Dodatna televizijska naročnina za vikende in za gledalce, ki ne rabijo »trojčka«
Matjaž Ropret 13. februarja 2019 ob 08:50

Operaterjem, ki pogosto zganjajo ogromno nepotrebnega pompa okrog prav nič izjemnih storitev, včasih uspe tudi nasprotno. Domisliti se uporabne in cenovno razumne storitve, pa jo ponujati tako na skrivnem, da zanjo skoraj nihče ne ve. Kot da bi se bali dodatnega zaslužka ali kot bi zadeva celo prinašala izgubo, če bi jo naročilo preveč ljudi. Toda računice nas ne zanimajo, kdor nekaj da v ponudbo, je najbrž to storil ob predpostavki, da mu bo prinašalo dobiček. Telekomov Vikend TV je taka skrita zadeva, ki pa lahko komu pride prav.

Verjetno niso tako redki, ki se ukvarjajo z dilemo, kako si zagotoviti solidno gledanje televizije na vikendu ali v hiši, kjer preživijo samo nekaj tednov na leto. So tudi primeri staršev in še koga, ki bi radi imeli dober nabor TV-programov in lepo sliko, ne bi pa plačevali celotnega trojčka, saj lahko potrebe po internetu in telefoniranju dovolj dobro pokrijejo s kakšno poceni mobilno naročnino. Že res, da si je mogoče vsaj delno pomagati z aplikacijami za mobilno TV oz. drugi zaslon, vendar to za marsikoga iz ciljne publike ni najbolj primerna in elegantna rešitev, pa tudi običajna omejitev števila naprav pri tovrstnih storitvah zna biti problem. Zato morda za take primere pride v poštev omenjena storitev.

Kdor je pri vodilne operaterju naročen na fiksni paket iz nabora Modri, Trio ali Solo TV, ki vključuje IP TV, si lahko za drugo lokacijo (naj bo to vikend ali bivališče staršev) naroči Vikend TV. Ta lokacija je lahko v Telekomovem omrežju ali v odprtem omrežju (OŠO), na katerem je omenjeni operater eden od ponudnikov storitev. Naročnina stane dvajset evrov na mesec, uporabnik pa ima na vikendu oz. na dodatni lokaciji enako programsko shemo kot doma in prav tako lahko gleda vsebine za sedem dni nazaj. V osnovi je vključen modem (za razvozlavanje signala) in en televizijski sprejemnik (»box«) Neo. Toda za doplačilo je mogoče dobiti še do tri dodatne TV-komunikatorje BOX S (torej še stare, Neo je rezerviran za glavni televizor). Najem posamezne škatlice stane 2,90 evra na mesec.

Zadeva ima tudi nekaj omejitev. K programski shemi za drugo lokacijo ni mogoče naročati opcij in prav tako ni na voljo HBO Go, četudi v domačem paketu je. Toda že tista naročnina omogoča njegovo uporabo na več napravah, zato najbrž ne bi smelo biti težav. Novi naročniki na Vikend TV dobijo Neo zastonj, obstoječi pa morajo zanj plačati 29 evrov. Enaka politika kot je tudi za domačo lokacijo. Vikend TV ni mogoče naročiti s paketi Trio Enostavni in Trio Brezžični in je, pričakovano, omejen na eno lokacijo. In ker v paketu ni interneta, na sprejemniku ne deluje aplikacija Youtube (pa mogoče še kakšna), zato je treba njegove vsebine najmanj najti na drugi napravi in jih nato z nje morda predvajati na TV-ju (s pomočjo chromecasta).

Vikend TV je tako za tiste, ki imajo spodobno fiksno povezavo. Ne rešuje pa problema onim, ki so na območjih brez kablov ali s počasnimi linijami. Zanje so druge storitve, eno je pred leti predstavil tudi Telekom, vendar je prav tako ostala precej v ozadju in ne vemo, če jo je operater od takrat kaj posodobil. To operaterji enako radi počnejo. Nekaj z zanosom predstavijo, ob zavedanju, da storitev ima pomanjkljivosti, vendar teh nato nikoli ne odpravijo, če nekaj let pa vse skupaj potihoma ugasnejo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Nekako se mi ne zdi ta paket praktičen.
    Če denar ni problem si raje vzameš kakšen cel paket ne samo TV, če pa ne pa je boljše da si omisliš zemeljsko anteno za kakšna poročila (če še loviš z lokacije vikenda še sosednje TV programe in jih razumeš pa je še toliko bolje).
    Če želiš gledati samo TV pa ostaneš doma in ne greš na vikend.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja