Dune: Ko te film preprosto sezuje in ostaneš brez besed (#videnapovednik)
Marjan Kodelja 27. oktobra 2021 ob 06:49

Splačalo se je čakati leto dni, se odpraviti v ljubljansko kinodvorano, ki žal ne zasluži več svojega imena, in brez besed zret v platno. Dogajanje na njem te preprosto potegne vase in ko se izteče zadnje minuta, ti je žal, da je konec. Čeprav že mencaš zaradi polnega mehurja, posledice enega temnega nefiltriranega pred predstavo.

S puščavskim planetom imava pesto zgodovino, pa vendarle kljub dobremu namenu še vedno nisem prebral knjižnega izvirnika. Skrajni čas je, da ga! Ko sem leta 1984 kot najstnik sedel, še dobro se spomnim, v kinu Šiška in blesavo zrl v platno, se mi je zdel takratni film z Davida Lyncha butast, bedast in čisto brez zveze. Kaj ne bi bil, ko pa sem bil popolnoma pod vplivom Lucasove Vojne zvezd. Tam se je ves čas nekaj dogajalo. Ladje so letele sem ter tja, mečevali so se s svetlobnimi meči, švigali so laserji in sploh je bilo tako, kot sem si v domišljiji predstavljal prihodnost. Ne pa kot srednjeveško politično zarotništvo, globoko mesijansko filozofijo, civilizacijo odvisno od nekakšne začimbe in zaplet čisto brez prave akcije. Kako neumen sem bil. Nekaj let kasneje sem po spletu naključji film še enkrat gledal in popolnoma spremenil mišljenje. Dune je zame postal najboljši znanstvenofantastični film »ever«. Razlog je silno preprost. Ko sem ga gledal drugič, sem ob gledanju razmišljal. Menda Lynch nima najboljšega mnenja o svoji tedanji stvaritvi, toda mene je prepričal. Bil sem skeptik, ko so dejali, da bodo film ponovno posneli. Čemu, ko pa gre za klasiko? Da ne bo pomote. Še vedno menim, da je izvirnik dober, čeprav velja za finančno polomijo in se igralci niso najbolj izkazali, toda »remake« je odličen.

Dune iz letošnjega leta za razliko od izvirnika pokriva približno polovico romana, konča se namreč, ko se Paul Atreides (Timothée Chalamet) in njegova mati lajdi Jessica (Rebecca Ferguson) iz reda sester Bene Gesserit, pridružita domačinom na puščavskem planetu Arrakis. Do tedaj je zgodba znana, le bolje poglobljena in dodelana. Cesar Shaddam Corrino IV dodeli vojvodi Leto iz hiše Atreides, vladarja oceanskega planeta Caleda, fevd na puščavskem planetu, kjer kopljejo najbolj pomembno snov v celi galaksiji. Začimbo, ki je zaslužna za dolga življenja izbrancev in za medzvezdna potovanja. To tedaj je bila na Arrakisu glavna kruta plemiška družina Harkonnen. Vojvoda Leto ne namerava še naprej zatirati pleme Fremanov, z njimi želi skleniti partnerstvo pri pridobivanju začimbe. Toda, to ni razlog za zamenjavo. Hiša Atreides je postala premočna, treba jo je uničiti, zato sta cesar in baron Vladimir Harkonnen (Stellan Skarsgård) spleteta zaroto, kako jo bosta izbrisala iz obličja puščavskega planeta. Zarota uspe. Harkonneni se vrnejo s pomočjo cesarjevih vojaških enot. Na njihovo nesrečo, kar bomo videli v zelo verjetnem drugem delu, Paul preživi. Ni samo sin vojvode, po materini strani dobiva moči, ki se v pričajočem filmu kažejo v vizijah in razumevanju Fremanov, kot bi sodil mednje, čeprav jih do tedaj še ni srečal. Kako se bo končalo, veste, če ste prebrali roman ali gledali izvirni film.

Za moj okus je v filmu prav vse na pravem mestu. Sam sebe sem zalotil, da sem po dolgem času nepremično zrl v dogajanje v platnu, ne da bi izmenjal eno samo besedo z zraven sedečim prijateljem. Pravzaprav je bila v dvorani ves čas popolna tišina, tako da sem napačno menil, da je gledalcev malo. Pa jih je bilo za razmere in stanje ljubljanskega Koloseja nadpovprečno veliko. Vendar so vsi tja prišli, da bi uživali v filmu, in ne v kokicah, pijači in banalnih prizorih. Film je izredno gledljiv in gledalcem omogoča podrobno razumevanje civilizacije, zgodovine in posameznih likov. Zandaya v vlogi Chani je za razred boljša kot v Spidermanu, čeprav ima majhno minutažo, in ko kamera spremlja Jasona Mamoa niti enkrat nisem pomislil na vodnega moža. Celoto dopolnjuje glasba, ki dviguje napetost in se odlično poda puščavskemu okolju. Režiserju Denisu Villeneuvu in celotni ekipi je uspel globok met, zagotovo najboljša stvaritev letošnjega leta, ki se bo zapisala v filmsko zgodovino. Vsekakor vreden ogleda!

Kaj: Dune: Part One (2021)

Kje: V kinematografih in pretočni storitvi HBO Max

Ocena 5: Ker si manj kot odlično film preprosto ne zasluži, čeprav konec kliče po nadaljevanju.

Priporočilo: Primerno za vse in sploh za samooklicane ljubitelje znanstvene fantastike, ki so sposobni dobre dveurne popolne koncentracije.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja
  • Se strinjam z vsem povedanim, zares izjemen film, ki smo ga ljubitelji knjige več kot veseli. Resnično najboljša filmska adaptacija knjige vseh časov.
    V prihodnje priporočam oglede predstav v kinu Bežigrad, kjer nikoli ni problemov s tehniko, pa še prizorišče je veliko bolj udobno in domače kot v Koloseju 🙂 Zaslužijo si vso podporo!

    • Se opravičujem za pozen odgovor. Tak je bil moj namen. Namreč kino Bežigrad. Kupil sem karte preko spleta in so me naknadno obvestili, da je predstava zaradi počene cevi odpovedana. Ker sem bil že zmenjen, mi ni preostalo drugega, kot kupiti še karte za Kolosej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja