Dreame Bot L10 Pro: Vsestranski in cenovno konkurenčen robot
Matjaž Ropret 27. avgusta 2022 ob 06:47

Kitajski robotski sesalniki so si precej podobni, ker jih večina izhaja izpod okrilja velikana Xiaomi. Med tovrstnimi znamkami je tudi Dreame Technology, ki je v zadnjem času zelo prodorna še posebej s pripomočki za pomivanje tal. Vendar niti njenih robotskih sesalnikov ne gre spregledati. Tokrat smo testirali njen verjetno najbolj zanimiv robotski sesalnik L10 Pro.

Če se ne bi poglobili v videz in uporabljeno plastiko, ta se zdi za odtenek boljša kot pri kakšnem drugem, bi tega robota zlahka zamešali za katerega koli »kitajca«, ker je dokaj klasičen s skoraj okroglo izboklino za lidarsko navigacijo. S spodnje strani je še bolj podoben kateremu od ostalih iz istih tovarn, le da za razliko od nekaterih smeti zbira le z eno metlico. Krtača je standardna s kombinacijo gume in ščetin. Čeznjo je pokrov z dvema žicama, ki jo nekoliko zaščitita ob prehajanju kovinskih pragov. Spredaj je razlikovalni element, saj ima tipala za zaznavanje predmetov, ki mu pridejo na pot.

Nazivna sesalna moč tega robota je zelo solidnih 4000 Pa, kar pa doseže le v najvišji nastavitvi sesanja Turbo. Te niti ni treba uporabljati, kajti že nastavitev Strong delo opravi presenetljivo dobro, pri čemer ni pretirano glasna. Zaradi koles na visokih »nogah« in omenjene zaščite krtače je ta robot zelo primeren za stanovanja, kjer ni vse v istem nivoju. Kljub eni sami metlici za seboj ne pušča smeti, v krtačo pa se lahko zaradi ščetin zatakne marsikaj, zato jo je treba redno čistiti. Če kakšni lasje denimo zataknejo še pod omenjene žice in preveč napnejo, lahko tudi prerežejo krtačo med kakšnim plezanjem čez prag ali na debelo preprogo. Izogibanje oviram je približno polovično uspešno. Večje predmete zlahka zazna, kakšne bolj »pritlehne«, denimo kable, pa lahko spregleda. Zato območja, kjer je permanentno kaj v napoto robotu, je zato še vedno najbolj določiti, naj jih izpusti (»No-Go Zone«). Lahko se zgodi, da robot ne bo šel sesat za zavese, je pa denimo pri meni v kuhinji vedno šel do roba, ker začetek vratnih kril omaric ravno toliko visok, da ne zavede snopa lidarja.

Zaradi »navigacije« je ta robot med tistimi, ki si zapomnijo tloris stanovanja se pri naslednjih sesanjih ravnajo po njem, seveda tudi glede na zarisana »prepovedana« območja. Nekateri roboti lahko hranijo in preklapljajo med štirimi tlorisi, Dreame L10 Pro si zapomni tri, kar je ravno dovolj tudi za kompleksnejša stanovanja. Za ustvarjanje dodatnih tlorisov ni treba prestavljati polnilne postaje in tudi kasneje uporabnik zgolj izbere drug tloris v aplikaciji, robota nekam postavi in ta se malo vrti naokrog in ko se tako orientira ter prepozna prostor, začne z delom. Če se posamezen »zemljevid« konča pri določenih vratih (in se od tam začne drugi), je najbolje ta vrata med sesanjem zapirati, sicer bo robot odtaval naprej in v tloris dorisal sobe, ki jih v njem nočete. Mogoče ga je poslati tudi na sesanjem posameznih sob ali območja, ki ga vsakič sproti določite v aplikaciji, da pa se robota tudi premikati kot avtomobil na daljinsko upravljanje. Zato je zelo vsestranski in se res da natančno določiti, kje naj sesa in kje ne, če mu vseeno kaj prekriža pot, pa zaradi 3D-kamer obstaja velika verjetnost, da se bo temu izognil.

Dreame Bot L10 Pro
 • Učinkovitost sesanja in brisanja
 • Kakovost izdelave
 • Preprostost uporabe
 • Preprostost vzdrževanja
 • Cena
 • Cena dodatkov (krtače, filtri, ...)
4.1

Naj kupim?

Nimam večjih zadržkov. Za dobrih 400 evrov Dreame Bot L10 Pro ponuja skoraj vse, kar od dobrega in vsestranskega robotskega sesalnika pričakujem, manjkata le postaja za praznjenje koška in morda malo učinkovitejše pomivanje tal.

Navezanost na konglomerat Xiaomi se kaže v tem, da Dreame sploh nima lastne aplikacije, temveč tega robota upravljamo kar s Xiaomi Home. S tem ni kaj dosti narobe, ker je aplikacija dokaj enostavna in pregledna, večina pomembnega je dosegljivega z začetnega zaslona posamezne naprave in z nekaj »kliki«. Zahtevana pa je prijava z uporabniškim računom Xiaomi, kar zna koga motiti, a po drugi strani nato posameznik vidi in lahko upravlja robota na vsakem telefonu ali tablici, na katerem je prijavljen v to aplikacijo. Kot smo pri kitajskih navajeni, tudi Dreame L10 Pro govori, kajpak z ženskim glasom, morda malce osladnim, a povsem nenadležnim.

Na voljo je tudi pomivanje tal, kot pri malodane vseh kitajskih modelih. V tem opravilu je L10 Pro nekoliko manj uspešen kot v sesanju. Ker nima dovolj mase in tudi ne pomikanja v smrekico, malo že očisti tla, vseh madežev pa ne zmore odstraniti. Rezervoar za vodo je v nastavku za krpo, kar mi je bolj všeč kot zraven koška za smeti. Ta je zato lahko nekoliko večji. Me pa pri njem skrbi, da se bo zaradi trdega odpiranja prej ali slej nekaj polomilo. Tudi pri pomivanju je seveda mogoče določiti območja, ki naj jih robot izpusti, kot so tla s parketom ali preprogami. In enako kot pri sesanju so na voljo tri intenzivnosti, toda v tem primeru močenja tal. Znova se mi najbolj primerna zdi srednja. Mogoče pa je tudi nastaviti različne stopnje za različne prostore, kar tudi ni neumno, saj je ponekod lahko bolj umazano kot drugje.

Trajanje baterije je še ena močna plat tega domačega pomočnika. Na srednji stopnji lahko posesa 100 m2, z najvišjo močjo malo manj, a prav tako lahko obdela običajno velikost blokovskega stanovanja. Polnjenje tudi ne traja predolgo, če morda vmes zmanjka zaloge. Polnilna postaja je na pogled precejšnje nasprotje robota, deluje dokaj ceneno in vsekakor bi bila lahko nekoliko težja, da je robot ne bi kar sam včasih premaknil. Njena dobra plat je v tem, da za napajanje sprejme običajen dvopolni kabel. Pri tem modelu ni možnosti kompleta s samočistilno postajo, kar je mogoče še največja slabost, kajti čistiti je treba ročno, to pa pomeni tudi redno izpihovanje ali izpiranje filtra. In zanimivost, robot se brez filtra v košku noče premakniti.

Dreame Bot L10 Pro tako za dobrih 400 evrov ponuja skoraj vse, kar večina uporabnikov potrebuje, razen samočistilne postaje. Zato ga ta čas zlahka priporočim, zdi se mi še celo bolj vsestranski kot Roborock Q7 Max.

Tehnični podatki:

Baterija in moč5200 mAh, 46 W
Navedena sesalna moč4000 Pa
Prostornina koška za smeti in posode za vodo567,81 ml in 264,98 ml
Čas delovanja (z enim polnjenjem)150 min
Mere352,80 x 350,01 x 97,77 mm
Masa (robota)3696,84 g
HVALIMO:
 • Učinkovito sesanje
 • Dobra navigacija po prostorih
 • Zna se izogniti nekaterim predmetom, ki ležijo na tleh
 • Premaga lahko večino višjih pragov (če ima prostor za nekaj »zaleta«)
 • Spodobna avtonomija baterije
 • Celovit nabor funkcionalnosti
GRAJAMO:
 • Pomivanje je v praksi bolj brisanje tal
 • Vratca koška čakajo na to, da jih nekdo po nesreči polomi
 • Zgolj ena krtača stare zasnove s ščetinami
 • Polnilna postaja ni enako kvalitetna kot robot
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja