DJI utrjuje vodilno mesto med ponudniki snemalnih letalnikov
Matjaž Ropret 4. septembra 2017 ob 14:29

Skoraj si ni več mogoče zamisliti resnejše videoprodukcije brez brezpilotnih letalnikov, po domače dronov. In med takimi, ki so že iz škatle pripravljeni na akcijo, so se v zavesti kupcev najbolj zasidrali DJI-jevi. Kitajsko podjetje zdaj svojo pozicijo začenja izkoriščati še s »posebnimi izdajami« že znanih modelov. Dva taka je predstavilo v Berlinu.

Phantom 4 Pro Obsidian.

Linija Phantom je tista, ki je povzdignila DJI v skoraj sinonim za (pol)profesionalne snemalne letalnike. In Phantom 4 Pro je eden prvih na trgu, ki ima že privzeto vgrajeno kamero z enopalčnim tipalom. Doslej pa je bil na voljo samo v beli barvi. Zato je nova različica Phantom 4 Pro Obsidian nesvetleče (»mat«) črna. Druga poglavitna razlika glede na že znani letalnik pa je v nosilcu kamere, ki je zdaj izdelano iz magnezija in prevlečeno s posebnim premazom. Proizvajalec je predstavljanju tega modela namenil veliko časa, toda v resnici česa novega ni pokazal. Cene se še naprej gibljejo med 1700 in 2000 evri.

Med starim in novim Mavicom Pro na pogled ni razlike.

Malce večja ali vsaj za vsakdanjo uporabo je sprememba pri zložljivem modelu Mavic Pro Platinum. Tudi ta je pridobil novo barvo, a bolj pomembno je desetodstotno podaljšanje letalnega časa, kar pomeni, da z enim polnjenjem baterije zdaj reč v zraku ostane do pol ure. In pa menda kar 60-odstotno zmanjšanje hrupa, kar je bila prej ena glavnih pripomb uporabnikov. V podjetju so poleg elektronike motorja spremenili obliko propelerjev, tako da tudi to pridobitev v bistvu v večjem delu lahko izkoristijo obstoječi lastniki Mavica Pro. Ta še naprej stane 1200 evrov.

Manjši letalnik Spark pa je pridobil sferično in panoramsko fotografiranje, za kar na srečo ne bo treba kupiti novega, ampak zgolj nadgraditi programsko strojno opremo (firmware) in aplikacijo na pametnem telefonu.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.