Dva Alcatela, eden simpatičen, drugi ne prepriča
Matjaž Ropret 15. junija 2018 ob 13:39

Kitajski koncern TCL je s telefoni, ki jih prodaja pod (nekdaj francosko) znamko Alcatel, poskušal že vse mogoče. Hotel je biti Zara mobilne telefonije, torej nekakšna luksuzna srednjerazredna  izbira. Inoviral je z obliko, spomnimo se modelov Idol, ki so bili zgoraj in spodaj enaki, da jih je bilo mogoče imeti obrnjene poljubno. Ali pa dodajal lučke in še kaj, da bi izstopal. Nič od tega v Evropi ni prineslo večjega uspeha in tako so se letos osredotočili izključno na nižji segment, res poceni telefone, kjer zaradi lastne proizvodnje zaslonov trdijo, da so lahko konkurenčni. Vprašanje pa je, ali so njihovi telefoni dejansko »za kaj«, kot bi rekli po domače.

Alcatel 5
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Fotoaparat
  • Delovanje
  • Programska oprema
  • Cena
3.3

Naj kupim?

Bomo videli, kako se bo novi distributer za telefone Alcatel lotil zadeve, tako glede cen in zastopanosti pri večjih trgovcih in operaterjih kot glede servisa. Petica ima nekaj kvalitet, pa tudi precej pomanjkljivosti, zato bo cena ključna.

Z Alcateli v zadnjih letih nisem imel kaj dosti opravka. Videval sem jih na sejmih, na teste pa v glavnem niso prihajali. Zdaj pa sem se lahko poigral z modeloma 5 in 3V, ki sta tudi na vrhu letošnje piramide pri tej znamki. Težko bi bila bolj različna. Petica, tudi najdražja, čeprav s priporočenimi 229 evri še vedno poceni (v Nemčiji trenutno stane 210 evrov), poskuša biti vsestranska in modna. Na drugi strani pa je 3v, njegova priporočena cena je 189 evrov (v Nemčiji ta čas 176 evrov), bolj generične oblike in usmerjen v gledanje videa. Oglašujejo ga z zaslonom »2K«, kar pa v resnici ni nič drugega kot raztegnjena polna visoka ločljivost (2160 x 1080). Toda telefon ima kar nekaj problemov, ki ga ustavijo na njegovem pohodu med resnično zanimive večpredstavnostne naprave. Zato pa je Alcatel 5 čisto simpatičen in potencialno solidna izbira. Seveda ne za omenjeno ceno, ampak za nekaj desetakov manj.

S petico so pri TCL-u v prvi vrsti hoteli ponuditi telefon, ki bi ga lahko označili za šik. Na robovih so poteze rahlo neobičajne, spredaj so v zgornjem in spodnjem robu črte, ki malo razbijejo običajno monotonost, zadaj pa v pokrovu mikro vzorec, ki naj bi nakazoval prestižnost. Vendar pa telefon ni kovinski, je v celoti plastičen. Toda dobro izdelan, trden, brez čričkov in prijeten za držanje. Črna izvedba je za moj okus bistveno boljša od »zlate«. Ta izpade nekako pretenciozno in na njej se bolj poznajo prstni odtisi. Za današnje razmere je telefon dokaj majhen, tudi zaslon z diagonalo 5,7 palcev (pri razmerju dve proti ena) ni ravno orjak, a je dovolj velik in tudi kar soliden. Fotoaparat je dvojen na sprednji strani in klasičen enojen na zadnji, čitalnik prstnih odtisov je prisoten, nfc manjka, priključek je USB-C (hvalabogu).

Iz vsega doslej povedanega se že da sklepati, da so snovalci precej kombinirali staro in novo. In lahko nadaljujemo po začrtani poti. Pomnilniška kombinacija 3/32 GB za zdaj še zadošča za nemoteno uporabo telefona, dve leti star procesor Mediatek MT6750 pa ni ravno optimalna izbira, če rečem prizanesljivo. Vse skupaj še nekako zagotavlja dovolj fluidno izkušnjo za nezahtevnega uporabnika. Kdaj pa kdaj je treba malo počakati, ampak se da potrpeti, telefon je uporaben. Nekaj k temu zagotovo pripomore ločljivost zaslona HD+ (720 x 1440), ki pa sploh ni napačen. Kljub manj pikam slika ni nazobčana, seveda se pri fotografijah in videih opazi, da ni tako ostra, ampak krize res ni. In barve ter kontrasti so dobri. Svetilnost pa bi lahko bila večja. Kljub neoptimalnemu procesorju je poraba energije zmerna.

Verjetno vsakega kupca poceni telefona takoj za odzivnostjo/hitrostjo zanima fotoaparat. Alcatel 5 ga seveda ima in z njim se da fotografirati. Pravzaprav čisto spodobno, kadar samodejni način ne zgreši nastavitev, kar se občasno zgodi. Drugače pa so fotografije kar dobre, dokler jih ne začnemo povečevati. Za deljenje na družabnih omrežjih in tudi ogled na večjem zaslonu bodo zadoščale. Zanimiv je vmesnik fotografske aplikacije, kjer poteg od desnega roba navznoter prikaže polkroge z nastavitvami. Video je lahko v polni visoki ločljivosti, a je povprečen. Enako velja za počasne posnetke. Spredaj pa drugi objektiv omogoča precej širši kot, kar je uporabno, četudi kakovost ni vrhunska.

Mešani vtisi se nadaljujejo drugod. Prepoznava prstnih odtisov deluje, mogoče za odtenek počasneje kot kje drugje in z nadležno vibracijo. Odklepanje z obrazom je skoraj enako hitro in kar zanesljivo. Zvočnik je povprečen, povezovanje pa sicer dobro, toda v wi-fi samo na 2,4 GHz, ne tudi na petih gigahercih. Telefon ima kar močno preobleko Androida, ki kaj dosti k celokupni izkušnji ne pridoda. Je precej barvita in očitno upočasnjuje nadgradnje, saj je sistem še vedno pri različici 7.0 (vsaj na preizkusnem modelu) in februarskih varnostnih popravkih.

Če se vse skupaj sliši neidealno, potem sem pravilno prenesel občutja ob tem izdelku naprej. Ako novi distributer za to znamko ponudi zanimivo ceno in poskrbi za servis in ostalo, je lahko Alcatel 5 alternativa na spletu kupljenim »kitajcem« brez poprodajne podpore. Je prijeten, ima nekaj modernih primesi, s pojavo izstopa iz množice enakih v tem cenovnem razredu in kljub plastiki deluje kar trpežno.

Za 3V pa žal težko trdim, da se mu splača posvečati kaj dosti pozornosti. Njegov zaslon je res večji (šest palcev) in z boljšo ločljivostjo (FHD+), tudi svetlejši, mu pa manjka živahnosti manjšega. Glavni fotoaparat je dvojen, vendar (ali pa prav zato) slabši kot pri petici. Tudi tu je ohišje plastično, kar pomeni nižjo maso, je pa plastika svetleča in privlačna za prstne odtise. Poleg tega se na zadnji strani občuti upogibanje, pod pokrovom je precej praznega prostora. Zanimivo je, da je že v osnovi nameščen novejši Android, 8.0.0 (Oreo)¸, in verjetno so prav zaradi »modularne« zasnove te izdaje varnostni popravki bolj redni, prispel je že majski.

Vendar novejši operacijski sistem ne reši telefona pred pogubo zaradi prešibke strojne zasnove. Procesor je podoben Mediatekov kot pri petici, le da ima samo štiri jedra, torej je brez štirih počasnejših za varčevanje z energijo. Sam po sebi bi morda še za silo zadoščal, čeprav bi veliko raje videli, da bi Alcatel posegel vsaj po čem novejšem iz Mediatekovega nabora, če je že iz Qualcommovega predrago. Toda v kombinaciji z zgolj dvema gigabajtoma pomnilnika je vse skupaj enostavno prepočasno. V letu 2018 mora telefon nujno imeti tri gigabajte delovnega pomnilnika, da lahko prebavi vsa družabna omrežja, večpredstavnostne aplikacije in ostalo. Poleg tega je v telefonu tudi samo 16 GB shrambe, kar se tudi takoj zapolni. In še priključek za polnjenje je microUSB, torej zasnova res ni najnovejša. In tako kljub obetavnemu zaslonu, dobro delujočemu čitalniku prstnih odtisov in aktualni različici Androida tega izdelka ne morem priporočati za kaj drugega kot morda za otroško mini tablico za youtube in mobilno TV. Spet s pripisom, da je izhodiščna cena rahlo pretirana. TCL pa bo moral pred jesenjo vendarle predstaviti še kaj naprednejšega in vložiti nekaj evrov v oglaševanje. Če bo dejansko začel opuščati poimenovanje Alcatel, o čemer menda razmišljajo, pa še toliko bolj.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja