Dve leti sta šele začetek
Matjaž Ropret 24. marca 2018 ob 18:42

Res je, dve leti sta pretekli, odkar ste prvi najbolj zvedavi bralci začeli odkrivati Tehnozvezdje. Nerad pišem o sebi, pa se vendar spodobi strniti nekaj vtisov in, to je verjetno najbolj pomembno, napovedati naslednji bienale.

Pogosto me kdo iz »industrije« vpraša, kakšne načrte imam. Pa niti ne vem najbolje, kako odgovoriti, ker medijska panoga pač predpostavlja sledenje dogajanju, pojasnjevanje trendov, testiranje in pisanje o novostih, obiskovanje sejmov in tako naprej. Po svoje rutina, toda vedno se kaj dogaja in tudi brez večjih strateških planov je dela čez glavo dovolj. Glavni načrt je tako vsakič enak – biti čim bolj na tekočem in tebi čim bolj točno, razumljivo in uporabno povedati, kaj je kaj. Jasno, da vmes razmišljamo tudi o tem, kaj spremeniti, kaj dodati, kaj začeti na novo, in nekaj idej smo že uresničili. Druge smo poskusili, a potem (začasno) opustili, za nekatere še ni bilo prave priložnosti. Isti ljudje, ki me sprašujejo po velikopoteznih načrtih tudi malo ali nič ne prispevajo k delovanju naše spletne strani. Novih projektov pa se lahko lotevamo samo z zadostno podporo, drugače se lahko samo borimo za obstanek. Zanimivo je, da imajo večinoma prav proizvajalci največkrat omenjanih naprav najmanj posluha za oglaševanje in druge vrste sodelovanja. Doslej so bili precej bolj dojemljivi operaterji ali pa ponudniki, ki sicer imajo nekaj povezave z informacijsko tehnologijo, a je njihov osrednji posel drugje.

Blizu osemsto prispevkov smo objavili v teh dveh letih, če pa bi posebej šteli vsake nakupovalne nasvete, ki jih pogosto posodabljamo, a ostajajo na istem spletnem naslovu, bi bili že zdavnaj čez tisoč. Ampak nikoli nam ni šlo za kvantiteto. Seveda poskušamo vsak dan ponuditi najmanj eno novo branje, edino med vikendi si vzamemo nekaj več časa zase in za družine. Toda pomembna nam je kakovost in dodana vrednost teh zapisov ali videov. Če nimamo dodatnih informacij ali mnenj se ne lotevamo novic in tem, ki jih obdelujejo vsi ostali. Glavna pa nam je izvirnost in uporabnost. Drugi se marsičemu ne posvetijo, morda z zadevo opravijo površinsko, zato gre mi malo bolj v globino in spotoma poskušamo dati kakšen nasvet. Pogosto pa je ravno obratno – po spletu se najde ogromno zapisov o temah, ki po našem mnenju niso prav zelo pomembne, si ne zaslužijo toliko pozornosti. Zato se ob naših omejenih virih raje osredotočamo na tisto, kar se nam zdi bistveno. Na Tehnozvezdju ni bilo in ne bo člankov samo zaradi lovljenja klikov. In vedno bomo poskušali ostati kritični, neodvisni, zvesti svojemu mnenju. Osebnemu pogledu na tehnologijo, kot pravi naš slogan.

Odkar sva z Marjanom začela ustvarjati vsebine za to stran, sva poskusila že marsikakšen žanr in obliko. Najbolj sveža pridobitev so kratke novičke za popestritev stranskega dela »portala«. Še bolj kot to, ali piševa v obliki dolgega razlagalnega članka, komentarja, analize, opisa, humorno ali resno, se nama zdi pomembno, da je vsebina raznovrstna in da se ukvarjava tudi s temami in napravami, ki so drugod spregledane. Tudi če to pomeni, da je kaj od tega treba kupiti z lastnim denarjem. K pestrosti občasno pomagajo še trije pisci – Alan, Lenart in David (LordFebo). In čeprav smo majhni in finančno omejeni, ne odstopamo od obiska vsaj dveh glavnih sejmov na leto (MWC v Barceloni in IFA v Berlinu), če znese dodamo na seznam še kakšno Photokino ali katerega izmed večjih avtomobilskih salonov. Treba je biti v neposrednem stiku z dogajanjem, novostmi in tamkaj izrečenim. Žalostno je, da se s tem ne more pohvaliti skoraj noben od večjih medijev v državi.

Tudi sama stran, čeprav na pogled pretežno enaka, je doživela že marsikatero izboljšavo in olepšavo. Te dni smo se lotili tudi določene optimizacije in testno vključili zmogljivejše gostovanje, da bo nalaganje še bolj odzivno in vas bo naenkrat lahko več bralo naše vsebine. Če kaj obžalujem, je to samo ena sezona video oddaje, ki je zaradi prezasedenosti vseh treh akterjev in tudi produkcijske ekipe nismo uspeli pripeljati nazaj s počitnic. Še vedno upam, da nam to nekoč uspe, skupaj z nadgrajenim konceptom. Rad bi seveda tudi več časa za pisanje testov, večmesečnih izkušenj z napravami, nasvetov, kateri telefoni, računalniki in drugi izdelki so najboljši nakupi in tako naprej.

Za kar pa se bo moralo sestaviti še nekaj pogojev. V prvi vrsti denarnih, da bodo preostali pisci, poleg mene, lahko dobili pošteno plačilo ter bi imeli zaradi tega večjo motivacijo za delo za Tehnozvezdje. In tudi dolgoročnejši dogovori z oglaševalci in partnerji, da bi imeli skozi leto manj dela z iskanjem finančnih virov in administracijo, ter več časa za ukvarjanje z vsebino, bi seveda prišli prav. Toda vse to, verjamemo, nam bo sčasoma uspelo. Vmes pa pride prav vsaka pomoč. Širjenje dobrega glasu o nas (mimogrede – zdaj vas mesečno Tehnozvezdje obišče dvakrat toliko kot pred enim letom). Všečkanje in deljenje naših vsebin na družabnih omrežjih. Tehnozvezdje.si kot izjema v pripomočkih za blokiranje oglasov. Klikanje na oglase. Prijava na naš tedenski obvestilnik. Nakupi prek naših povezav. In seveda tudi neposredna donacija – zanjo lahko klikneš spodaj ali z aplikacijo mBills prebereš kodo ob strani.
Prepričan sem, da je naložba v naše vsebine cenejša in boljša kot v različne »kriptopriložnosti«, četudi te obljubljajo revolucijo na vseh mogočih področjih. Pri nas res ne moreš podvojiti ali potrojiti vloženega, točno pa veš, kaj podpiraš. Kakovostno, neodvisno, neobremenjeno, pošteno tehnološko novinarstvo v materinem jeziku! Prepričan sem, da smo se v dveh letih že dokazali, vsakdo pa je vedno lahko še boljši. Tudi s tvojo pomočjo, pohvalo, pripombo ali kritiko. Tukaj in na drugih kanalih. Hvala in se beremo!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja