Dobili Predvidljivost, čeprav je že čas za Revolucijo
Marjan Kodelja 7. januarja 2022 ob 06:17

Ker na Applu nasprotnem bregu nihče ni naredil ničesar drastično drugačnega, kar bi se lahko merilo s prehodom na lastne procesorje arhitekture ARM, so novosti prikazane na sejmu CES predvidljive. Novi procesorji Intel ali AMD, grafične kartice in »piljenje« oblikovnih značilnosti do onemoglosti! Ne trdim, da kozmetični popravki niso zanimivi in atraktivni, le uporabnost zna biti včasih vprašljiva.

Dellov paradni model XPS 13 Plus se še kako najde v opisu. Manj je govora o procesorjih, o možnosti, da ima zaslon OLED ali nenazadnje o vse ožjih robovih, kot o preoblikovanju tipkovnice in sledilne ploščice. Odločili so se, da funkcijsko vrstico tipk zamenjajo na dotik občutljive površine, a se izogibajo oznaki »na dotik občutljiv trak«, da so tipke v ravnini z ohišjem ter da površina sledilne ploščice ni jasno označena in se ne pogrezne ob pritisku. Tipke naj bi še vedno imele milimeter hoda in so širše, saj je razmik med njimi manjši. Kaj to pomeni za hitrost tipkanja in pogostost napačnih pritiskov bo pokazal čas. Nekaj podobnega lahko rečem za sledilno ploščico, ki zagotovo zahteva najmanj nekaj ur privajanja. Manjkajoči izhod za slušalke bo verjetno pogrešal manjši delež kupcev. Kritiko na stran. Nečesa namreč ni mogoče spregledati. Preoblikovan prenosnik je že na videz drugačen in izstopa.

Lenovo je prav tako predstavil celo vrsto novih modelov, pravzaprav je ostalo malo družin, ki ne bi bile osvežene. A ko nimaš pravega asa v rokavu, potem zaigraš na struno ekologije. Pri marsikaterem prenosniku poudarjajo uporabo recikliranega aluminija, kot da bi bilo posebej ekološko, saj predelava starega aluminija še vedno »pokuri« veliko električne energije, in recikliranega veganskega usnja. Niti ne bom poskušal razložiti, kaj to je. Nadalje naj bi bila embalaža iz ostankov bambusa in sladkornega trsa, medtem ko je v napajalnikih 90 odstotkov delov, ki jih je mogoče ponovno uporabiti. Kajpada imajo tudi računalniki Lenovo nove procesorje, možnost zaslonov OLED in še marsikaj drugega.

Kljub celi vrsti novosti mi je na predstavitvi za novinarje pred dobrim mesecem še najbolj v oči padel prenosnik ThinkBook Plus Gen 3 z zaslonom razmerja 21:9. Zaradi ultra širokega zaslona je sorazmerno širši del s tipkovnico. Ker je nima smisla raztegovati do onemoglosti in je neumno puščati prazen prostor, je desno 8-palčni zaslon. Podobno, kot imajo dva zaslona Asusovi modeli »duo«, le da je manjši zaslon drugje in še pokončne orientacije. Zato zna biti v funkciji drugega zaslona ali grafične tablice celo bolj uporaben.

Še predno je nove letošnje modele obelodanil ASUS, je to v grafično izredno zanimivem spletnem dogodku, navdihnjenjem z igričarskim svetom, novosti predstavil oddelek ROG. Kajpada je vse povezano z igranjem. Nove slušalke, potem tipkovnica z mehanskimi tipkami in majhnimi sijalkami na enem delu za poosebljene animacije, izredno občutljiva optična miška, dva nova monitorja z zaslonom OLED ter vrsta osveženih prenosnikov. Poudarek je na procesorju Intel 12. generacije i9 (hibridna zasnova z močnejšimi in šibkejšimi jedri), manj na procesorjih AMD, in grafiki Nvidia RTX 3080 Ti. Procesor in grafična kartica dajeta neslutene zmogljivosti, ob verjetno občutnem segrevanju, zato je bilo veliko govora o učinkovitejšem (pametnem) sistemu hlajenja. Le cen in natančnega datuma dobavljivosti niso povedali. Še vedno izdelovalce teži pomanjkanje čipov in na to niti sami nimajo natančnega odgovora.

Poleg zmogljivejših komponent prenosnike odlikuje zmanjšanje robov okoli zaslona, nekateri modeli bodo ob enako velikem zaslonu manjši od lanskih, debeline in nasploh večji poudarek na estetiki, ki postaja vse bolj pomemben dejavnik tudi v igričarskem svetu. Zephyrus G14 bo imel na primer na hrbtišči še več sijalk LED združenih v nekakšen zabavni zaslon, da bodo animacije na njem bolj podrobne. Ožji rob okoli obeh zaslonov Zaphyrusa Duo in izboljšani mehanizem, ki dvig drugega zaslona, pa daje vtis, kot da med obema ni ločnice. Ko gre za zaslone novih prenosnikov ROG letos manj govori o tehnologiji OLED in več o zaslonih LCD z osvetlitvijo mini LED.

A če bi moral eno novost izpostaviti, potem bi bila to tablica ROG Flow Z 13. Ker gre za napravo s sistemom Windows 11, je na njej mogoče igrati igre kot na prenosniku. V ta namen ima priključno tipkovnico ali pa se igralec zanaša na dotik občutljiv zaslon. Primerna je še za »konzumacijo« digitalnih vsebin in omogoča, če grafične zmogljivosti ne zadoščajo, priklop zunanje enote, ki hkrati nudi celo vrsto dodatnih priključkov.

Asus se medtem spogleduje z vesoljem in iskanjem poti naprej. Vesoljska različica modela ZenBook 14X OLED je neki način podobnega namena kot na začetku omenjen Dellov prenosnik. Barva titana, stroge linije in manjši (3,5-palčni) zaslon na hrbtišču za poosebljanje prenosnika. Ostale nadgradnje so znotraj pričakovanj. Torej novejši procesorji in zaslon 2,8K namesto polne visoke razločljivosti (FHD), ki večinoma zdaj kraljujejo na prenosnikih ZenBook in tehnologijo OLED. Prestavili so še način povezovanja pametnih telefonov in tabličnih računalnikov, slednji lahko postanejo prenosnikov dodatni zaslon ali grafična tablica, sumljivo podoben tehnologiji Huawei Share. Takisto so novi še igričarski prenosniki TUF, ki so lahko opremljeni z Intelovimi procesorji 12. generacije do modela i7 in grafiko do RTX 3070 ter poslovni računalniki družine ProArt.

Zvezda prestavitve ni bil nobena od omenjenih naprav, temveč ZenBook 17 Fold OLED. Kot pove že ime, gre za prenosnik s prepogljivim zaslonom. Enakim, kot postajajo popularni s prepogljivimi telefoni, toda mnogo večjim. ASUS ne orje ledine, kajti če ne prej, je podobno napravo pred letom predstavil Lenovo. Zgib zaslona je preizkušen in zdrži najmanj 30 tisoč odpiranj in poleg zaslonske tipkovnice, ki ne nudi naravnega tipkanja, je na voljo brezžična. Hod tipk je 1,4 mm in jo lahko, ko je v položaju prenosnika, položimo na spodnji zaslon. Upam, da se nanj »prilepi«, da med hitrim tipkanjem ne skače sem in tja. Prava tipkovnica kot dodatek zna pomagati uspeti napravi, ki je odprta za 180 stopinj pravzaprav 17-palčni tablični računalnik. Tudi v tem primeru pa ne gre za revolucionarni izdelek, a bo pritegnil kar nekaj zvedavih pogledov.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.