Dobre in malo manj dobre plati tehnološkega leta 2020 (#video)
Matjaž Ropret 26. decembra 2020 ob 06:47

Je bilo 2020. res tako obupno? Vsaj v tehnološkem smislu niti ne, saj smo bili na več področjih deležni presenetljivo obsežne in kakovostne ponudbe, dobili smo nekaj vznemirljivih novosti in po prvih strahovih pomladi je vse skupaj funkcioniralo dokaj v redu. Najbrž se bo prej ali slej začelo poznati, da se ljudje ne morejo (moremo) dobivati in v živo izmenjevati mnenj, se dogovarjati ter preverjati, kako kaj poteka, seveda pa lahko upamo, da v 2021 (s cepivi ali zaradi kakšnega drugega razloga) čim prej pridemo na kolikor toliko običajne razmere.

Tehnološka bera iztekajočega se leta je vsaj po mojem mnenju in tudi z vidika nekaterih osebnih pridobitev nadpovprečna. Denimo za igričarje je bilo 2020 malodane odlično. Nove igralne konzole in grafične kartice pomenijo preskok, bera kakovostnih mišk, monitorjev in ostalih naprav je bila spodbudna, pa tudi zanimivih iger ni manjkalo. Kot vedno, pa je bila vmes kakšna polomija. Prav tako so bili veliko zanimivega deležni ustvarjalci vsebin (fotoaparati, telefoni, itd) in tisti, ki te vsebine gledajo na svojih napravah, kajti sploh naročniške storitve pretočnega videa so se kar izkazale in dokazale, da so nedvomno del naše prihodnosti.

Zelo razveseljivo je, da ni bilo večjih težav z internetom in da so operaterji ob bistveno povečanem podatkovnem prometu za omenjenega videa, zaradi dela od doma in šolanja na daljavo ter nasploh sestankovanja in konferencanja s pomočjo spletnih storitev (Zoom!) namesto v živo, povečali hitrosti v svojih naročniških paketih. Prav tako je fino, da so v drugi polovici leta malo potihnile nekatere res trapaste teorije o domnevni škodljivosti določenih tehnologij. Na računalniškem področju smo mogoče priča začetku mini revolucije, kajti novi procesorji za računalnike Mac prinašajo pohitritev, kakršne običajno ne vidimo pri nadgradnjah iz ene generacije v drugo.

Seveda je bilo leto težko. Že zaradi vseh omejitev in popolnoma drugačnega načina obnašanja in življenja, ki smo ga morali na hitro privzeti, če se je zraven znašla še kakšna druga osebna (zdravstvena, a s »korono« nepovezana«) nesreča, je bilo še bolj naporno ter fizično in psihično utrujajoče. Ampak jamrati nima smisla, treba je gledati naprej, pa tudi sicer nam letos ni šlo slabo. Seveda pogrešamo vse dogodke, druženja in sestankovanja, pa tudi raje ne pomislimo, česa vsega ne bomo več nikoli dobili nazaj v taki obliki, kot smo poznali prej. Sploh verjetno sejmov in večjih predstavitev. Toda Tehnozvezdje je na letni ravni imeli za približno tretjino večji obisk kot lani, več sva z Marjanom vložila v video, začela resneje spremljati področje razvedrila (serije, filmi, igre), pridobili smo nekaj novih poslovnih partnerjev in še utrdili svojo pozicijo. Zato optimizma za naprej ne manjka, če pa se še zunanje okoliščine v 2021 kmalu izboljšajo, bo sploh odlično.

V videu si seveda poglej celoten izbor dobrih in slabših tehnoloških plati leta 2020.

V prihajajočem letu pa vse dobro in se beremo ter gledamo!

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja