DJI Action 2 je dobra inovacija, vendar ima oviro, ki se ji reče pametni telefoni
Matjaž Ropret 28. oktobra 2021 ob 10:35

Področje akcijskih kamer obvladujeta ameriški Gopro in kitajski DJI, štrene poskuša mešati še drugo kitajsko podjetje Insta360, vsi pa predvsem iščejo ideje, kako tem pripomočkom čim bolj razširiti uporabnost. Najnovejša modularna kamera DJI Action 2 je na prvi pogled atraktivna in vsestransko uporabna, toda nasproti ji ne stoji zgolj Gopro Hero 10, temveč vsi vrhunski in vodotesni telefoni.

Obliko akcijskih kamer je doslej s sestavljimi bloki še najbolj zamajala Insta360 One R, ki pa ni povzročila kakega pretresa na trgu. Pred leti je bila kar priljubljena Goprojeva kocka Hero Session, ki pa so tudi kmalu nehali izdelovati. Action 2, ki nadomešča nekaj let staro Osmo Action, je povzela malo po vsakem od omenjenih posebnežev in gre z idejo še naprej. Medtem ko je bilo treba One R sestavljati na podstavek, lahko pri Action 2 osnovni modul deluje samostojno, magnetno in z zatiči pa se nanj lahko pripne še dodatni, ali baterijski ali s sprednjim zaslonom. Ni pa mogoče kamere kupiti posebej, temveč zgolj v kompletu z enim od dodatnih modulov in še nekaterimi dodatki. Komplet z baterijskim modulom naj bi stal 399, z zaslonom pa 519 evrov.

Vsak od kvadratnih modulov je res majhen, pri kameri je komaj kaj okrog objektiva, ni pa popolna kocka, kajti globine je manj kot širine in višine. Kamera denimo tehta 56 g, druga dva podobno. Dva skupaj imata za odtenek nižjo maso kot predhodna Osmo Action. Glede formatov snemanja je zadeva impresivna, saj omogoča vse do 4K/120, je pa mogoče izbrati tudi manj sličic na sekundo (60, 30, 25, 24). Pri najvišjih vrednosti se menda precej segreva in tudi elektronsko umirjanje slike deluje nekoliko slabše ter pobere približno deset odstotkov vidnega polja, toda z manj sličicami na sekundo ne bi smelo biti težav ne z enim ne z drugim. Pri nižjih razločljivostih je na voljo tudi izravnavanje obzorja, kar pomeni, da je slika vedno naravnost, ne glede na obračanje kamere. Vgrajene baterije je uradno dovolj za 70 minut snemanja, vendar pri polni visoki razločljivosti, v 4K bo zabave konec po kakšnih 50 minutah ali še prej. Osnovni modul nima reže za pomnilniško kartico, tega prinašata druga dva, kot tudi dodatno baterijo in priključek USB-C, temveč 32 GB vgrajenega podatkovnega pomnilnika, od katerega pa je prostih dobrih 22 GB. Goriščnica je tokrat zelo široka (155-stopinjski vidni kot), je pa mogoče izbrati tudi nekoliko ožjo ali digitalno približati motiv, kar pa seveda poslabša kakovost.

DJI kameri prilaga določene prilagojevalnike, v katere se moduli vpnejo po novem magnetnem sistemu, da jih je potem mogoče uporabljati na nosilcih, stojalih in ostali opremi s klasičnimi navoji in pritrdilnim sistemom Goproja. Osnovni modul je vodotesen, kdor bo želel pod vodo s sestavljeno zadevo, pa bo morda vse skupaj vložiti v zatesnjeno ohišje. Seveda ima tudi osnovna kamera zaslon (na dotik) na zadnji stran, a če dodamo še zaslonski modul, se lahko gledamo med snemanjem in pridobimo še tri dodatne mikrofone (z vgrajenim v kamero so tako štirje) za čistejši zvok. Baterija v obeh dodatnih modulih potroji čas snemanja, na vhod USB-C pa je mogoče priključiti tudi zunanji mikrofon.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Glede na teste tujih kolegov je slika precej izboljšana v primerjavi s kamero Osmo Action, navsezadnje ima Action 2 precej večje tipalo. Še vedno pa se z ostrino, detajli, dinamičnim razponom, šumom in nasploh kakovostjo v slabši svetlobi težko primerja z novejšimi iPhoni, Ultrami in podobnimi telefoni višjega cenovnega razreda, ki so pravi snemalni stroji, z več objektivi, tudi zelo lepo umirjajo sliko, so večinoma vodotesni po standardu IP68 in imajo seveda zelo lepe in velike zaslone. Razen za nameščanje na vozila, čelade in druge posebne posnetke, je za snemanje iz roke (oz. raztegljive palice) v skoraj vseh primerih boljša izbira telefon. To lahko potrdim iz lastnih izkušenj, kajti nobena akcijska ali 360-stopinjska kamera po kakovosti slike ne pride niti blizu Galaxyju S21 Ultra, s katerim v zadnjem času snemam večino videov na terenu.     

Fotografije: DJI

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja