Do kode za bančno kartico po SMS-u
Matjaž Ropret 26. maja 2020 ob 16:41

Običajno številko PIN za novo bančno kartico dobimo na papirju, ki ga banka pošlje ločeno od same kartice. Pri NLB pa je odslej mogoče novo kodo prejeti po SMS-u.

Komitenti katere koli banke na vsakih nekaj let, če ne bolj pogosto, dobijo kakšno novo kartico. Lahko jim preteče veljavnost stare, morda naročijo novo »kreditno« kartico (z odloženim plačilom), ali pa morda morajo določeno preklicati, ker so jo izgubili, je bila ukradena ali se je njena številka znašla v kakšni ukradeni bazi podatkov. Ne glede na razlog, v takem primeru dobijo na dom dve pošiljki. V prvi kartico, čez nekaj dni pa v drugi še kodo PIN. Lahko pa kdo zgolj pozabi to kodo in »naroči« nov papir z njo. V največji banki na slovenskem trgu so se odločili za, kot pravijo, bolj trajnostjo rešitev. In tako, ki lahko pomaga, kadar so uporabniki kje v tujini (ko je oz. bo to spet možno).

Komitent NLB lahko pridobitev PIN-a na telefon namesto v papirni obliki zahteva v treh korakih. Najprej izvede naročilo nove številke PIN. To stori ob sklenitvi paketa, naročilu nove kartice ali kadar pozabi kodo za plačevanje oz. dvigovanje denarja na bankomatu. Naročilo je mogoče oddati prek video klica ali v poslovalnici. Bančni svetovalec na drugi strani bo stranko v vsakem primeru vprašal, če želi PIN prejeti po SMS-u, zagotavljajo v omenjeni banki.

Drugi korak je aktivacija po SMS-u. Po oddaji naročila ima namreč komitent 30 dni časa, da pridobi nov PIN. To stori tako, da na številko +386 30 400 405 pošlje SMS z naslednjimi podatki:

•             ključno besedo NLBPIN

•             svojo davčno številko in

•             zadnjimi 4 številkami kartice.

Nato dobi samodejni odgovor s kodo, ki si jo je seveda pametno zapomniti. Morda še vpisati v kakšen upravljalnik gesel na telefonu ali računalniku, nato pa omenjeni SMS izbrisati.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja