Dropbox ne misli več na uporabnike, ampak samo še brani prihodke
Matjaž Ropret 12. marca 2019 ob 06:40

Dropbox je pred dobrim desetletjem pobral začetno smetano pri oblačnih shrambah, uporabljali smo ga skoraj vsi. Nato je še nekaj let vzdrževal primat, toda počasi so se zbudili ostali, izboljšali svoje delovanje in ponudbe, začeli izkoriščati moč svojih platform (Android, iOS, Office 365), Dropbox pa je začel še dodajati omejitve. Do najnovejše, ki omogoča sinhronizacijo na največ tri naprave za »neplačnike«.

Od začetka marca za uporabnike, ki pri Dropboxu ne plačujejo dodatnega prostora v oblaku, ampak so na brezplačnem računu, velja nova omejitev. Naenkrat imajo lahko za sinhronizacijo datotek prijavljene samo tri naprave, med te pa štejejo tudi telefoni in tablice. Kamor sicer redko kaj sinhroniziramo, toda v shrambo smo običajno vpisani, ker od tam (samodejno) prenašamo fotografije v oblak. Tako lahko vsakdo, tudi če nima veliko računalnikov in mobilnih naprav, trči na to omejitev. Uporabniki z računi Plus in Professional, torej tisti, ki za shrambo plačujejo, lahko prijavijo neomejeno število naprav. Pri ostalih tovrstnih storitvah podobnih omejitev doslej nisem zasledil.

Toda to je samo zadnja v seriji Dropboxovih čudnih odločitev v zadnjih letih. Podjetje že leta vztraja pri zgolj dveh gigabajtih brezplačnega prostora, ki se ga sicer da še malce povečati z določenimi bonusi, vendar ne prav veliko. Prav tako so se že pred leti nehale različne akcije s proizvajalci telefonov in računalnikov, ki so za leto ali dve prinesli precej več prostora. Toda vse to bi nekako razumel, prostor in vzdrževanje storitve pač nista zastonj, začetnega (tveganega) kapitala ni več, treba je skrbeti za dobičkonosnost in razveseljevanje delničarjev. Ne razumem pa cenovne politike in trmastega vztrajanja pri neprivlačnih paketih.

Bolj ali manj vsa konkurenca za evro, dva ali tri na mesec ponuja nekje med 50 in 200 GB prostora, kar v resnici večini uporabnikov več kot zadostuje. Malokdo potrebuje terabajt v oblaku, ki je najnižja možnost pri Dropboxu – za sto evrov na leto oz. slabih devet evrov na mesec. To pa ni več strošek kave ali dveh, ampak nekajkrat več in že toliko, da človek premisli, ali se mu res splača. Če zraven ne dobi še česa, kot je pri Microsoftu dostop do pisarniških programov, in če prostora ni mogoče deliti še s kom, kot pri Googlovi shrambi One, tudi sama cena ne izpade ugodna, poleg tega, da je vstopni prag previsok. Napolniti terabajt je kar težko, niti meni ne uspe, poleg tega je treba za celotno sinhronizacijo v računalniku imeti veliko diskovja, pa še hitre povezave v internet, sicer vse skupaj traja.

Zdi se mi, da je Dropbox najprej precenil svojo prednost, potem pa začel na vsak način braniti visoke prihodke. Toda podobno kot še v kakšni drugi panogi, na pamet mi padejo časopisna, filmska in glasbena, se je tudi v oblačnih sferah več ponudnikov odločilo za taktiko poceni storitev, ki naj bi pritegnile čim večjo množico uporabnikov. Dropbox pa ostaja na okopih starega razmišljanja, da je treba »zastonjkarje« čim bolj omejiti, in prodajati izključno dražje naročnine. Nisem prepričan, da je to najboljša taktika, kajti dotična storitev nima več prednosti v tem, da »najbolje deluje«, enako kakovostni tekmeci pa danes ponujajo dovolj prostora za malo denarja, da se res ni več treba ukvarjati s tem, kaj naj gre v tistih borih nekaj gigabajtov in kaj ne.  

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
  • Jaz sem nekaj časa upal da bo Dropbox ponudil cenejše pakete z manj prostora. Sedaj sem obupal in iščem najboljšo alternativo. Kaj predlagate za cca. 200gb podatkov?

  • Jaz sem po 1 letu TB za 100€ kupil raje office365 z 1TB za 1 leto za 40€. Dela skotaj tako dobro, pa končno imam licencni office doma 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja