Dobrodošel v GIGA omrežju, če najdeš pot do njega!
Marjan Kodelja 18. oktobra 2018 ob 13:17

Zdi se, kot da je Telemach (pre)dolgo na račun razvoja mobilnega zanemarjal fiksno omrežje. Po levi in desni so ga prehitevali ponudniki televizije IP, zdaj pa se zdi, da z nadgradnjo hibridnega omrežja in prenovljenimi storitvami želijo ta trend ustaviti. Pogoj pa je, da ima čim več obstoječih in potencialnih uporabnikov priključek nadgrajen na dostopno tehnologijo docsis 3.1. Od 320 tisoč priključkov, kolikor naj bi jih imeli, je takšnih slaba šestina- okoli 50 tisoč. Do konca prihodnjega leta naj bi stanje močno popravili, saj nameravajo v nadgradnjo, verjetno pa tudi razširitev svojega omrežja, nameniti 20 milijonov evrov.

Televizija se začne in konča pri EON-u

Telemach je od danes prenovil paketno ponudbo, na voljo so namreč paketi EON Light (41 €), Full (51 € in Premium (61 €), zadnja dva pa vsebujeta tudi sprejemno postajo ozirom »set-top-box« EON. Razlike med paketi so v hitrosti dostopa do interneta (75/5, 150/10 in 300/15 Mb/s), pa tudi v številu televizijskih programov in naslovov, ki se uporabniku brez doplačilu na voljo v video klubu oziroma storitvi videa na zahtevo. Vsi pa vključujejo storitev ogleda za nazaj do 7 dni. Uporabniki, ki imajo ustrezen priključek in si želijo večje hitrosti, lahko hitrost dostopa v internet nadgradijo na 1 Gb/s. Posebnost prenovljenih paketov je tudi ta, da ima uporabnik na vseh napravah dostop do enakega števila televizijskih programov in naslovov videa na zahtevo, kajpada odvisno od izbranega paketa. Ni torej pomembno ali televizijo gledamo prek aplikacije na pametnem telefonu, aplikacije na pametnem televizorju (ta je sicer na voljo le naročnikom paketa Premium), ali pa imamo EON Box.

EON Boxa je Korejska naprava na kateri teče sistem Android, natančneje različica za operaterja, ki ni enako onima na telefonih ali televizorjih, aplikacija EON zanj pa je delo razvoje ekipa lastnika Telemacha United Group. Pomeni, da ima uporabnik dostop do vsega, kar mu je v tem okolju ljubega. Od Googlovih glasbenih in video vsebin, do aplikacij ter »uporabnosti« glasovne komunikacije z Googlovim pomočnikom. Zanimivo je, da Box lahko naročijo in uporabljajo vsi neodvisno od priključka za dostop v internet, uporabijo povezavo, ki jo doma imajo. S tem pa se krog morebitnih uporabnikov zelo razširi.

V Telemachu so prepričani, da ima malo gospodinjstev pametni televizor, novejši, na katerih deluje aplikacija EON, so res debelo v manjšini. Box vsak televizor spremeniti v pametnega in tozadevno prilagojenega njihovi storitvi. Ali bodo uporabniki to sprejeli, pa je druga stvar. Dejstvo je, kar nas veseli, da je Telemach prenehal zanemarjati »televizijski« del ponudbo in uporabnikom ponudil v vseh pogledih moderno fiksno storitev enakovredno tekmecem iz tabora televizije IP. Uspelo jim je namreč združiti prednosti tega sveta s svetom kabelske televizije in prenosnega standarda DVB-C. EOL Box je namreč lahko sočasno priključen v internet kot tudi na koaksialni kabel, uporabnik pa se še vedno lahko sam odloči, kaj bo imel.

Na omrežju »svet« stoji (ali pa pade)

O različici standarda 3.1 se je več začelo govoriti konec leta 2013, ko je postalo jasno, da optične povezave povsod ne bodo mogoče. Od leta 2006, ko je bila sprejeta različica 3.0, je tehnologija napredovala, tako da bo novi standard lahko omogočil hitrost do 10 Gb/s v smeri k uporabniku in do 2 Gb/s v obratni smeri. Po zaslugi spremenjenega »načina« prenosa signala v prenosnem kanalu. Obstoječi standard že uporablja modulacijo QAM, ki omogoča sočasni prenos več bitov. Če na primer želimo poslati štiri bite, to pomeni 16 možnih kombinacij bitov, kar se označuje kot 16 QAM. Več bitov pošljemo naenkrat, bolj je signal občutljiv na motnje (interference). Zaradi tega docsis 3.0 omejuje modulacijo v smeri od uporabnika na 64 QAM (šest bitov naenkrat), v nasprotni smeri pa na 256 QAM (8 bitov). Različica standarda 3.1 vpeljuje metodo prenosa podatkov OFDM (Orthogonal Frequency-Division Multiplexing). Ni novost, saj je že uporabljena pri tehnologijah DSL, brezžičnih omrežjih Wi-Fi, mobilni tehnologiji LTE in tehnologiji prenosa podatkov prek električne napeljave. OFDM razdeli prenosni kanal na več podkanalov širine med 20 in 50 kHz. Vsak podkanal prenaša svoj signal, vendar se signali med seboj prekrivajo in ne motijo. Zaradi tega je prenos podatkov manj občutljiv na motnje, če pa se kar koli zgodi s kakšnim od podkanalov, vskoči tehnologija dinamičnega popravljanja napak.

Arhitektura kabelskega omrežja je podobna vsem telekomunikacijskim omrežjem. Hrbtenične povezave so optične, le zadnji del poti do uporabnika »signali« potujejo po koaksialnem kablu. Ker je ta bolje zaščiten od telefonskega kabla, ima že v osnovi večjo pasovno širino, s tem pa omogoča večje prenosne hitrosti.

Vpeljava metode OFDM ima več pozitivnih učinkov. Ker je manj motenj med signali, je mogoč prenos 10 bitov sočasno (1024 QAM) oziroma v teoriji celo 12 (4096 QAM). Že samo to poveča hitrost prenosa podatkov za 30 odstotkov. Ni več potrebe po vrzeli širine 400 kHz med prenosnimi kanali, ti so drug poleg drugega, kar pomeni večjo izrabo frekvenčnega prostora. Manjša občutljivost (robustnost) tehnologije OFDM dopušča prenos signalov tudi pri višjih frekvencah. Docsis 3.0 izrablja frekvenčno območje med 5 in 1002 MHz, različica 3.1 pa bo zgornjo mejo dvignila najprej na 1218 oziroma pozneje na 1794 MHz. Ko vse to skupaj upoštevamo, dobimo obljubljene hitrosti 10/2 Gb/s. Vedeti pa je treba, da so to teoretične hitrosti, ki jih je v praksi težko doseči.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja