Edini res upravičen pomislek je tisti glede previsokih cen
Matjaž Ropret 17. februarja 2023 ob 08:46

V podkastu Odbita do bita, ki ga na Valu 202 pripravljata Maruša Kerec in Anže Tomić, smo tokrat združili nekaj tega, o čemer smo v zadnjem času pogosto pisali tudi na Tehnozvezdju. Razbijali smo mite o električnih avtomobilih. In se malo dotaknili še njihovih cen.

Še vedno je zima, četudi se je za približno deset stopinj otoplilo in s tem že za kakšnih deset do dvajset odstotkov podaljšalo doseg električnih vozil v primerjavi s tistim v najbolj mrzlih dneh. Zato smo začeli s splošnim prepričanjem, da ne gre drugače, kot da uporabniki v električnem avtu pozimi zmrzujejo, poleti pa jim je strašansko vroče, saj ogrevanje ali klimatska naprava porabita preveč energije. In še posebej v dolgotrajnih zastojih bi trpeli. Da je oboje traparija, smo že pisali, najprej v povezavi s poletnim hlajenjem in nedavno še glede zimskega ogrevanja.

Potem je tu najbolj pogost predsodek, češ da se na elektriko ne da nikamor (daleč) priti in da vmesni postanki za polnjenje trajajo absolutno predolgo. Vse skupaj pa izhaja v prvi vrsti iz pridušanja, »Kako se bom pripeljal na ta ali oni jadranski otok in kako bom polnil v Dalmaciji?!« Resno, dajte mi še kakšen drug primer, ker imam poslušanja o domnevni nezmožnosti potovanja na morje, kar je aktualno enkrat, morda dvakrat na leto, več kot dovolj. In v morskih krajih, oddaljenih več kot 500 km od doma, v dveh sosednjih državah, sem videl že dovolj električnih avtomobilov.

Tretji mit je o baterijah, ki menda »zdržijo« samo deset, ali pa osem, v bistvu samo šest let. Nakar se jih niti reciklirati ne da. Oboje prav tako nima kakšne realne osnove, ampak o vsem skupaj več v podkastu, ki mu le prisluhnite, če še niste, ko je bil (v skrajšani različici) na sporedu na Valu 202.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja