DJI Osmo Action: Napad na Pearl Harbour (#VIDEO)
Alan Orlič 2. julija 2019 ob 12:36

Podjetju Gopro, ki je bil dolgo časa alfa in omega v svetu akcijskih kamer, kitajski posnemovalci počasi, a vztrajno majejo tla pod nogami. Zadnji v vrsti, ki se je spravil na to področje je nihče drug kot DJI. Taisti DJI, ki izdeluje drone, gimbale in lastne kamere. Vso tehniko praktično že ima, dodati je moral le še vodotesno ohišje in novinec je tu.

DJI Osmo Action, kot se naprava imenuje, pri ohišju ne odkriva tople vode. Zelo podobno je Goprojevemu, malenkost nižje in 20 gramov težje. Tista prva večja opazna novost je barvni zaslon na prednji strani. Tam ima Gopro le informacije o načinu snemanja in številu posnetkov, Osmo Action zna tu prikazati živo sliko. Selfie ekran po domače. Druga pomembna zunanja razlika je v zaščitnem stekelcu za objektiv. Tega se da odstraniti in zamenjati z različnimi filtri, podvodnimi in sivinskimi, vključno z polarizacijskim. Trije gumbi za upravljanje so pravo razkošje, tretji je namenjen hitri izbiri načina snemanja oziroma fotografiranja. Vse ostale možnosti nastavimo preko zadnjega na dotik občutljivega zaslona oziroma preko aplikacije na mobilnemu telefonu. Baterija ima zanimivo izvedbo, njen spodnji del je obenem tudi zaščitni pokrovček.

Objektiv je klasično ribje oko z malenkost ožjim kotom, kot ga ima Gopro. Razlog za to se verjetno skriva v najpomembnejši novosti, optičnemu umirjevalniku slike, v katerega je vpet. Slednji deluje odlično, brez težav opravi s hojo ali drugimi manjšimi tresljaji. Lahko bi celo rekel, da je to verjetno najboljši razlog za nakup, kajti skupaj z prednjim LCD-jem postane zadeva zelo spodobna vlogerska kamera. Preostale tehnične lastnosti so na ravni drugih akcijskih kamer, tipalo je Sonyevo, čipovje Ambarellino, iz tega sledi 4K video do 100Mb/s pretoka in za fotografe zanimiv RAW-zapis v obliki DNG. Slednje pomeni, da ga zna prežvečiti tako rekoč vsak spodoben fotografsko usmerjen program, vključno s starejšimi različicami. DJI Osmo Action je rahlo dvignil nekatere tehnične lastnosti pri fotografiranju, najvišja občutljivost je ISO 3200 in najdaljši čas 120 sekund, a oboje ima omejeno uporabnost. Pri slednji so recimo sledovi zvezd že lepo vidni, pri prvi pa je šuma ogromno in ga tudi Lightroom stežka v celoti odpravi.

Uporaba novinca ne odstopa veliko od ostalih, podobnih naprav. Zadnji zaslon je občutljiv na dotik, drsanje po njem od zgoraj navzdol, od leve proti desni in obratno prikaže različne menije za izbiro željenih nastavitev. Že omenjeni tretji gumb za izbiro načina fotografiranja zna prikazati tudi shranjene lastne nastavitve, tako recimo imamo lahko hitro dostopno snemanje v 4K ali polni HD ločljivosti. Preklop med obema zaslonoma opravimo s dvojnim tapkanjem po zadnjem zaslonu, pri slednjem lahko izberemo, kako bomo sliko videli, celo ali le osrednji del. Kvaliteta slike in videa je na nivoju in brez težav parira Goprojevi, tudi na robovih. Kromatske aberacije praktično ni opaziti, kar pomeni, da je DJI investiral v malo kvalitetnejše leče, kot na primer Yi.

Osmo Action je dobra akcijska kamera z eno samo lepotno napako – ceno. Gopro se je odločil za kitajski pristop, konkretno je znižal cene in tako trenutno Gopro 7 Black in DJI Osmo Action staneta praktično enako. Zaupati novincu ali raje preverjenemu veteranu je vprašanje za 379 evrov. Ker sta si kameri dokaj podobni, na koncu verjetno odloča preteklost oziroma število dodatkov, ki jih morda že imate od prejšnjih Goprojev. DJI je bil toliko zvit, da v osnovnem paketu dobite podobno kletko, kot jo ima Gopro, z njihovim nastavkom. Kar pomeni, da je večina starih dodatkov uporabna tudi na novi kameri, le s kakšnimi posebnimi, kot so podvodna ohišja, znajo biti težave. Moja stava gre nekako na DJI-jevo optično umirjanje slike, čeprav tudi Goprojevo elektronsko ni slabo. Kakorkoli, Gopro ima resne težave, kaj sploh pokazati z osmo različico, ki bo prišla še letos in če ne bo nekaj revolucionarnega, ga bodo Kitajci pojedli. In DJI je lačen.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO

  • Kakovost posnetkov najmanj na nivoju konkurenta
  • Možnost snemanja v načinu HDR
  • Odlično umirjanje slike (če ne snemaš v HDR)
  • Zaslonček kamero naredi uporabno za vloganje
  • Združljivost z marsikaterim dodatkom

GRAJAMO

  • Nič cenejša kot Gopro Hero 7 Black
  • Nima vgrajenega GPS-a
  • Za zvok boš morda potreboval(a) zunanji mikrofon
Avtor Alan Orlič
mm
Alan je s pisanjem člankov začel leta 1997 za revijo Moj mikro. Pokrival je programsko in strojno opremo, nazadnje predvsem digitalno fotografijo in vse, kar je povezano z njo. Članke je pisal tudi za druge medije, kot so Svet in ljudje, Joker in Delo. Trenutno si služi kruh kot informatik, ki upa na boljše čase za slovenske pisce tehnoloških člankov.
Alan Orlič - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja