58 ali 52 kWh), ki jih srečujemo v električnih modelih Volkswagen, Škoda, Audi ali Cupra. Elektromotorji naj bi imeli več moči kot pri »sorodnikih«, kakšen bo uradno deklarirani doseg, tudi še ne vemo. Verjetno pa bistvenih odstopanj od že večkrat omenjenih ne bo.

Prostor za voznika in sovoznika ima nekaj na prvi pogled zelo uporabnih rešitev. Ena takih je pokončni 15-palčni osrednji zaslon infozabavnega sistema Sync Move, ki mu je mogoče spreminjati naklon. Tako je lahko bolj ležeč, v osnovni poziciji, ali pa postavljen bolj pokončno, če vozniku tako bolj ustreza. Za njim pa je »zasebni« predal za dragocenosti.

V sredinski konzoli so velik, 17-litrski predal, ki lahko pogoltne tudi prenosnik, še en skriti predal pod odlagališčem za dve steklenici (ali preprostim predalom, plastiko za eno in drugo je mogoče izmenjati) in pa – mogoče ključno – površina za polnjenje dveh (velikih!) pametnih telefonov. Nekaj podobnega sem doslej videl zgolj v Teslah, vendar tam pod zaslonom, tu pa neposredno v luknjo v konzoli.

Od varnostne opreme bosta prvič na voljo pomočnik za menjavo voznega pasu, ki to delo po aktiviranju smernika opravi sam, in asistenca za izstop iz vozila (Clear Exit Assist). Slednja pred odpiranjem vrat opozarja na morebitne bližajoče se kolesarje.

V Fordu napovedujejo izhodiščno ceno pod 45 tisoč evri, kar se glede na trenutne razmere sliši konkurenčno. Seveda pa ne vemo s kako veliko baterijo, s koliko moči in s kakšno opremo. Za te informacije bo treba počakati vsaj še nekaj mesecev.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja