Dosežen dogovor o poenotenju na USB-C, Evropski parlament naj bi uredbo sprejel po počitnicah
Matjaž Ropret 7. junija 2022 ob 14:07

Pogajalci Evropskega parlamenta, komisije in sveta so dosegli dogovor o končnem besedilu uredbe, ki bo v državah članicah Evropske unije za širok nabor elektronskih naprav zapovedala priključek USB-C. Evropski parlament bo o njem glasoval, ko se bo znova zbral na zasedanju po poletnih počitnicah.

Končno besedilo so uskladili v devetih mesecih, prvotni predlog je namreč evropska komisija predstavila lani septembra. Vanj so dodali še nekaj novih kategorij naprav, ki bodo morale za polnjenje imeti priključek USB tipa C, med njimi prenosnike, ki so v začetnem besedilu začuda manjkali. Proizvajalci bodo od začetka veljavnosti uredbe (20. dan po objavi v evropskem uradnem listu) imeli na voljo 24 mesecev časa za implementacijo novih pravil, kar je verjetno predolgo obdobje, dovolj bi bilo eno leto ali še manj. Tudi komisar za notranji trg Thierry Breton je priznal, da je »časa več kot dovolj,« proizvajalce pa je spodbudil, naj morebitne spremembe (če še ne opremljajo naprav z ustreznim priključkom) opravijo prej. Edina izjema so prenosniki, kjer bo časa kar 40 mesecev, torej nekaj več kot tri leta. Poročevalec za to uredbo v Evropskem parlamentu Alex Agius Saliba je pojasnil, da ni težav s prenosniki, ki se polnijo z največ 100W moči, vendar mnogi (predvsem igričarski, op. p.) zahtevajo tudi več, vse do 240W, za kar pa trenutno ne obstaja zanesljiva tehnološka rešitev. »Zato smo dali tri leta časa, da bodo takrat lahko vključeni vsi prenosniki.«

Pod nova pravila bodo zapadle naslednje vrste izdelkov:

 • mobilni telefoni
 • tablični računalniki
 • fotoaparati
 • brezžične slušalke
 • prenosne igralne konzole
 • prenosni zvočniki
 • e-bralniki
 • popolnoma brezžične slušalke
 • tipkovnice
 • miške
 • prenosne navigacijske naprave
 • prenosniki
Na novinarski konferenci sta nastopila poročevalec Evropskega parlamenta Alex Agius Saliba (levo) in evropski komisar Thierry Breton (v sredini).

Agius Saliba je dogovor ocenil za zgodovinskega (kar je običajno pri tovrstnih evropskih uredbah), saj so si zanj v Bruslju prizadevali več kot deset let. Nenazadnje so proizvajalci že v začetku prejšnjega desetletja podpisali neobvezujoč memorandum, ki bi poenotil polnjenje na priključek mikro USB, vendar ta v praksi (hvalabogu!) nikoli ni zaživel. Kot je izpostavil, uredba prinaša dve konkretni dobrobiti. »Za uporabnike to pomeni manj polnilnikov, ki jih morajo imeti doma ali prenašati naokrog. Za okolje pa manj elektronskih odpadkov, saj tretjine napajalnikov kupci nikoli ne vzamejo iz škatle, in tudi manj uporabljenih surovin za nove.« Kupci naj bi imeli po novem možnost, da izberejo ali komplet naprave s polnilnikom in kablom ali zgolj samo napravo. Glede tega bomo seveda videli, kako bodo postopali proizvajalci, kakšne bodo cenovne razlike in koliko manj napajalnikov in kablov bodo proizvedli.

Parlament je v besedilo dodal tudi brezžično polnjenje, vendar za zdaj zgolj tako, da naj bi v dveh letih določili standard in združljivost različnih rešitev.

V povezavi z enotnim polnilnim priključkom se pojavljata predvsem dve vprašanji. Kaj bo storil Apple, kajti to podjetje najbolj očitno ne želi (popolnoma) sprejeti standarda USB-C, čeprav ga pri mnogih izdelkih že je in to celo med prvimi. In v kolikšni meri bo zapoved točno določene rešitve zavrla inovacije ter morebitno uveljavljanje novih tehnologij in rešitev na tem področju. Glede prvega sta bila Breton in Agius Saliba jasna – Podjetja, ki želijo prodajati in oglaševati izdelke v Evropski uniji, na trgu s 450 milijoni ljudi, morajo spoštovati tukajšnja pravila. Tako, kot morajo proizvajalci avtomobilov postaviti volan na levo, čeprav ga za nekatere druge trge na desno, bodo morali vgraditi USB-C. Glede tehnološkega napredka pa naj bi uredba puščala »odprta vrata« za potencialne prilagoditve, ko se bo pokazala potreba za to. »Inovacije bodo šle naprej, o tem ne dvomim. Ne zapovedujemo USB-C za vse  večne čase,« je zatrdil Breton. A povsem prepričljivih odgovorov noben od omenjenih govorcev ni dal.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja