Domači oblak, dostopen od kjer koli
Matjaž Ropret 2. septembra 2017 ob 07:17

Ob vseh zunanjih diskih in domačih omrežjih je kar težko razumeti, da je datoteke lažje hraniti v oddaljenem »oblaku« in do njih s katere koli naprave dostopati prek interneta, kot imeti podobno rešitev doma. Naslednji, ki poskuša to rešiti, je Western Digital, vodilni med proizvajalci zunanjih diskov. Vendar seveda znova s pomočjo interneta.

Njihov nov proizvod My Cloud Home je zunanji disk z dodatnih vhodom USB, aplikacijo za mobilne telefone in možnostjo dostopanja do njega od kjer koli po svetu. Reč je zasnovana tako, da jo uporabnik s pomočjo omenjene aplikacije nastavi v nekaj, menda preprostih korakih. In potem lahko sistem samodejno in dovolj pogosto kopira podatke s telefonov in računalnikov, povezati pa ga je mogoče tudi z oblačnimi shrambami, da tudi od tam tečejo datoteke na disk in se shranjujejo za vsak slučaj. Če uporabnik ni v istem omrežju, ampak je mogoče povezan v mobilno ali kam drugam, ima vsak My Cloud Home svojo identifikacijsko številko, tako da je vseeno mogoče dostopati do njega.

Z aplikacijo so dostopne vse datotek, ne glede na to, kje njihov lastnik je, samo da ima dostop do interneta. Sistemi so na voljo v eno- in dvodiskovnih konfiguracijah. Pri slednjih drugi disk služi za zrcalno kopijo za dodatno varnost. Cene se začenjajo pri približno 180 evrih za dva terabajta prostora in se povzpnejo na približno 350 za osem terabajtov. Dvodiskovni s štirigigabajtno kapaciteto stane malo čez 300 evrov, s še več prostora pa se cene hitro višajo nad 500 in več evrov. Rešitev se zato zdi kar obetavna, vendar ne zelo poceni. Kot seveda tudi niso klasične omrežne shrambe (NAS-i).

Za lastnike iPhonov bo mogoče zanimiva napravica iXpand Base, ki je pravzaprav polnilnik z vgrajeno pomnilniško kartico. S pomočjo aplikacije zadeva vsakič, ko je iPhone priključen na kabel, prenese datoteke z njega na kartico, od koder se jih da, spet z omenjeno aplikacijo, preprosto dobiti nazaj, ako se tistim na telefonu kaj pripeti. Uporaba naj bi bila taka, da bi dal zvečer telefon polnit, in se zjutraj zbudil z dvema obvestiloma na zaslonu- da je baterija polna in da je vsebina varnostno kopirana. Dejansko uporabnost tega pripomočka, ki z 32 GB shrambe (na voljo je v kapacitetah do 256 GB) stane 60 evrov, pa bo treba še preveriti.

Medtem pa je Sandisk, zdaj tudi del Western Digitala, predstavil 400-gigabajtno kartico micro SD. Samo nekaj let po tem, ko je bila aktualna pol manjša. Tako je zdaj na kartico, ki gre v skoraj vsak pametni telefon, zapisati več podatkov, kot ima povprečen ultratanek prenosnik diska. Res pa je, da precej počasneje, saj kartica s hitrostnim razredom UHS-1 vsaj uradno ni primerna za snemanje videa 4K. Toda za fotografiranje ali varnostno kopiranje podatkov (ob predpostavki, da s kartico ravnamo skrbno, da je ne izgubimo) je več kot zanimiva.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja