Dobrodošla posodobitev za Huawei Watch GT 2 Pro
Matjaž Ropret 30. marca 2021 ob 06:54

Huaweijeve ure iz družine Watch GT so nam zelo všeč zaradi dolgega trajanja baterije, lepih zaslonov, odzivnega uporabniškega vmesnika, dobrega merjenja telesnih aktivnosti in znakov, vseeno pa imajo v primerjavi z namenskimi športnimi urami (vsaj po našem mnenju) zoprno pomanjkljivost. Kar pa vsaj za Watch GT 2 Pro ne drži več, saj je dobila težko pričakovano, mogoče celo nepričakovano posodobitev.

Poleg tega, da ni mogoče izvažati podatkov o vadba v Stravo ali kakšno drugo nevtralno in splošno uporabljano storitev, dotične ure striktno izklapljajo zaslon med merjenjem vadbe. Toda nedavno je Watch GT 2 Pro dobila posodobitev z oznako 11.0.4.28 in ta kot eno od dveh večjih novosti prinaša naslednje: »Uvaja novo funkcijo, s katero lahko zaslon vadbe ostane buden.« To je točno to, kar sem si pri teh urah že ves čas želel, da bi bile zares vsestransko uporabne.

»Nova funkcija« naredi točno to, kar obljublja in kar smo prej pogrešali. Če gre uporabnik v nastavitve naprave in tam izbere razdelek Nastavitve vadbe, je v njem možnost Vedno vklopljeno. Če ta ni vključena, se zaslon med tekom, kolesarjenjem ali katerimkoli drugim izbranim športom po 15 s izključi in zbudi ga šele pritisk na tipko oz. zaslon ali premik roke. Kadar pa je omenjena možnost vključena, zaslon ves čas kaže podatke o vadbi (čas, hitrost/tempo, srčni utri in ostale), le po enakem času, kot bi se sicer izključil, opazno zmanjša svetilnost. Še vedno je tolikšna, da se tudi na soncu zadovoljivo vidi, lahko pa bi bila malce večja. Premik roke ali pritisk na uro še vedno za nekaj sekund poveča svetilnost na »polni« nivo, ni pa treba ves čas obračati roke ali trepljati zaslona za prikaz podatkov. Kar je med tekom nadležno, na kolesu, če je ura na krmilu v vlogi »števca«, pa sploh nepraktično in lahko tudi nevarno. Za razliko od denimo Garminovih ur Huaweijeva ostaja budna vedno, ni zahteva zaznavanja zapestja ali nosilca s tipali.

Tako se vidita zaslona med spremljanjem vadbe pri Watch GT 2 Pro in Watch Fit med polno in znižano osvetlitvijo. Zadnja fotografija je na posneta na soncu.

Nisem povsem prepričan, ali je tovrstna posodobitev že na voljo tudi za model Watch GT 2 in Watch GT 2e, ki naj bi jo bila prav tako deležna. Zagotovo pa je ni za prvo generacije Watch GT in tako bo verjetno tudi ostala brez vedno vključenega zaslona med spremljanjem vadbe. Model Watch Fit, ki po obliki bolj spominja za zapestnico, ohranjanje zaslona vključenega po eni od posodobitev omogoča zgolj pri kolesarjenju, s podobno zmanjšano svetilnostjo kot Watch GT 2 Pro, vendar slabšim kontrastom, kar gre verjetno na račun kakovosti samega zaslona. Tako njena uporabnost s tega vidika ni enaka, saj je tudi sam prikaz na zaslonu manjši.

Ena od »manjkajočih« možnosti je še delitev vadb na kroge, kar ponuja večina športnih ur. Huawei je to omogočil zgolj pri teku na prostem, pri drugih športih v nastavitvah posamezne vadbe ni mogoče vključiti ročne razdelitve. Na Watch GT 2 Pro uporabnik nov krog začne s pritiskom spodnje tipke, na Watch Fit pa z dvojim pritiskom edine tipke na napravi.

Še druga novost pri Huaweijevi uri z vrha ponudbe je možnost zaklepanja s kodo PIN. Če si jo uporabnik nastavi, mora uro ob vsaki namestitvi na zapestje odkleniti, ko jo sname, pa se naprava samodejno zaklene. Tako nihče drug (denimo otroci ali pa kdo tuj) ne more brskati po njej, si ogledati podatkov, spreminjati nastavitev ali storiti še česa drugega neželega. Poleg tega je Huawei omogočil drugim razvijalcem pripravo aplikacij za njegove ure in tako je v tržnici (oz. razdelku aplikacije Zdravje) poleg nekaterih pripomočkov samega proizvajalca že mogoče najti tudi peščico drugih aplikacij, denimo za sporočila (Mood Messenger) ali radi (myTuner Radio).

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.