Dreame Bot W10: Daleč najboljši pomivalec med robotskimi sesalniki! (#video)
Marjan Kodelja 7. marca 2022 ob 06:38

Prvič je v kombinirani napravi več poudarka na pomivanju kot sesanju, kar morate ob nakupu vsekakor upoštevati. Učinkovitost sesanja je namreč malo nad povprečjem in hkrati W10 mučijo enake težave, kot robote Xiaomi in Roborock. Več o tem je sicer nadzorno prikazano v videu.

W10 odstopa od okrogle oblike, še najbolj natančno videz opisuje črka »D« (33,4 x 31,4 x 10,5 cm), zato da vsaj v teoriji lahko posesa tudi pravokotne robove. Praksa je kot običajno drugačna. Nisem namreč še imel robota, ne glede na obliko, ki mu vogali ne bi povzročali težav. Obenem ga vodi lasersko tipalo (LIDAR), kar je hkrati blagoslov in prekletstvo. Z njim izredno natančno izmeri razdaljo do ovire, da lahko vozi tik ob njej, toda zato ne bo niti poskušal »prebiti« do tal segajočih zaves ali posteljnega pregrinjala. Tako zelo mu zaupa, da je tipalo dotika pri navigaciji drugotnega pomena.

Čeprav naj bi bilo podjetje samostojno, ni mogoče zanemariti podobnosti z roboti Xiaomi ali Roborock. Enak sistem navigacije s pripadajočimi tipali, enaki pogonski sklop in mehanizem z eno krtačo in nenazadnje uporaba aplikacije Xiaomi Home. Razlika je v zasnovi modula za brisanje tal. Namesto krpe, ki jo robot vleče za seboj, ima W10 dve s premerom slabih 13 centimetrov, ki se med pomivanjem vrtita. To in nekoliko večja teža telesa znatno poveča učinek pomivanja.

Samočistilni postaji manjka sposobnost praznjenja koška

Bistvo zasnove je priključna postaja (37,5 x 40 x 43 cm), kajti čiščenje in sušenje krpic je zamudno in zoprno opravilo, če ga morate opravljati ročno. Umazane krpice umažejo tla. Vlažne zlahka postanejo gojišče mikroorganizmov. Česar seveda nočemo. V postaji sta zato posodi prostornine štiri litre vsaka, ena za umazano in druga za čisto vodo. Spodaj je prostor, v katerem robot polni baterijo in kjer poteka samodejno čiščenje. Predno robot začne delati, steče približno dve minuti trajajoč proces vlaženja krpic. Ko zaključi in se vrne na postajo, pa sta na vrsti najprej proces čiščenja krpic z vodo in nato še njuno sušenje. Čiščenje poteka tako, da robot zelo hitro zavrti krpice, ki se drgnejo ob grobo plastično strukturo med škropljenjem s čisto vodo. Umazano vodo, ki se nabira v utorih, nato črpalka prečrpa v posodo za umazano vodo. Poraba tekočine je zato kar občutna. Štiri litre čiste vode pri srednjih nastavitvah zadostuje za približno trikratno pomivanje prostora neto površine dobrih 55 kvadratnih metrov.

Vzdrževanje postaje je po drugi strani dokaj preprosto. Po potrebi odlijemo umazano vodo in napolnimo posodo s čisto. Poleg tega občasno očistimo korito za čiščenja, tako da ostranimo ploščo (tla) in jo umijemo pod tekočo vodo. To je treba početi dokaj pogosto, še posebej, če so tla pogosto umazana, saj se iz razumljivih razlogov hitro umaže. Velika škoda je, da v postaji ni vakuumskega sesalnika, ki bi med čiščenjem krpic še izpraznil košek za smeti (450 ml). Praznjenje je ročno, kot tudi občasno čiščenje krtače in izpihovanje filtra.

Najbolj je uporabiti obe funkciji hkrati

Ker je učinkovitost pomivanja toliko boljša od vseh »kombiniranih« robotov in ker je hkrati učinkovitost sesanja malce nad povprečjem, ga je smiselno uporabljati z uporabo obeh funkcij hkrati. Sesalni mehanizem v sprednjem delu najprej pobere vse večje smeti, krpici pa nato pobrišete še droben prah, ki ostane kljub na papirju relativno visoki sesalni moči (4000 Pa). Poleg motorja na učinkovitost sesanja vpliva še oblika in število krtač ter prepustnost filtra, v čemer kitajski izdelki najbolj ne blestijo.

Kot vedno robotske sesalnike preizkušam v istem prostoru, zato tudi vedno znova opažam enake težave. Puščanje smeti ob robu kuhinjskih omaric in vožnja ob zavesi. Zakaj to omenjam? Velika verjetnost je, da se boste soočili z enakimi težavami. Če so znane, se jim relativno zlahka izognete. Zavese odgrnete in robove posesate z ročnim sesalnikom oziroma obrišite z vlažno krpo. Popolnega robotskega sesalnika namreč še niče ni naredil.

Ravno tako niso spremenili načina vožnje. Robot še vedno prostor najprej obkroži po robovih in se šele nato posveti glavni površini. Ker tako delujejo vsi kitajski roboti in ker stranska metlica občasno kakšno smet odbije stran od telesa, je priporočljivo nastaviti dvakratni prehod. Baterija s kapaciteto 6400 mAh zadošča za do tri ure. Prazna je spet polna po približno šestih urah. Če je treba, jo se robot vrne na postajo, baterijo napolni in nadaljuje delo.

Možnost označevanja preprog, da jih W10 po nepotrebnem ne pomije

Povezava z aplikacijo Xiaomi Home je preprosta. Robot v prvi vožnji naredi in shrani tloris prostora, ki ga lahko nato urejamo po mili volji. Dobrodošla možnost je označevanje področji, kamer naj ne bi šel z vključeno funkcijo pomivanja. Ko robot le sesa in nima nameščenih krpic, prepoved ne velja. Tako na primer označimo površine s preprogami. Pomembno zaradi zasnove vrtečih krpic. Ko pelje preko roba preproge, se modul zatakne pod preprogo in ga robot potegne dol. Zoprna stvar, če se zgodi, ko nikogar ni doma. Druge funkcije v aplikaciji so običajne, preko nje je robota mogoče upravljati z glasom (Alexa ali Googlov pomočnik).

Zaradi načina delovanja krpic je W10 sposoben odstraniti zasušen madež, česar kombinirane naprave s fiksno krpo ne zmorejo. Če ne prvič, pa drugič ali tretjič. Uporabiti ga je mogoče tudi v načinu sesanja, toda tedaj samočistilna postaja nima smisla. Drugače rečeno. Smiselno ga je imeti, če imate večinoma gladke površine z malo ali brez preprog, saj so v nasprotnem primeru primernejši roboti z učinkovitejšo funkcijo sesanja. Ravni tako ni pretirano tih. Pri najvišjih nastavitvah jakost zvoka naraste na 71,6 dB – kot bi stali ob prometni cesti.

Hvalimo:
 • Učinkovito pomivanje
 • Mehanizem samodejnega pranja in sušenja krpic
 • Možnost označbe položaja preproge v aplikaciji
 • Preprosta in uporabna aplikacija
Grajamo:
 • Ne najboljši sesalni mehanizem
 • Ročno praznjenje koška za smeti
 • Velika priključna postaja
 • Slabše sesanje in pomivanje ob robovih
Dreame Bot W10
 • UČINKOVITOST SESANJA IN POMIVANJA
 • KAKOVOST IZDELAVE
 • PREPROSTOST UPORABE
 • PREPROSTOST VZDRŽEVANJA
 • RAZMERJE MED CENO IN KAKOVOSTJO
 • CENA DODATKOV (KRTAČE, FILTRI,...)
4

Naj kupim?

Dreame Bot W10 je zmogljiv robotski pomivalec, ki je hkrati tudi sesalnik. V tej funkciji ni sicer nič posebnega in košek je treba prazniti ročno, toda zelo dobro dopolnjujejo dve pomivalni krpi, ki tla brišeta mnogo bolje od drugih kombiniranih naprav, po zaslugi vrtenja in teže robota. Zato je smiselno sočasno uporabljati obe funkciji. Priključna postaja je zaradi dveh velikih posod za tekočino ogromna in zna koga kljub ličnemu oblikovanju motiti, zato je smiselno prej razmisliti, kam jo boste postavili. Ker reč ni poceni (priporočena cena je 929 evrov), vam mora biti pomivanje tal dovolj pomembne, kajti v nasprotnem primeru obstaja veliko robotov, ki sesajo bolje in ceneje.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.