Do konca leta več kot 50 bankomatov za slepe in slabovidne
Matjaž Ropret 3. junija 2023 ob 09:12

Banka NLB je nekatere bankomate prilagodila, da jih lahko uporabljajo slepi in slabovidni. Prvi stoji v Ljubljani na Trgu mladinskih delovnih brigad, do konca leta jih bo po celotni Sloveniji 52.

Kot so povedali v omenjeni banki, so se odzvali na pobudo Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. Z njo skupaj so tudi določili lokacije za tovrstne prilagojene bankomate. Za tiste uporabnike, ki ne vidijo, ali vidijo slabo, so namreč na voljo glasovna navodila na žičnih slušalkah, zaradi česar lahko prav tako kot vsi ostali dvignejo gotovino ali preverijo stanje na računu.

Glasovno vodenje na bankomatu, za zdaj v slovenščini, kasneje verjetno v še kakšnem jeziku, se začne, ko program zazna, da so slušalke aktivirane (kot razumem, jih je treba prinesti s seboj in vtakniti v 3,5 mm priključek) in priklopljene na vhod za slušalke na bankomatu. Prilagojene so še nekatere lastnosti bankomatov, kot so tipke na številčnici, stranske tipke z brajico, večji elementi in tudi kontrast zaslona. Kljub vsemu temu bodo seveda lahko te naprave uporabljali tudi vsi drugi, ki dobro vidijo.

»Za nas je izjemno pomembna tudi finančna samostojnost. Možnost dvigovanja denarja brez pomoči nekoga drugega, kar omogočajo prilagojeni bankomat, je nova stopnica slepih in slabovidnih k samostojnejšemu življenju,« je poudaril predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Matej Žnuderl.

Član uprave NLB Antonio Argir je ob tem napovedal, da bodo v banki prilagodili še nekatere funkcionalnosti bankomatov poleg dvigovanja gotovine in preverjanja stanja na računu, če se bo izkazalo, da slepi in slabovidni potrebujejo dodatne storitve. Članica uprave Hedvika Usenik pa je dodala, da načrtujejo še nekatere prilagoditve glede dostopnosti storitev, tako klasičnih kot digitalnih.

Naslovna fotografija: NLB

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja