Postavljanje pametnega doma: Domofon profesionalne kakovosti, ki ga lahko namestite sami! (#video)
Marjan Kodelja 29. januarja 2021 ob 06:59

Zastavite si naslednje vprašanje. Bi radi imeli kakovosten, robusten in zanesljiv domofon, videli, kdo je pred dvoriščnimi ali hišnimi vrati in jih morda celo na daljavo odprli?

Tovrstnih rešitev ni malo, vendar nisem najbolj navdušen nad brezžičnimi, saj ni nujno, da so deli sistema v dosegu domačega brezžičnega sistema, še posebej, če so razdalje večje. Kabelsko povezovanje nudi večjo stabilnost delovanja in obenem višjo raven varnosti, čeprav je prvo vsaj zame bolj pomembno. Če že namestim zunanjo enoto pred dvoriščna vrata, potem najmanj pričakujem, da bo zvonec vedno deloval in bom na zaslonu vsakič videl, kdo stoji pred njimi. Prav tako je dobro, če je osnovna komunikacija domofona in morebitnega varnostnega sistema, katerega del je lahko, ločena od siceršnjega domačega brezžičnega omrežja oziroma je z njim povezana le, če to želimo za omogočanje dodatnih funkcij. Nikakor pa ne za osnovno delovanje.

Na videz zapleten, a preprost za nameščanje

Italijansko podjetje Bticino nudi video komplet, v katerem so notranja enota z zaslonom, zunanja s kamero širokega kota, napajalnik prilagojen vgradnji v električno omarico in še nekaj manjših dodatkov, med katerimi so najbolj zanimivi radijski obeski (RFID) za odpiranje električne ključavnice. Videti je zapleteno za namestitev, vendar daleč od tega. Še najbolj zoprno, če tega niste vajeni, je vgradnja napajalnika v omarico in priključitev le tega na električno omrežje. Če vam brskanje po električni omarici ne leži ali se ga celo bojite, potem je verjetno najbolje poklicati elektro mojstra, ki vam bo zlahka namestil še ostalo. Lahko pa to storitev kupite skupaj z domofonom. Deli sistema so med seboj povezani le z dvožilnim kablom, preko katerega dobijo enosmerni tok za delovanje, ukaze, video tok, ki teče od kamere zunanje enote na zaslon notranje ter dvosmerno avdio povezavo. Razdalja med njimi je odvisna od kakovosti kabla ter znaša med 50 in 200 metrov. Dovolj za večino namestitev. V primeru, da živite v dvostanovanjski hiši ali bi radi imeli enoto še v drugem nadstropju, še eno dokupite, saj jo je preprosto dodati v sistem. Načina delovanja pa to v ničemer ne spremeni.

Omenim lahko preprost način namestitve, ko nameravata z domofonom zamenjati obstoječ hišni zvonec, saj sta tipka na vhodu in zvonec v stanovanju že med seboj povezana. Nekje morate najti mesto za napajalnik, na primer tam, kjer zvonec že zdaj dobi električni tok in naprave povezati z obstoječim kablom. Malce bolj zoprno zna biti vlečenje novih kablov, vendar ne neizvedljivo. To boste morali narediti samo enkrat in bo zadostovalo za (skoraj) vse večne čase. Ko je domofon postavljen in povezan, ga lahko uporabljate popolnoma samostojno in izključno, ko je kdo doma. Ni nujno vhodnih vrat opremiti z električno ključavnico za odpiranje na daljavo, je pa udobno. V tem primeru vam in predvsem mlajšim članom družine ne bo treba imeti pri sebi ključa, za odpiranje vrat bo dovolj radijski obesek. Pred uporabo le tega ga morate »programirati«, kar prav tako ni pretirano zapletena stvar. Kot tudi ne povezava zunanje enote z električno ključavnico, kajti za ta namen že ima ustrezne priključke.

Prav tako preprosta raba!

Ko domofon postavite, je uporaba dokaj enostavna, še posebej, če ne uporabite dodatnih možnosti, na primer, da je domofon povezan z varnostnim sistemom, lučmi ali drugimi tipali. Velika tipka za zvonec zunanje enote je deljena za primer uporabo z dvema notranjima enotama za dvodružinsko hišo. Ni namreč priporočljivo, da obiskovalec zvoni obema družinama, če se je namenil obiskati eno. Zgornji del tipke tako postane ena, spodnja pa druga in temu primerno »signal« pride na pravo notranjo enoto. Ob pritisku na zvonec se na njej najprej pojavi zvok zvonca in malo kasneje še slika kamere. Da je čitljiva ponoči, so nad kamero sijalke led. Zunanja in notranja enota sta opremljeni z mikrofonom in zvočnikom, kajti poleg videa zna sistem prenašati še avdio tok. Le da je ta dvosmeren in omogoča pogovor z obiskovalcem pred vrati ali »pogovor« med dvema notranjima enotama. Zaslon je dovolj velik z malce več kot 12-centimetrsko diagonalo, pod njim pa so štirje na dotik občutljive »tipke«, katerih funkcijo lahko sami določate.

Aplikacija kot dodatni zaslon

Medtem ko je tak način delovanja nekaterim čisto dovolj, ni odveč sodobna funkcija povezave sistema v internet. Notranjo enoto povežete z domačim omrežjem. Kjer vas bo večina določila mesto zanjo, je verjetno signal brezžičnega omrežja najmanj dober. S tem boste lahko po želji v aplikaciji Door Entry CLASSE100X na pametnem telefonu dobili opozorilo, da nekdo stoji pred vhodnimi vrati in ga, če boste želeli, videli. Notranja enota bo namreč poleg »zvonca« aplikaciji posredovala še video tok kamere zunanje enote. To deluje znotraj domačega omrežja oziroma povsod, kjer ima telefon dostop do interneta in uporabnost domofona še poveča. Če upravlja električno ključavnico, potem lahko na daljavo vrata še odklepate oziroma se preko aplikacije z družinskim članom ali obiskovalcem pred vrati vsaj pogovorite, saj domofon podpira dvosmerno avdio komunikacijo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Aplikacija, s katero edino lahko notranjo enoto priključite na brezžično omrežje Wi-Fi, saj le ta nima vmesnika primernega za vnos gesla, simulira delovanje notranje enote in na ta način dvigne uporabnost domofona na višjo raven. Če seveda to želite.

HVALIMO:
  • Robustna in nanaravne vplive odporna zunanja enota
  • Stabilno delovanje
  • Povezavo preko samo dveh električnih vodnikov (žic)
  • Možnost dodatne notranje enote
  • Preprosta namestitev
  • Veliko dodatnih možnosti
GRAJAMO:
  • Zaslon notranje enote ni občutljiv na dotik
  • Ne najbolj razumljiva in preprosta navodila
  • Ne najbolj dostopna cena
  • Wi-Fi vmesnik podpira samo omrežje 2,4 GHz
Naj kupim?

Cena slabih 600 evrov za video komplet Bticino Kit Video 364614 bo nekatere verjetno odvrnila, vendar je odraz robustnosti in zanesljivosti delovanja. Gotovo je, da je zunanja enota dovolj zaščitena, da ji narava ne bo prišla do živega, pred človekom z uničevalnimi nameni pa ni varno nič. S tem želim povedati, da se zanjo ne bi odločil tam, kjer je možnost uničenja zaradi objestnosti visoka. V nasprotnem primeru pa gre za enega tistih sistemov, ki obeta dolgotrajno stabilno delovanje brez pretiranega vzdrževanja. Pravzaprav me moti ena sama stvar in še ta je subjektivna. Za ta cenovni razred bi namreč pričakoval oblikovno sodobnejšo notranjo enoto – en sam velik, na dotik občutljiv zaslon z zmogljivejšim uporabniškim vmesnikom..

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja