Disney+ presegel sto milijonov naročnikov, letos prihaja tudi k nam?
Matjaž Ropret 10. marca 2021 ob 10:46

Storitev naročniškega videa Disney+ je manj kot leto in pol po začetku delovanje presegla sto milijonov naročnikov. Pri čemer je za zdaj na voljo v zgolj 59 državah. Letos ima sicer Disney v načrtu novo večjo širitev, ki bi lahko zajela tudi Slovenijo.

»Sto milijonov naročnikov smo dosegli v zgolj 16 mesecih. Izjemen uspeh te storitve nas navdaja s še večjimi ambicijami, zato bomo dodatno okrepili vlaganja v visokokakovostne vsebine,« je med srečanjem z vlagatelji (na daljavo) povedal prvi mož korporacije The Walt Disney Company Bob Chapek. Po njegovih besedah nameravajo na leto omenjeno storitev obogatiti z več kot stotimi naslovi, kar letos obsega animirane vsebine, serije in filme iz franšiz Marvel ter Vojna zvezd ter novosti izpod okrilja Disney Live Action in National Geographic.

Storitev je v ZDA na voljo od 12. novembra 2019, kmalu so jo ponudili še v Kanadi, Avstraliji, na Novi Zelandiji, nato v nekaterih evropskih in južnoameriških državah ter nazadnje v Singapurju. K njenemu uspehu je seveda veliko prispevala koronavirusna pandemija, ki ljudi drži pred domačimi zasloni, a tudi serije kot so The Mandalorian in WandaVision.

Disney+ verjetno večjo grožnjo kot za Netflix, ki je januarja objavil podatek o 203 milijonih naročnikov in je s tem daleč največji med tovrstnimi ponudniki, predstavlja za HBO. Medtem ko se je Netflix že dobro utrdil s svojo produkcijo in ima v zadnjem času precej uspešnic (Damin Gambit, Bridgerton, Lupin, …), je bil HBO-jev zadnji velik hit Igra prestolov, filmske premiere pa so lani in letos precej usahnile, saj jih tudi v kinematografih ni. Poleg tega je ponekod prav HBO glavna točka za Disneyjeve animirane filme. Določene serije, kot je bila denimo Volčja vzgoja, so bile dobro sprejete, vendar verjetno pomenijo premalo, storitev pa je začela resno zaostajati tudi glede kakovosti slike in zvoka. Zaradi tega je letošnji prehod na HBO Max z obogateno knjižnico in (upajmo) izboljšavami na tehnološkem področju, skorajda nujen.

Medtem na Disney+ v naših koncih še čakamo. Na dnevu za vlagatelje lani decembra so napovedali, da se bo storitev v letu 2021 širila v Južno Korejo, Hong Kong, vzhodno Evropo in še kam. Katere države sodijo v »vzhodnoevropski« paket, ki naj bi bil letos deležen Disneyjeve pretočne storitve, takrat niso natančno navedli. Poznavalci pa ugibajo, da bodo skoraj zanesljivo vključene Češka, Madžarska, Poljska, Rusija, Slovaška in še nekatere države, ki so zemljepisno tu nekje. Torej bi bila lahko vmes tudi Slovenija, a kakšne potrditve za zdaj ni. Niti za naštete države, glede na to, da Disney običajno napove takšno širitev nekaj mesecev, tudi pol leta vnaprej, je pred poletjem skoraj zagotovo ne bo, morda šele jeseni.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.